Sumiko är ett relativt nytt varumärke i subwoofer-världen, men med den mäktiga McIntosh-koncernen i ryggen får de nog betraktas som allt annat än ett garageföretag: de här bashögtalarna är faktiskt utvecklade av samma team som gör högtalarna från Sonus faber. Det bygger upp förväntningar på både ljud och estetik.
S10 är Sumikos största subwoofer och har ett läckert utförande i blank pianolack. Med tanke på namnet skulle man kunna anta att den är bestyckad med en 10-tums bas. Men icke, här är det 12 tum som gäller – faktiskt två stycken! Förutom en aktiv tolvtummare som spelar ner mot golvet har den ett identiskt, passivt membran på sidan som hjälper till med de lägsta frekvenserna. Detta är en mer sofistikerad, dyrare lösning än traditionell basreflex – men den fungerar.
Ljudkvalitet
Vi började vår seans med musik, och det är ingen tvekan om att Sumiko-subwoofern spelar ytterst exakt rent tonalt. Den följer basgången i Maria Menas I was made for loving you till punkt och pricka, och skiljer fint mellan de olika tonhöjderna. Det låter saftigt och kraftfullt på samma gång och vi kan höra små, delikata detaljer som saknas med en del andra testdeltagare. Subwooferkonstruktioner med passiva slavelement kännetecknas ibland av en något långsammare transientrespons än vanliga tryckkammare, men det hör vi inga tecken på här.
Samtidigt finns det något som inte riktigt stämmer. När vi spelar snabba elektroniska basrytmer (Deadmau5 – SeeYa) är det uppenbart att subwooferns anslag hänger lite efter fronthögtalarna. Vi misstänker att det kan bero på att vi använder högnivåingången med högtalarkabel direkt från förstärkaren, och det visar sig stämma. En sådan koppling är utan tvekan bra i stereosammanhang, men med en hemmabioreceiver som Marantz 8012 är det tydligen bättre att använda vanlig signalkabel och låta rumskorrektionen justera avstånd och fördröjning. Det fixade timing-problemet och gav en oerhört tight och välkontrollerad djupbas som var i utmärkt i synk med fronthögtalarna.
Sumiko S10 har förmågan att klämma till när det verkligen behövs. De djupa tonerna i ARYs The Sea serveras med ett massiv tryck, och detsamma gäller de djupa tonerna i Alien: Covenant. S10 klarade vårt tortyrtest utan att duka under och hade inga problem med att återge hörbar (och kännbar!) respons ner till 20 Hz.
Slutsats
Sumiko S10 är dyrast i testet men har också ett lite mer exklusivt utförande, plus mångsidiga anslutningar och justeringsmöjligheter. Rent ljudmässigt är detta en subwoofer som vänder sig till audiofila finsmakare som vill ha allt på samma gång. Basen är stram och superdetaljerad, men saknar inte kraft. Här får du en bra kombination av muskler och finess i en och samma sub!
Också i detta test:
B&W DB4S
Högteknologiskt under
Om NASA skulle ha byggt en subwoofer så hade de gjort så här.
Arendal Sound 1723 Subwoofer 2
Jordbävning på låda!
När det gäller ren och oansträngd djupbas har vi knappt hört något bättre än den här ”domedagsmaskinen” från Arendal.
Yamaha NS-SW1000
Gör vad den ska
Yamahas subwoofer har tillräckligt med kraft för att trycka till, och är tillräckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.
Monitor Audio Silver W12
När musiken är viktigast
Den här passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som låter utmärkt med musik.
M&K Sound V12
Snabb och exakt
Vill du ha djup, slagkraftig bas från en kompakt och lättplacerad subwoofer är V12:an från M&K definitivt en av de bästa.
XTZ SUB 1X12
Lika roligt för halva priset
Subwoofern från XTZ kostar hälften så mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och får inte stryk av någon!
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser