TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Leica Q

Dyr drömkamera

Leica Q kostar mer än de flesta andra kameror men det glömmer man så fort man börjar fotografera och ser bilderna.

Av / 2015-08-14 - 06:00
Leica Q

Ljud & Bild tycker

  • Mycket hög bildkvalitet med jämn skärpa, mättade färger och lite brus. Användarvänligheten är nästan exemplarisk och byggkvaliteten oklanderlig.
  • Priset är avskräckande högt och man kan inte lagra enbart råfiler. 28 mm har sina begränsningar.

Leica QAlla som drömmer om en Leica har antagligen hittat en anledning att krossa spargrisen nu. För trots sina brister är Leica Q en av de mest tillfredsställande kamerorna att fotografera med vi har sett på länge.

Den har varken zoom, 4K-video eller utbytbar optik – och kostar skjortan. Och lite till. På prislappen står oblyga 40 000 kronor, vilket inte är aktuellt för särskilt många, men för dem som befinner sig i målgruppen har bönerna blivit hörda.

Leica Q är en relativt kompakt kamera med fast optik och fullformatsensor (24 x 36 mm) med 24 megapixlar och som är rensad från allt överflödigt. Visst, kameran har pekskärm – och wifi för trådlös bildöverföring och fjärrstyrning – men inget stort menysystem med en djungel av inställningar. Som japanska och koreanska kameror brukar ha. Kameran är byggd för fotografer, inte funktionsfanatiker, och det märks.

Likheterna med Leica M är ingen slump. Man ändrar inte på något som fungerar, och här finns inte fler knappar än vad som är absolut nödvändigt. Bländar- och fokusring finns på plats på kamerans fastmonterade Summilux 28 mm/f1,7 – precis som på en Leica M Summilux 28 mm-vidvinkel – men kameran har autofokus och inbyggd elektronisk sökare.

Den diskreta framtoningen som kännetecknar Leica gör att kameran passar för gatufotografering, reportage och dokumentär. Men också landskap och arkitektur.

Annons

 

Användning

Jämför man med en Leica M, med en 28 mm vidvinkel) med någorlunda ljusstyrka (100 000 kr), är Leica Q rena rama fyndet. Men jämför man med Sony RX1r, som är den enda kompakta fullformatkameran som går att jämföra med, så måste man punga ut med 12 000 extra för Leica-kameran.

Men då får man en inbyggd elektronisk sökare som är mycket större och skarpare, med betydligt mindre fördröjning än den separata som Sony säljer för 3 200 kronor. Leica-kameran är dessutom mycket snabbare och tar 10 bilder i sekunden, har en bredare 28 mm vidvinkel med något bättre ljusstyrka, överlägsen batteritid, elektronisk slutare, 1/500 s blixtsynk samt pekskärm.

19506_Leica Q_Screen Protection
Elektronisk sökare och pekskärm (på bilden har skärmen skyddsplast).

Inte nog med det, den är bättre att använda också. Dels för att den praktfulla sökaren gör fotograferandet till en barnlek och dels för att kameran fokuserar blixtsnabbt och ligger bättre i handen. Den saknar handgrepp som tillbehör men har en liten grop för tummen på baksidan, och de flesta knapparna sitter till vänster om skärmen. Vilket fler än Leica och Nikon borde ha. Knappar har ingenting på höger sida att göra. Där ska handen vara för att få ett säkert grepp, och då vill man inte komma åt en knapp och till exempel sätta på självutlösaren av misstag.

Med en hand på undersidan är den manuella fokusringen nästan lika silkesmjuk som på ett Leica M-objektiv. Man kan ställa in makrofokus mellan 17 och 30 cm (med f2,8 som största bländare) och bländarringen med tre stegs intervall gör lagom mycket motstånd. Den elektroniska slutaren (ställ slutarhjulet på 4000+) stannar vid 1/16 000 sekund och man kan beskära bilderna motsvarande 25 eller 50 mm brännvidd.

Knappen bakom slutarhjulet kan programmeras, så att man växlar mellan 28, 35 och 50 mm brännvidd elektroniskt. Upplösningen reduceras till 15 respektive 8 Mp och utsnittet visas med ramar i sökaren och på skärmen. Så att man även ser vad som finns utanför området.

 

Kristallklar bildkvalitet

Du kan lagra bilderna som råfiler i DNG-format men bara tillsammans med JPEG-filer. Vilket är fruktansvärt irriterande för dem som inte vill fylla minneskortet med dubbla uppsättningar bilder. Det går däremot att lagra bilderna som enbart JPEG och man kan dessutom ställa in olika parametrar för dem. Som färgmättnad, skärpa och kontrast. Kameran har även inställningar för Time Lapse, panorama och miniatyrfotografering.

Leica Q filmar HD-video i ytterst acceptabel videokvalitet i full 1080 HD-upplösning och 60 bildrutor i sekunden, men har ingen mikrofoningång eller manuell överstyrning under inspelningen.

Leica Q_top_lenshood
Full manuell kontroll när man vill ha det.

Leica Q är först och främst en stillbildskamera för erfarna amatörer och proffs. Då är det tur att den verkligen levererar varorna. För somliga fotografer är 28 mm brännvidd en begränsning, åtminstone kan avsaknaden av utbytbar optik vara det. Men för dem som klarar sig fint med 28 mm är bildkvaliteten knivskarp och har mättade färger och utmärkt dynamik.

Bilddynamiken motsvarar 13 exponeringssteg, enligt Leica, och jämfört med andra kameror som Nikon D750 eller Sony SRX1 verkar det trovärdig. Svartvita JPEG-filer har vackra gråtoner och färgåtergivningen har mjuka hudtoner och framstående kontrast och svärta. Väldigt typiskt Leica, med en nästan Velvia-aktig färgpresentation.

Skärpan sjunker lite i hörnen med största bländare, men blir mycket jämnare från f2. Från f2,8 går det nästan inte att se någon skillnad mellan i centrum och ut mot hörnen. Allra jämnast är skärpan mellan f4 och f8, med f5,6 som gyllene bländaröppning. Men vinjettering och förvrängning är marginell oavsett bländare. Det går inte heller att skymta mycket diffraktion eller ströljus, vilket vittnar om en välinställd optisk konstruktion.

Ahhh, bruset! I korrekt exponerade bilder med liten eller ingen överexponering syns bara finkornigt brus vid ISO 3200 och 6400. Jag tog till och med användbara bilder med ISO 12800, men skulle nog låta bli att ta färgbilder med högre ljuskänslighet än så. Då passar det fint med svartvitt, som får lite av den klassiska kornstrukturen man får med hög ISO. Det kan vara bra att veta eftersom Leica inte har gett fotografen kontroll över brusreduceringen i menyerna.

Leica Q_front_lenshood
Diskret elegans och knivskarp optik.

 

Kostsam dröm

En sexa i betyg är sällsynt för Leica-kameror. De höga priserna brukar stå i vägen för maxbetyg. Men den här gången är sexan välförtjänt. Genom att banta ner kameran och ha kvar det allra mest nödvändiga, manuell kontroll och högsta möjliga bildkvalitet har Leica lyckats konstruera en kamera som är bättre på att föreviga motiv än många andra vi har testat. Leica Q står inte i vägen för fotografen och är ett renodlat, minimalistiskt redskap som har en befriande tillfredsställande bildkvalitet och användarvänlighet.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Ljud & Bild