TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon AF-P DX Nikkor 70-300mm f4.5-6.3G ED VR

Prisvärd telezoom till Nikon

Riktig tele är kul – och det behöver inte vara dyrt heller.

Av / 2016-12-23 - 12:08
Nikon AF-P DX Nikkor 70-300mm f4.5-6.3G ED VR

Ljud & Bild tycker

  • Prisvärd och skarp zoom med bra räckvidd.
  • Ett par optiska utmaningar, måttlig ljusstyrka och inget solskydd.

Handhållet 210 mm. Foto: Lasse Svendsen
Handhållet 210 mm. Foto: Lasse Svendsen

Teleobjektiv är populära eftersom de flyttar motivet mycket närmare. En telezoom är ännu bättre eftersom man då kan bestämma själv hur nära det ska komma. Har man ordentlig telebrännvidd kan man få skarpa bilder av vilda djur och ta actionbilder som inte är möjliga med en vanlig zoom. Till exempel den som ofta ingår när man köper en systemkamera.
Nikon-användare med spegelreflexer i 3000- och 5000-serien kan nog bli lockade av Nikons nya AF-P DX Nikkor 70–300 mm/f4,5–6,3G. Det är en billig telezoom som ger 105–480 mm brännvidd på exempelvis en Nikon D3400. Vilket gott och väl är mer än vad de flesta behöver. Oavsett om man ska ta bilder av sport och action – eller den sällsynta ugglan i trädet långt bort.
Nikkor-objektivet är förhållandevis lätt. Det är billigt också och har optisk bildstabilisator som underlättar att ta skarpa bilder på tele. Eller när slutartiderna blir lite längre.

Hög optisk kvalitet
Autofokusen är snabb och tyst, den har en tendens att leta lita vid full tele (300 mm), så man får se upp när man filmar video. Rent optiskt är den mycket fin, med måttlig kuddformig förvrängning och relativt god skärpa för en telezoom. Skärpan är alltid som mest optimal i centrum och allra jämnast från bländare 5,6 till 11. Eftersom ljusstyrkan är så pass beskedlig är detta i hög grad ett objektiv för bra väder utomhus, inte något jag hade tagit med mig in i en idrottshall utan en kraftig blixt.
Det är fullt möjligt att ta skarpa bilder av djur och andra motiv, även om de rör på sig, men det behövs ljus. Mulna dagar saknas kontrasten som autofokusen behöver för att hänga med rörliga föremål, men det är möjligt att kompensera med manuell fokus. Nackdelen är att du måste välja manuell fokus i kameramenyerna eftersom objektivet inte har någon fokusbrytare.
I ett så här billigt objektiv får man räkna med kromatisk felbrytning, men den är måttlig. Detsamma är astigmatismen och den sfäriska aberrationen som man ofta måste betala mer för för att bli kvitt. Nikkor-zoomen är billig och bra, och gör ett bra jobb, men borde ha sålts med solskydd.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Ljud & Bild