Man slipper gå vilse bland knappar och rattar på Canons enklaste kompaktkamera, som har samma välrenommerade bildsensor som Årets kompaktkamera 2015, Canon Powershot G7 X.
G9 X har mycket av samma teknik på insidan, som skapar bildkvaliteten, men är mindre, lättare och enklare att använda. Kameran är den minsta i Canons G-serie och har samma 1-tums bildsensor med 20 megapixlar som Årets kamera.
G9 X är gjord för dem som behöver en bättre kamera än mobilen men som inte bryr sig om det tekniska. Så länge bilderna blir bra. Bilderna kan man alltid dela med sig av på nätet genom att överföra dem trådlöst till mobilen. Därför finns det inte så många knappar på kameran. På baksidan sitter det bara tre stycken, plus den som startar filmning med HD-video.
Enkel och bra
På toppen sitter ett vanligt funktionshjul med bland annat val av exponeringsautomatik, motivval med automatisk inställning av allt, videofunktion och en position som väljer en förvald inställning.
Det är i princip allt. På framsiden finns ett inställningshjul runt zoomobjektivt som täcker från 28 mm vidvinkel till 84 mm porträtt-tele. Precis som zoomobjektiven som ingår till spegelreflexkameror. Inställningshjulet på framsidan kan ställa in bländare, exponeringskompensation och ISO-ljuskänslighet.
Några andra rattar eller programmerbara knappar finns inte.
Men pekskärm. Inte vridbar som på G7 X, som dessutom har fler inställningar, men ändå väldigt praktisk för att göra inställningar och bestämma när bilden ska tas. Man pekar bara på motivet på skärmen så tar kameran hand om ljusmätning, fokus och exponering – och vips! så har man tagit en bild.
Bildkvalitet
Canon-kameran är tillräckligt liten för att få plats i fickan, men det beror på ett par kompromisser. Någon sökare finns inte, skärmen är inte vridbar och zoomen är begränsad till 28–84 mm, med måttlig ljusstyrka så fort man lämnar vidvinkelområdet. Då hoppar största bländare från f2,8 till 4,9. Som jämförelse har storebror G7 X bländare f1,8 vid 24 mm vidvinkel och 2,8 vid 100 mm tele.
Det betyder att objektivet på G7 X släpper in mer ljus än det som sitter på lillebror G9 X.
I praktiken innebär det att kameran lockas att dra upp ljuskänsligheten vilket orsakar mer bildbrus. Så länge ISO håller sig under 3200 är det inga problem, för bildsensorn och processorn är så bra att man knappast ser mycket brus förrän vid ISO 6400. Men poängen är att man faktiskt kan ta bilder i dåligt ljus och få både skarpa och relativt brusfria bilder. Det kan man bara glömma att göra med en mobil.
Bildkvaliteten är i stort sett identisk med G7 X. Ytterst bra färgåtergivning, bra bilddynamik och ont om brus.
Men på ett område skiljer sig de båda kamerorna: zoomobjektivet på G9 X är inte lika välgjort ur optisk synvinkel. Även om skärpan är fin i centrum av motivet, särskilt från 50 mm, är hörnen väldigt oskarpa med full ljusöppning, till exempel bländare f2,8 på vidvinkel.
Då är också linjeförvrängningen väldigt synlig och man ser tydligt att hörnen är mörkare – även kallat vinjettering. Håller man sig till bländare f5,6 eller 8 så är optiska prestanda som jämnast, och det gäller alla brännvidder.
I de bästa familjer …
Största konkurrenten till Canon PowerShot G9 X är den lika billiga G7 X, som bara är pyttelite större men ännu enklare att sköta på grund av den vridbara pekskärmen och bättre användarvänlighet – bland annat ett extra inställningshjul som gör att det går snabbare att göra inställningar. Bildkvaliteten är också högre eftersom G7 X har ett bättre och mer ljusstarkt zoomobjektiv. Då återstår bara storleken som fördel för G9 X, och det räcker inte. Vi väljer
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser