Sony har alltid haft en speciell position i TV-branschen. Den japanska tillverkaren har blivit en lilleputt jämfört med koreanska LG och Samsung, men deras TV-apparater – framför allt vissa utvalda modeller – kan mäta sig med de bästa.
Mot slutet av 2018 testade vi Sonys nya LCD-flaggskepp KD-75ZF9 som ingick i den nya toppserien ”Master Series”. För de av oss som har hängt med ett tag leddes tankarna direkt till Sonys ES-hifi-produkter (”Elevated Standards”), som representerat det allra yppersta av design, teknik och byggkvalitet.
Masters Series skulle alltså vara det allra hetaste Sony kunde leverera på TV-fronten, men i år är det bara OLED-flaggskeppet AG9 som kan stoltsera med den titeln. Årets efterträdare XG9505 är inte officiellt en del av ”Master Series”, men bortsett från detta är det ingen tvekan om att den här är en hejdundrande snygg TV.
Design
Nykomlingen XG9505 är påfallande lik sin lillebror XF90, med karaktäristiska snedställda fötter och relativt tjockt kropp. Den extra tjockleken beror på den direkta LED-bakbelysningen som TV:n är utrustad med. Sedd framifrån är dock Sony-skärmen riktigt slank och läcker att titta på tack vare en smal ram i mörk borstad metall. Baksidan är slät, med kontakterna till vänster. Sony har sett till att man kan dra ner ström- och signalkablarna dolda i fötterna. Det bör påpekas att fötterna bara kan vändas utåt – antagligen för att bereda plats åt en soundbar-högtalare – och därför behöver stå på en ganska så bred TV-bänk.
Äntligen … ny fjärr!
Sony har använt sig av samma fjärrkontroll i många år nu, och fått mycket skäll för att den är krånglig att använda. Kritiken verkar äntligen ha nått bort till Japan, för årets XG9505 ståtar med en sprillans ny fjärr. Den nya modellen ser läcker ut, med borstad metallfront, och knapparna ger en bättre taktil känsla. Allt är fortfarande IR-baserat, vilket kräver att du pekar fjärren rakt mot TV:n. Men den är definitivt ett steg i rätt riktning och har en ”premium”-kvalitetskänsla som passar prislappen.
XG9505 kör uppdaterade Android-versionen 8.0 Oreo som användargränssnitt. Det nya menysystemet har blivit mycket mer överskådligt, användarvänligt och bättre anpassat för en modern TV-vardag. Nu för tiden är vi mer intresserade av innehållet vi vill titta på än av vilken källa, tjänst eller TV-kanal det kommer ifrån. Startmenyn når snabbt de olika apparna och har genvägar till dina favoritkanaler, samt har rekommendationer som bygger på dina tittarvanor. Sony har också jobbat med sina egna TV-inställningar, som nu är lätt åtkomliga via genvägar i en snabbmeny.
Precis som de flesta Android-skärmar har Sony ett bra app-urval och XG9505 känns dessutom väldigt snabb att använda. Den kan också skryta med ett särskilt gaming-läge som har en fördröjning på ungefär 20 millisekunder.
Bildkvalitet
Sony har flera avancerade tekniker i sin bildarsenal. Som sin föregångare ZF9 har XG9505 en toppmodern 4K LCD-panel med direkt LED-bakgrundsbelysning (FALD). Bildbehandlingen (som vanligtvis är en av Sonys största styrkor) hanteras av grymmaste videoprocessorn X1 Ultimate. Vårt testexemplar i 75 tum har även X-Wide Angle Technology, som inte finns i 55- och 65-tumsversionerna. Den ger en väsentligt bredare horisontell synvinkel.
LCD och bred betraktningsvinkel har länge varit en självmotsägelse, speciellt med den här typen av VA LCD-paneler. Alltför ofta får bilden bleka färger och matt kontrast när man tittar på den från sidan. På det här området har Samsung och nu även Sony åstadkommit klara förbättringar. När XG9505 står bredvid Samsung Q90R har Sonyn minst lika bra betraktningsvinkel. Det innebär att TV:n kan användas med fler olika placeringar, till exempel i ett vardagsrum med öppen planlösning.
I samma veva märker vi dock att Sony-skärmen inte riktigt matchar Samsungs maximala ljusstyrka. Den har också ett något blankare frontglas som reflekterar en starkare spegelbild av omgivningen. Glaset lyckas inte ”diffundera” ljuset lika bra som Samsungs supermatta panel. Med andra ord bör du planera för en bra kontroll av ljuset i rummet, till exempel med plisségardiner eller liknande.
I mörkare omgivningar är Sony-skärmen däremot i sitt esse. Netflix släppte nyligen sin egen naturserie ”Our Planet” i kristallklar 4K HDR-upplösning och med ingen annan än Sir David Attenborough (vem annars?) som berättarröst. Avsnitt 6 tar oss med ner under havsytan i en ubåt, ända ner till 10 kilometer djup. Dit ner når inget ljus, utom det artificiella ljuset från ubåtens strålkastare. Det här är ett riktigt eldprov för bildpanelen och processorn, och Sony-skärmen visar de svåra naturscenerna utan att vackla. Här finns både intensiv ljusstyrka i kombination med massor av detaljer i mörka områden, utan att bakbelysningen läcker plågsamma mängder ströljus. Däremot är inte kontrasten och ljuskontrollen lika extrem som i Samsung Q90R, eller Sonys egna OLED-modeller för den delen. Sony-skärmen har betydligt färre dimming-zoner vilket innebär en tydligare halo-effekt runt ljusa föremål mot mörk bakgrund. XG9505 lyckas dock gräva fram detaljer i mörkret som går förlorade i ”black crush” på många andra skärmar.
Färgåtergivningen är också mycket bra. I ljusare naturscener, som i sötvatten i avsnitt 7, får vi bevittna otroliga färgspel. Här utmärker sig Sony-skärmen med en imponerande bred färgpalett utan synliga schatteringar eller banding-effekter.
När vi byter till den fartfyllda Formula 1-dokumentären från Monaco Grand Prix (ännu en Netflix-produktion), övertygar Sony återigen med nyanserade och naturliga färger. Detta är faktiskt en SDR-produktion (alltså inte HDR), men Red Bull-bilarnas röda färg är skönt intensiv och den blå färgen har ett snyggt djup. Bildens kontrast är imponerande: man kan nästan känna värmestrålningen från de glödande bromsskivorna och känna gnistorna från F1-bilarna när de skrapar i asfalten! Sonys bildmaskin har verkligen ”x-faktorn” som får adrenalinet att börja pumpa och ligger inte efter Samsung när det gäller starka färger.
Ljudkvalitet
När vi testade highend-modellen ZF9 så gav vi den minuspoäng för ett tunt och oinspirerat ljud. XG9505 känns inte speciellt potent den heller. Röster återges tydligt och rent, fast relativt tunt, och har inte samma närvaro som vi upplever med Sonys OLED-skärmar. Det saknas bas och tyngd i musik och ljudeffekter. En soundbar är ett uppenbart måste. I det sammanhanget är det praktiskt att Sony-skärmen stöder Dolby Atmos-surroundljud i kombination med kompatibla soundbar-högtalare.
Slutsats och konkurrenter
Sonys bästa LCD-TV har mycket att erbjuda, men kan XG9505 hävda sig mot Samsung och deras eldsprutande QLED-modeller? Bortsett från något svagare ljusstyrka har den vad som krävs för att imponera – och till ett lägre pris än Samsungs Q90R i 75 tum. Övertygande kontrast, bra svärta och intensiva färger från alla vinklar bidrar till exceptionellt fängslande bildupplevelser. Ljudet hade kunnat vara mer kraftfullt, men sådant är enklare att fixa än brister i bildkvaliteten. På papperet är XG9505 inte lika ”highend” som sin föregångare ZF9, men i praktiken är den minst lika bra, eller bättre – och till ett mer konkurrenskraftigt pris. Sony kan om de vill!