*Uppdatering 8/3-2020*
Sedan detta test gjordes 2019 har Sonos One fått Google Assistant, så alla kommentarer om att den saknar detta är inte längre relevanta
Rent storleksmässigt är Sonos One nästan identisk med Sonos Play:1, fast utseendet är en aning mer diskret för att kunna smälta in ännu mer i inredningen. Knapparna på ovansidan har berett plats åt touch-kontroller som startar och stoppar uppspelningen och styr ljudnivån.
Installationen är som vanligt löjligt enkel. Man lägger till en ny högtalare i appen, trycker på parkopplingsknappen på baksidan, så dyker den upp. Man kan parkoppla två stycken för att få en liten stereoanläggning. Eller använda två stycken bakhögtalare i en liten hemmabio, tillsammans med Sonos Playbase eller Sonos Playbar.
Precis som den enklare Play:1 låter One väldigt bra för att vara så liten. Det har ett öppet ljud, med varmare och fylligare mellanregister än de övriga i klassen. Det är viktigt för både röster och instrument, och Sonos hänger dessutom med längre upp. Kör man TruePlay-rumskorrigeringen så låter det ännu mer distinkt längst upp, fast då kan det även bli i vassaste laget. Men Sonos är ändå en av testets bästa.
Alexa fungerar lika bra i Sonos One som i Amazon Echo. Låt rösten styra! One har även AirPlay 2 inbyggt och röststyrs via iPhone eller en Apple HomePod. Men den kan inte röststyras direkt med Apple-systemet. När det gäller Google Home så har den funktionen kontinuerligt skjutits upp sedan lanseringen 2017. Senaste nytt från Sonos är att de fortfarande jobbar på saken och ”planen är under 2019”. Med andra ord är det Alexa på engelska som gäller inom överskådlig framtid.
Slutsats
Bara Sonos är Sonos, och användarvänligheten i Sonos One är fullt i klass med andra modeller från samma tillverkare. I toppklass, med andra ord. Ljudet är bra, särskilt mellanregistret är fylligt och tillför värme till röster och instrument. Tydligt tal är en fin fördel när man ska prata med högtalaren. Tyvärr skjuts stödet för Google upp hela tiden, så det är Alexa på engelska som gäller.
Också i detta test:
Apple HomePod
Godkänt av Apple
HomePod har mycket bra ljud och är enkel att använda. Men smartstyrningen känns stel.
Marshall Stanmore II Voice Google Assistant
Konsert från bokhyllan
Marshall har mycket starkare ljud än konkurrenterna, utan att det sker på bekostnad av ljudbildens balans. Den krossar dem, helt enkelt.
Harman Kardon Citation 100
Snyggast yttre
Det här är nog den snyggaste högtalaren vi har sett i klassen. Men Harman Kardon Citation 100 lyckas inte få fram några ljudmässiga fördelar av sitt större format.
Kygo B9/800
Smarthögtalaren som kan simma
Kygo är den enda smarthögtalaren vi känner till som du kan ta med dig ner i poolen.
Libratone Zipp Mini 2
Ser ut som en termos
Libratone går mot strömmen, Alexa-högtalaren Zipp Mini 2 ser ut som en termos. Den är bärbar, spelar bra musik och två stycken kan kopplas i stereo.
Hama Sirium 1400ABT
Större betyder inte större ljud
Hamas minsta Alexa-högtalare är en del större än Amazon Echo, men lyckas ändå inte ge ifrån sig större ljud.
Google Home
Först på svenska
Google Home-systemet har en enorm potential, men som högtalare är inte det här den bästa.
Amazon Echo (2nd Generation)
Klarspråk
Tack vare klockrent ljud i röstassistenten är det bara språkbarriären som står mellan oss och de automatiserade arbetsuppgifterna.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser