Åtminstone i Skandinavien förknippar nog de flesta Panasonic med TV-apparater, kameror, ljudanläggningar, hörlurar och värmepumpar. Möjligen har vi sett en mikrovågsugn eller brödmaskin, men air fryers är nästan lite förvånande. Men nu lanserar de den femliters NF-CC550 och så denna lite större 6-litersmodell. Det följer inte med några tillbehör och vi hittar inga på hemsidan, å andra sidan kan man använda de flesta tillbehören man hittar på nätet som passar dimensionerna.
Konstruktion och skötsel
För att ha 6 liters kapacitet är faktiskt Panasonics maskin förvånansvärt nätt på bänken. Det beror dock på att pannan i stället är ovanligt hög. Bra om man vill göra en hel kyckling, men mindre bra om man vill ställa in en grund ugnsform. Apparaten känns välbyggd men framför allt måste vi säga att de har lyckats väl med designen. Den ser nästan elegant ut och det kan man inte beskylla konkurrenterna för att vara.
Som de flesta air fryers består den av en panna med ett löstagbart galler på botten, snarare än en gallerkorg man kan lyfta ur, som hos Wilfa och Philips. Det gör den mindre praktisk att hantera och servera ur. Men framför allt är det en sämre konstruktion om man vill ha bra luftcirkulation. Däremot har Panasonic satt in ett undre värmeelement för att förbättra undervärmen, vilket även är försäljningsargumentet för Cosori Dual Blaze.
Liksom Xiaomis Smart Air Fryer Pro har den ett fönster på framsidan och en lampa på insidan så att man kan se hur det går med tillagningen. Det är verkligen praktiskt då man slipper avbryta, öppna och släppa ur värmen för att kolla. Nackdelen är att den därmed inte går att diska i maskin då glaset inte tål det. Vad Air Fryer NF-CC600 däremot har gemensamt med Philips mest påkostade modell är att värmeelementet inte är exponerat, vilket gör det mycket lättare att hålla rent.
Hantering
Den har en stor touchpanel med färgsymboler för hela 11 snabbprogram; pommes frites, kyckling, fisk, skaldjur, biff, korv, grönsaker, potatis, pizza, tårta(?) och rostat bröd. Dessutom en knapp för ånga, samt naturligtvis manuell inställning av tid och temperatur. Det stora problemet är att panelen sitter på ovansidan av apparaten, i stället för på framsidan där den mycket väl hade kunnat få plats. Det innebär dels att barn måste ställa sig på en stol, dels att man inte kan ställa något ovanpå apparaten. Visst, vi vet också att man inte ”ska” ha något ovanpå en air fryer, men alla som inte lever i en utställningskatalog lägger prylar ovanpå köksmaskinerna när det är fullt på bänken.
Det finns inte heller någon app för fjärrstyrning eller hjälp med tider och temperaturer. Däremot finns instruktionerna på de nordiska språken och där finns en tabell med tider och temperaturer, vilket helt enkelt är inställningarna för panelens snabbval. Vi skulle nog ändå googla vilka temperaturer och tider folk brukar använda och ha en liten fusklapp till hands.
Matlagning
Standardinställningen för temperaturen är 150 grader, ett lite märkligt val då det mesta kräver högre temperatur. Vilket de borde ha koll på då alla utom ett snabbval använder högre temperatur. Alltså måste man alltid börja med att skruva upp temperaturen. För att komma upp i mer normala 180 grader tog den 3:50 minuter på sig. Eller rättare sagt slog termostaten av vid 170 grader och sedan låg den och pendlade mellan 168 och 182 grader, ett ganska stort spann.
Som tidigare antytts är vi lite skeptiska till snabbprogrammen. Vad som omväxlande kallas ”kaka” och ”tårta” antar vi snarare är muffins. 20 minuter för pommes, menar de egengjord rå potatis eller färdiga frysta pommes? För en eller åtta personer? Kött i 10 minuter? Är det en skiva biff eller en beef wellington? Nej här får man ta till Google, sunt förnuft och erfarenhet. Har man det så får man naturligtvis bra resultat med det mesta då vi ärligt talat aldrig provat en air fryer som inte kan laga till saker bra.
Denna modell har dessutom en liten vattentank på baksidan så att man kan ”öka fuktigheten”. I vissa fall ger det ett bättre resultat, men man ska inte tro att vi pratar ångtillagning här. Som OBH Nordicas 3in1 med ångfunktion, som faktiskt kan tillaga grönsaker med enbart ånga. Panasonic aktar sig noga för att kalla det ångtillagning.
Slutsats
Panasonics första intåg på air fryer-området är mestadels lyckat då det är en snygg apparat som inte tar mycket plats på bänken för sin kapacitet. Vi gillar också att den har ett fönster så att man kan se om det är dags att ta ut maten utan att behöva släppa ut värmen. Däremot finns det utrymme för förbättringar till nästa modell. Framför allt borde kontrollpanelen sitta lättåtkomlig på framsidan och så vill vi faktiskt helst slippa handdiska korgen efter användning.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser