För fotografer som är måna om bildkvaliteten även i utskrifterna finns det flera sätt. Kalibrering av utskrifterna, till exempel. En process som mest professionella fotografer inte klarar sig utan, men som också finns för amatörfotograferna.
Då slipper man göra många testutskrifter innan man prickar in färgerna perfekt i utskrifterna. Att få rätt färger är viktigt för alla fotografer, såväl amatörer som proffs.
Det enklaste är att köpa en optisk kolorimeter för att kontrollera färgkvaliteten i utskrifterna, som sedan kan korrigeras i programvara på datorn. Men det hänger ihop nära med resten av kedjan. Från kamerans filkvalitet till skärmen och så vidare, ända till fotoskrivaren.
Med andra ord behöver man tre olika kalibreringsmetoder, från kameran hela vägen till skrivaren, för att få allt att hänga ihop.
Allt man behöver kan köpas över disk, även Datacolors lilla resväska där man hittar allt man behöver. Eller rättare sagt: väskorna finns i två versioner, med innehåll som passar lite olika behov. Den vi har testat heter Spyder X Studio och innehåller en grå, vit och svart kub för råfilskalibrering, en SpyderX Elite-skärmkalibrator samt Spyder Print för utskriftskalibrering.
Den andra varianten heter Spyder X Capture Pro och ersätter utskriftskalibrering med objektivprofilering och färgkalibrering med Spyder Checkr.
Vi har redan testat Datacolor Spyder 5 Express, den mer avancerade Spyder X Pro, X-Rite Color Munki och X-Rite Display Pro. Som även om de är olika ger bättre färgkontroll på skärmen med hjälp av kalibrering med färgmätare och programvara.
Fler möjligheter
I Studio-väskan ligger den senaste versionen av SpyderX Elite, som har fler alternativ och är mer flexibel än SpyderX Pro. De är i grunden snarlika men Elite-upplagan har obegränsade kalibreringskombinationer där man kan välja vitpunkt, gamma och ljusstyrka i stort sett precis hur man vill. Den är också bättre lämpad för fotografer med flera bildskärmar, där det är viktigt att skärmarna är kalibrerade fullständigt likadant.
Precis som nästan alla andra skärmkalibratorer hängs den här över skärmen och sedan startar man programvaran och går igenom alla steg i en skärmkalibrering. Tidigare kunde detta ta stora delar av arbetsdagen, men nya Pro och Elite gör jobbet på ett par minuter i stället för timmar.
Kalibreringen tar även hänsyn till ljuset i rummet, och man kan själv gå in och finjustera bilden om man vill ha en annorlunda skärmprofil. Eller flera olika för olika jobb. Elite-versionen stöder också soft proofing, så att man kan se på skärmen hur utskriften kommer att se ut på den valda skrivaren.
Råfilskorrigering
Den lilla klossen, som bara heter Cube och ser ut som en snofsig nyckelring, har en helt annan funktion. Den har tre fält med gråtoner. 18 procent grått på toppen, 4 procent grått på sidorna och 96 procent svart på undersidan. Lägg till öppningen under så har man 100 procent svart också. Metallkulan på toppen används för att kontrollera överexponerade områden. Lite mer avancerat och mer användbart för vitbalans- och exponeringskorrigering än en gråskalekarta
Kuben fungerar genom att man skruvar fast den på ett stativ eller hänger den i närheten av motivet. Sedan gör man ett par exponeringar som lagras i råformat. Så länge filerna kan öppnas med Adobe Camera Raw i Lightroom och Photoshop eller Capture One så kan man korrigera råfilen med vitbalanspipetten och exponerings- och svartnivåreglagen i programvaran.
Efteråt lagrar man bara kalibreringsprofilen, till exempel som porträttstudio nr. 12 eller något annat, så att man kan plocka fram den nästa gång man ska ta samma typ av porträtt.
Utskriftskalibrering
När man har lagt in råfilsprofilering och kalibrerat skärmarna återstår bara skrivarna.
För att komma igång med skrivarkalibreringen måste man ladda ner Spyderprint-programvaran (som man hittar en länk till i väskan) och koppla in spektrum-färgmätaren via USB. När programvaran är installerad gör man ut en referensutskrift som man kontrollerar med den anslutna färgmätaren.
Manuellt, märk väl. Det följer med en mall som man lägger över utskriften. Man placerar kolorimetern i dockan och klickar en gång för vitbalansreferens, sedan flyttas mallen över den synliga spalten med utskriften liggande under. Färgvärdet för varje ruta registreras av mjukvaran och de skannade ICC-profilerna kan lagras för varje skrivare och papperstyp.
Profilerna återfinns i exempelvis Lightroom, där man också kan kontrollera kvaliteten på utskriften beroende på papperstyp och skrivare. Man klickar på soft proofing för att kontrollera, och är man inte nöjd så kan man göra ändringar i färg, vitbalans och så vidare som vanligt i Lightroom, Photoshop och Capture One – innan man skriver ut.
Före och efter
Arbetsflödet är mycket roligare och framför allt mycket lättare att styra från kamera till utskrift med de tre verktygen i Spyder X Studio-väskan. På min redan kalibrerade iMac var det inte lätt att se någon skillnad på kalibreringen med Spyder X Pro och Elite, men Elite-versionen av programvaran gav betydligt fler justeringsalternativ. Den kan också användas för att kalibrera visningsprojektorer, men det testade jag inte den här gången.
Den lilla kuben är ett bra substitut för en gråskalekarta, och mycket enklare att använda. Både ute i fält och i studio. Den är så billig alla fotografer som skjuter mycket råfiler absolut bör ha den i kameraväskan.
Datacolors skrivarlösning är kanske inte den mest eleganta, men den är enkel och, desto viktigare, fungerar. Har man väl provat skrivarkalibrering så inser man att man inte klarar sig utan. Fotoutskrifterna från referensskrivare, Epson SureColor P800, blev många snäpp bättre efter kalibreringen, vilket gjorde processen mycket mer förutsägbar eftersom skärmen visar samma färger som utskrifterna.
Slutsats
Innehållet i SpyderX Studio-väskan ger fotografen bättre kontroll över bilderna hela vägen från kamera till utskrift, och även om det inte världens mest avancerade programvara så är möjligheterna för skärmkalibrering så stora att alla som inte har svindyra skärmar med automatisk kalibrering inte klarar sig utan Spyder X som verktyg. Köper man Studio-paketet sparar man dessutom pengar jämfört med om man köper allt separat. Då har man alla verktyg som behövs för korrekt skärmkalibrering och korrekt färgåtergivning i utskrifter.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser