TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia Z Ultra

En stor seger för Sony

Xperia Z Ultra är Sonys bästa mobiltelefon hittills. Den är så bra att man faktiskt kan vänja sig vid storleken.

Av / 2013-09-03 - 09:33
Sony Xperia Z Ultra

Home tycker

  • Enastående ljud, även när man ringer Snyggaste skärmfärger vi har sett Blixtrande snabb
  • Många tycker säkert att den är för stor Medelmåttig kamera

LG har en (Optimus Vu), Samsung har två (Galaxy Note och Note II) och numera har Sony också en: Xperia Z Ultra. Vi pratar om så kallade phablets, alltså ett slags blandning av telefon och surfplatta – ”phone” och ”tablet”…

Det var Samsung som uppfann produktkategorin med sin första Galaxy Note. Apple påstår måhända att Samsung kopierat dem helt och hållet när det gäller deras smartmobil, men ingen kan beskylla Samsung för att ha kopierat någonting alls när det gäller den första phablet-modellen. Tvärtom var det många recensenter som ansåg att en skärm på 5,3 tum var i mesta laget när Samsung släppte sin första Galaxy Note för ett par år sedan, och att ett sådant format aldrig skulle sälja något vidare. Kunderna och marknaden visade att de hade fel.

Samsung har nämligen sålt många miljoner över hela världen av sin Galaxy Note och efterföljaren Galaxy Note II, vilket inspirerade den koreanska ärkerivalen LG att släppa Optimus Vu, som dock aldrig blev lika populär som Samsungs original – eller fick lika positiva recensioner.

Nu är det alltså Sonys tur att ta upp kampen med Samsung på den koreanska tillverkarens hemmabana, och vi tror absolut att Xperia Z Ultra har mycket större möjlighet att lägga beslag på en bit av phablet-kakan än LG:s Optimus Vu. I skrivande stund är det bara ett par dagar kvar till Samsung lanserar Galaxy Note III och det ska bli spännande att se vilka förbättringar och nya idéer Samsung har fått plats med i 2013 års modell. Fast det lär inte ändra vår åsikt om Sony Xperia Z Ultra. Det här är nämligen en toppenprodukt som nog ska kunna mäta sig med vad än Samsung hittar på.

Xperia_Z_Ultra_Colors
Sony Xperia Z Ultra finns i tre färger: vitt, svart och lila!

Annons

Tillökning i familjen
Xperia Z Ultra har samma design som släktingarna Xperia Z (Sonys nuvarande flaggskeppsmobil) och surfplattan Xperia Tablet Z. Formen är alltså tämligen fyrkantig, både fram- och baksida är gjord av härdat glas och det som håller ihop allting är en ram av metall som löper hela vägen runt. Av/på-knappen sitter på höger sida, detsamma gör den lilla luckan där man stoppa i sitt SIM-kort samt microSD-kort. Alldeles ovanför sitter hörlursuttaget. På motsatta sidan finns en liten lucka till som döljer en kontakt för Micro USB samt laddning.

Xperia Z Ultra är supertunn, tjockleken på bara 6,5 millimeter är inte bara tunnare än surfplattan Tablet Z, som är 6,9 millimeter, utan till och med tunnare än telefonen Xperia Z, som faktiskt är familjens tjockaste med hela 7,9 millimeter. Med tanke på hur stor Xperia Z Ultra är i övrigt (179,4 x 92,2 mm) känns den nästan lika tunn som ett papper, och i förhållande till sin storlek är vikten otroligt låga 212 gram. Därtill kommer att telefonen är vattentät (IP58-certifierad), vilket innebär att den kan ligga på två meters djup i 30 minuter utan att det händer något. Smartmobil-föregångaren Xperia Z var bara ”vattenskyddad” (IP57-certifierad), vilket innebär att den inte klarade större djup än 1 meter.

sony-xperia-z-ultra1

Ska vi klaga på något när det gäller hårdvara och design så måste det vara att Xperia Z Ultra nästan har blivit för tunn. Man får ha ganska så stora händer för att nå runt telefonen med en hand och de tunna kanterna gör att den inte är särskilt behaglig att hålla i någon längre stund. Storleken är ett annat problem. Med en skärmyta på 6,4 tum är Xperia Z Ultra avgjort störst av alla på marknaden (som jämförelse är Samsung Galaxy Note II ”bara” 5,5 tum stor). Det innebär att den nästan är omöjlig att ha i byxfickan, och att man måste vänja sig vid att ha Sony-mobilen till det som den faktiskt är avsedd för. Nämligen att ringa med. Telefon-högtalaren är en smal öppning precis i mitten på den översta ramen, och det faktiskt vara svårt att få kolossen rätt i förhållande till örat så att man hör vad personen i andra änden säger. En smula irriterande.

Till och med att ringa låter bra
När man väl har vant sig vid storleken och har lärt sig hur man ska hålla telefonen intill örat, upptäcker man däremot att ljudet är riktigt bra. Sony har stoppat i justeringar som brusreducering i mikrofonen, som minskar bakgrundsbrus när man ringer, samt högtalarröstförbättring som återger röster mer fylligt. Om någon pratar för fort kan man till och med använda ”långsamt tal”, som sänker hastigheten på vad den andre säger. Gemensamt för alla ljudinställningarna är att de faktiskt fungerar och bidrar till att göra Xperia Z Ultra till en enastående telefon.

Även som musikspelare är Xperia Z Ultra en av marknadens bästa. Med ClearAudio+ kan man välja en automatisk optimering av ljudinställningarna för musiklyssning, men det går också att göra egna inställningar för hand genom en equalizer och ett par justeringar av den inbyggda högtalaren och av hörlursuttaget. Sonys egen Walkman-app ingår, som är både snyggare och mer intuitiv än Googles egen musikspelar-app.

Alla regnbågens färger
Skärmen är också något av det tjusigaste vi har sett. Vi vill poängtera att vi tycker att det är ett streck i räkningen att Sony inte använder den 6,4 tum stora skärmen till att visa en högre upplösning än den gör. I stället får man nöja sig med samma 1920 x 1080 bildpunkter som på Xperia Z:s mindre 5-tumsskärm, vilket innebär att Xperia Z Ultra har en lägre pixeltäthet (344 ppi) än Xperia Z (441 ppi). Det är dock ingen skillnad som syns med blotta ögat. Däremot syns det att Sony har använt den så kallade Triluminos-tekniken som inte har funnits i mobiler förut, så vitt vi vet. Triluminos finns i vissa av Sonys Bravia-TV-apparater och är en RGB-LED-teknik som bygger på så kallade kvantprickar, små nanopartiklar som är mellan 2 och 10 nanometer stora och som sänder ut ljus med speciella våglängder. Tekniken har ingen vit bakbelysning utan i stället blå lysdioder som stimulerar nanopartiklarna att ge ifrån sig helt rent, rött eller grönt ljus. Med andra ord är skärmfärgerna ovanligt klara och skarpa, vi har sällan skådat något bättre.

Man kan kritisera Sony för att synvinkeln inte är bättre, och för att just vitt på grund av den unika ljustekniken inte är riktigt så snövitt som på exempelvis iPhone 5:s IPS skärm eller på HTC Ones Super LCD-skärm. Men alla andra färger är snyggare än den mest förtrollande regnbåge och vi kan bara hoppas att Sony använder sig av Triluminos-tekniken i fler Xperia-produkter.

Kameran är däremot inte något att skriva hem om. Sony har inte stoppat i den allra senaste tekniken i Xperia Z Ultra, och bilderna går att leva med men inte mer än så. Färgerna är en smula matta, detaljer är beslöjade och bilder tagna i svagt ljus är inte heller särskilt bra.

DSC_0023-kopi IMG_0998-kopi DSC_0026-kopi IMG_0999-kopi
<
>
Bild tagen med Xperia Z Ultra. Färgerna är en smula matta och om man zoomar in upptäcker man små områden med oskärpa.

Blixtsnabb
När det gäller prestanda är Xperia Z Ultra rena rama monstret. Med en Geekbench 2-poäng på 3542 är detta den snabbaste smartmobilen vi har testat någonsin. Inte ens Samsung Galaxy S4, som fick 3240 poäng i samma benchmark-test, hänger med i svängarna. Detta beror naturligtvis på den Snapdragon 800 quadcore-processor som sitter bakom skärmen. Den är det verkligen fart på, och eftersom LG:s nya G2, som snart landar i butikerna – och förhoppningsvis på vår testbänk –, också har Snapdragon 800-processor så ska det bli roligt att testa den sida vid sida med Xperia Z Ultra och se vilken telefon som lägger beslag på årets hastighetsrekord. Chansen är stor att det är Xperia Z Ultra!

Nu är visserligen bra benchmark-resultat inte alltid samma sak som bra användarupplevelser, men i det här fallet stämmer det hundraprocentig. Man bara sveper runt mellan skärmarna och menyerna, appar och avspelning av musik och video börjar omedelbart, webbläsaren är blixtrande snabb (Browsermark 2.0-poängen är 2371 poäng) och genomgående är Xperia Z Ultra är helt enkelt ett rent nöje att använda till vardags.

Slutsats
Risken är stor att du aldrig köper en Xperia Z Ultra. Den är helt enkelt för stor. Går du ofta klädd i kavaj och kan få plats med telefonen i innerfickan är storleken kanske inget stort problem, men alla vi som brukar trycka ner mobilen i byxfickan lär få svårt att gå runt med Sonys surfplatteliknande mobil. Och det är synd, för Xperia Z Ultra är på flera områden den bästa Android-mobilen vi har testat hittills. Den är blixtsnabb, låter enormt bra och tack vare Triluminos-tekniken har skärmen de snyggaste färger vi har sett på en smartmobil. Någonsin. Att kameran inte precis är marknadens bästa får man leva med.

Designen är läcker och stilren och telefonen känns robust, även om den har glas på både fram- och baksidan – och trots att den bara är 6,5 millimeter tunn. Det skadar ju inte heller att den är helt vattentät ner till 2 meter i 30 minuter. Sony visar att det tydligen går att lyckas med precis allt på samma gång.

Gillar du så kallade phablets – mellanting mellan smartmobil och surfplatta – så är Xperia Z Ultra ett givet val. Och även om du egentligen inte tycker att en gigantisk smartmobil är något för dig så borde du kanske ta en titt på Xperia Z Ultra ändå. Det är nämligen svårt att hitta en bättre smartmobil på marknaden just nu!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild