OLED, TV-skärmar med organiska lysdioder, är på mångas läppar nu för tiden. Koreanska LG har satsat alla sina pengar på att OLED ska bli en succé. Den nya tekniken har banbrytande färger och kontrast och snart sjunker priserna samtidigt som storlekarna växer. Många TV-intresserade undrar nog vad ärkerivalen Samsung har att ställa upp med?
Svaret är S-UHD. Samsungs nya flaggskeppsskärmar var några av de mest omtalade på CES-mässan i år och tillhörde även de mest imponerande vi fick demonstrerade för oss. Och medan LG arbetar på att få OLED-skärmarna klara för försäljning har Samsung varit tidigt ute med att få ut sina toppmodeller till butikerna.
I väntan på att deras egen OLED-produktion ska bli tillräckligt lönsam har Samsung valt att klämma ut ännu högre prestanda ur sina LCD-paneler. De hävdar faktiskt att S-UHD-modellerna är väl så bra, och på några områden till och med bättre än OLED! Dessutom hoppas de kunna konkurrera med priset. Därmed inte sagt att det alltid blir så billigt …
78JS9505
S-UHD-modellerna har speciella bildpaneler som använder sig av kvantprickar (quantum dots) för att få fram högre kontrast och fler färgnyanser. Flaggskeppsserien JS9505 har dessutom äkta LED-bakbelysning: lysdioderna bakom skärmen är indelade i grupper för att ge ännu saftigare ljusstyrka och bottenlös svärta. Dessutom är skärmen konkav, något som blivit lite av Samsungs varumärke på senare tid. Vill du ha deras bästa TV så får du acceptera att den är böjd och inte platt.
Samsungs självklara toppmodell för i år finns i tre storlekar: 65, 78 och 88 (!) tum. Här testar vi mellanstorleken, men det bör påpekas att de tre modellerna i princip är identiska rent tekniskt. Det som skiljer markant är priserna. 65-tummaren kostar 65 000 kronor men du måste punga ut med nästan dubbelt så mycket för 78-tummaren – och dubbelt så mycket en gång till för 88-tummaren (250 000 kronor)! Priserna har nämligen en förmåga att stiga oproportionellt mycket när skärmstorlekarna överstiger 65 tum, på grund av mindre säljvolymer och högre produktions- och fraktkostnader.
Varför så stora?
Vi har testat många stora och dyra TV-skärmar den senaste tiden. 65, 78, 105 tum! Många läsare undrar säkert om vi har blivit alldeles från vettet. Vad är egentligen meningen med en TV som fyller halva eller hela väggen i vardagsrummet?
Storleken måste ses i sammanhanget med vad TV:n ska användas till och var den ska placeras. Underhållning som film och TV-serier blir en allt naturligare del av kvällsmyset för många. Om man för ett ögonblick bortser från priset och platsbehovet så är det ingen tvekan om att en stor TV kan ge mycket tittarglädje.
Detta är visserligen ett fotomontage, men Samsung-skärmen har faktiskt tillräckligt hög ljusstyrka för att kunna användas dagtid. Reflektionerna från det blanka frontglaset är det värre ställt med …
Den senaste tiden har exempelvis Netflix lanserat många nya serier och annat material i 4K-upplösning. Bildmaterial som är filmat i 4K gör sig extra bra på en stor skärm eftersom det blir lättare att uppskatta de extra detaljerna. Synliga bildpunkter är inte heller något problem: fyra gånger högre upplösning än en vanlig Full-HD-skärm betyder att du kan sitta betydligt närmare eller ha en betydligt större skärm utan att det syns några grynigheter eller rutmönster.
Filmregissörer använder 4K-formatet för att föreviga stora naturscener eller ge närbilder ett bredare fokus. Spelfilmer i 4K-upplösning är gjorda för att ses på en mycket större skärm än vanligt HD-material. För att inte tala om sport! Fotboll och andra evenemang blir något helt annat när du får upp det på en rejäl storskärm. Vardagsrummet blir lätt mittpunkten i kompisgänget när du kan bjuda på en bild som är något i hästväg …
Användning
När det gäller smartfinesser och överskådlig skötsel har Samsung länge tillhört de bästa i klassen. I år har de introducerat en ny pekfjärr med muspekare som förenklar navigationen en del. Dessutom har vi varit spända på det nya operativsystemet Tizen. Det nya gränssnittet innebär att flera av menyerna har fått en ny ”look” och är organiserade på ett nytt sätt. Detsamma gäller Samsungs Smart Hub med app-översikt – den har flyttat till en lättåtkomlig undermeny som poppar upp och ger snabb tillgång till vad du vill titta på.
Den största utmaningen med Tizen är att det är nytt och att det därför behöver egna appar. Därför kan det ta lite längre tid att få lokala appar på plats. Samsung är dock en resursstark aktör som satsar hårt på att hålla sitt app-bibliotek uppdaterat.
Bland apparna som finns med från start hittar vi YouTube och Netflix. Båda dessa fungerar utmärkt och det märks på hur oerhört snabbt apparna laddas. Det går dessutom att pausa videorna, gå ut ur apparna och sedan tillbaka in i dem och fortsätta titta när man slutade.
Bildkvalitet
Som många läsare säkert kommer ihåg var vi imponerade av Samsungs ”junior-toppmodell” JS9005. Den här JS9505-versionen har bara mer av allt det bra. Samsung har använt bildpanelens extra kapacitet för att trolla fram extra starka men ändå väldigt naturtrogna och fylliga färger. Ur en puritansk synvinkel är det usch-usch att lägga till färgnyanser som egentligen inte ska finns där, men enligt vår uppfattning har ingenjörerna varit duktiga på att behärska sig. Detta syns speciellt i Film-bildläget som har starkare kulörer än man är van vid, utan att det blir för mycket av det goda. Vi upptäckte också att det här läget hade tillräckligt med ”tryck” för att kunna användas till det mesta bildmaterialet – även dagtid, tack vare den inbyggda ljussensorn.
Samsung har dock gått i samma ”fälla” som många andra skärmar och gjort frontglaset väldigt blankt. Det orsakar reflektioner, som bättras på av den böjda formen och ”drar ut” spegelbilden ännu mer. Därför behöver du följa en del förhållningsregler i rummet som TV:n ska stå i.
Ju större skärm desto högre krav ställs på bildkvalitet och bildbehandling eftersom minsta lilla detalj kommer fram tydligare. Detta gäller inte minst rörelserna. Som utgångspunkt har Samsungen lite ojämna, ryckiga rörelser och en onaturligt mjuk gång i film, serier och sport. Men det finns en särskild anpassad ”custom”-inställning som låter dig justera hur stark interpoleringen och utjämningen ska vara. Vi fick till en fin kompromiss av klarhet och ”filmkänsla” genom att slå på dem fast på lägsta nivån.
En veritabel ljuskanon!
Den mest markanta skillnaden mot JS9005 är bakbelysningen. Lillebrorsserien har en enklare form av kant-LED medan storebror har äkta LED-bakljus. Det ger ännu bättre lokal kontrast – skärmen kan i princip vara släckt i mörka partier och fullt upplyst på andra ställen där det behövs, samtidigt! Det ger ännu bättre djup, kontrast och liv i bilden, framför allt med film, serier, live-konserter och annat som använder stora kontraster.
Vi tog en titt på Netflix-thrillern ”Bloodline” där poliserna rör sig genom de mörka Florida-träsken på natten. När deras ficklampor lyser mot kameran blir vi nästan bländade. Ljuset är mycket kraftigare än på vanliga skärmar. På samma sätt känns de snövita bergspassen i Marco Polo ännu vitare och mer isblå, och ökensanden ännu mer stekande het. Allt känns ett snäpp mer realistiskt än på en mindre kompetent skärm.
Svärtan och kontrasten i JS9595 tillhör tveklöst referensklassen – bättre än till och med fjolårsfavoriten AX900 från Panasonic – och mycket nära OLED och plasma. En plasma- eller OLED-skärm skulle dock kunna vara ännu mer exakt i ljusfördelningen och ha en bättre betraktningsvinkel, men ännu så länge har vi inte sett samma kontrast från någon av konkurrenterna.
Klar för HDR
En del av anledningen till den extrema ljusstyrkan är att Samsung har förberett sitt flaggskepp för att kunna visa 4K-material i så kallad HDR-kvalitet. High Dynamic Range är filmer med ännu större spännvidd från mörkt till ljust, men befinner sig ännu i sin späda barndom. Netflix har utlovat att de första serierna med HDR kommer nästa år (”Marco Polo”, säsong 2). Under tiden fick vi testa ett par av Samsungs demoklipp från ”Exodus: Gods and Kings” och det ser utan tvekan väldigt lovande ut. Solljus och blå himmel skiner så starkt att det påminner om verkligheten! Det bor med andra ord ännu mer i Samsung-skärmen än vad dagens material kan få fram och som kommer att bli synligt först när HDR-material blir tillgängligt via streaming och 4K Blu-ray.
Samsung 78JS9505 är en stor TV! Men har du plats och råd så kan du förvänta dig att film, TV-serier och sport blir betydligt mer fängslande tack vare den stora skärmytan, upplösningen och kontrasten.
Ljudkvalitet
Samsung har utrustat JS9505 med högtalare som sprider ljudet från en spalt på undersidan. Det ger ett klart och tydligt ljud med fin upplösning i diskanten och rent allmänt bra talförståelse, men basen är ganska så tunn. Det finns inte heller något i ljudet som får oss att undvika att fundera på en bra ljudlimpa eller en 2.1-anläggning. Samsung har en egen matchande ljudlimpa som kan vara värd att överväga – fast allra helst bör du satsa på en tvättäkta surroundanläggning och du vill göra bilden rättvisa. Ljudet är trots allt halva upplevelsen!
Slutsats
Samsungs toppmodell är stor och den är tung och den är dyr. Men när du väl har fått in den i vardagsrummet är du garanterad häftiga TV-upplevelser. Tack vare bildstorleken, upplösningen och den extra kontrastrika bildkvaliteten är Samsung-skärmen definitivt en TV som förtjänar att stå på önskelistan. Ändå är det ingen tvekan om att prislappen är svår att svälja för de allra flesta. Vi tycker därför att 65-tummaren i samma serie, och eventuellt den något billigare JS9005-serien, är ett bättre köp. Men om priset inte spelar någon roll är det inte mycket som kan mäta sig med filmkänslan den här 78-tummaren ger!
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser