9000-serien är Philips finaste och har traditionellt sett tillhört den absoluta TV-toppen när det gäller bildkvalitet, ljudkvalitet och finesser. TV-apparaterna är fullproppade med högteknologi som äkta LED-bakbelysning, avancerat kontrastglas och Philips-kuriositeter som Ambilight-omgivningsljus och Natural Motion-bildbehandling.
Vi utsåg föregångaren 46PFL9706 till Årets LCD-TV i High End-klassen 2011, det enda vi egentligen retade oss på var att den inte fanns i större storlekar. Varför då? Jo, när bilden är så bra vill man naturligtvis ha mer av den! I år har Philips lyckligtvis tagit sitt förnuft tillfånga och släppt en sprillans ny 60-tummare för att tillfredsställa oss storskärmstokiga. På samma gång passar de på att finputsa 46-tumsversionen ytterligare. Vilken ska man välja? Vi har testat bägge två!
46PFL9707 och 60PFL9607
De två toppmodellerna är fyllda till brädden med funktioner och finesser. Hela 5 HDMI-ingångar bör räcka för att koppla in de flesta digitala bildkällor. På insidan sitter en MPEG 4-mottagare. 3 USB-portar används för in- och uppspelning av video. Trådlös nätverksanslutning ger tillgång till Philips egen smartportal. Det enda som saknas är inbyggd Skype-kamera, det får du köpa till för ungefär 800 kronor. Rivalen Samsung har däremot inbyggd kamera i modellerna från och med 8-serien.
Utseendemässigt är Philips-skärmarna en minimalistisk historia med borstad metallram och vit bakplatta samt ett smalt vridbart bordsstativ. Vare sig kabinettet eller ramen runt kan kallas supersmala – en bildpanel som är full av lysdioder blir av naturliga skäl en smula tjockare än kant-LED-varianten. Fast när det är sagt så är det nog ändå ingen som skulle kalla Philips-skärmarna för ”klumpiga”.
De båda modellerna skiljer sig åt på fler sätt än bara storleken. 60-tummaren har ett vanligt frontglas medan 46-tummaren har ett speciellt kontrastfilter – det så kallade Moth Eye-filtret som har den fördelen att det reducerar reflektioner från omgivningen samtidigt som det förbättrar svärta och kontrast. Nackdelen är ett högre pris, vilket enligt Philips gör det ”oekonomiskt” att sätta på filtret på 60-tummaren. Vi vet dock att japanska Sharp (som varit med om att utveckla Moth Eye-tekniken) kommer att ha filtret i sina toppmodeller ända upp till 80 tum. Så helt omöjligt är det inte.
Point & Click-fjärrkontroll
När det gäller smart-TV är skötseln A och O. Philips fjärrkontroll är praktisk att surfa med tack vare tangentbordet på baksidan, men vi har tidigare efterlyst ett bättre sätt att navigera i smart-tjänsterna på. Philips har svarat med att ge 9000-serien en extra funktion som heter Point & Click. Det är helt enkelt en inbyggd sensor i fjärrkontrollen som styr en muspekare med enkla rörelser. Den är till förväxling lik LG:s Magic Remote, vårt testexemplar hade dock en tendens att leva sitt eget liv och var svårare att centrera och sikta med än LG:s gyrokontroll. Den gick inte heller att använda i alla applikationerna – i exempelvis YouTube måste man använda de vanliga piltangenterna. Vi kan bara hoppas att Philips lyckas fintrimma pek-och-klick-funktionen med hjälp av en firmware-uppgradering.
Bildkvalitet
Många andra tillverkare har gått över till kant-LED men Philips har fortsatt att utveckla den mer avancerade bak-LED-tekniken för att få en så hög bildkvalitet som möjligt. Årets modeller har en bildpanel med hundratals grupper av lysdioder som sitter alldeles bakom LCD-skiktet. Det ger en möjlighet att styra ljusstyrkan individuellt på olika delar av skärmen, vilket ger en fenomenal ökning av kontrast.
Fördelen är uppenbar, till och med när vi jämför med Samsungs bästa kant-LED-modell, UE75ES9005: Philips-skärmen kan vara bländande vit där det behövs samtidigt som den är kolsvart på andra ställen. På ren svenska innebär det att bilden blir full av dynamik och liv. Scener från färgsprakande actionfilmer som ”Predators” formligen skjuts ut mot oss och när kriget mellan människor och rymdvarelser hettar till som värst är det nästan så att man kan känna värmen från flammorna i ansiktet. Philips-panelens ljusstyrka kan väl därmed betraktas som tillräckligt och mer än så …
Detta är extra bra när man ska titta på 3D. Philips-skärmarna har aktiva glasögon (två par ingår) och 3D-filmer som ”Prometheus” är imponerande skarpa och livliga tack vare LED-skärmens nästan obegränsade ljusstyrka. Philips låter dig justera 3D-effekten efter tittavstånd och vad du själv tycker är behagligt, vilket är positivt om man tittar på film länge. Vi lyckades däremot inte helt bli kvitt en viss crosstalk mellan bilden till höger och vänster öga, fast det bör påpekas att samma sak gäller de allra flesta LCD-baserade 3DTV-apparater vi har testat hittills. Philips får dock se sig besegrad av Panasonics VT50-plasma när det gäller 3D-djup.
Ivrig bakbelysning
LED-skärmarnas svårighet har varit att ljusa områden ibland drabbas av ljusa konturer eller eftersläpningar som är enkla att se mot en svart bakgrund. Bakbelysningen har helt enkelt inte arbetat tillräckligt snabbt eller exakt för att ge bilden samma dynamik som en bra plasma-TV.
Årets Philips-modeller verkar ha förbättrats på detta område. Det är tydligt att bakbelysningen är snabbbare på att fördela ljuset dit det ska. I standardläge verkar dock den dynamiska kontrastinställningen lite väl ivrig för sitt eget bästa så jag tyckte att det var nödvändigt att sänka den. Ändå känns det fortfarande som om bakljuset hade kunnat styras ännu snabbare och vara mindre iögonfallande. På detta område skulle jag särskilt vilja nämna Sonys nya HX955-modell som har en mycket snabb och exakt bakbelysning.
Bra färger
Vi har tidigare kritiserat Philips för att ha en smula överdriven bildbehandling. Det har verkat som om de varit lite för måna om att visa upp alla sina bildprocessorkonster även när det inte har behövts. Glädjande är därför att filmläget har oerhört neutrala färger och att de flesta överflödiga funktioner, till exempel dynamisk kontrast och brusreducering, då antingen stängs av helt eller mildras ordentligt. Resultatet är en skarp och neutral bild som vi egentligen inte tycker man behöver göra någonting alls med. Skulle man ändå vilja finjustera bildparametrarna och göra en kalibrering så har TV:n ISF-inställningar för dagtid och kvällstid, som dessutom innehåller mer avancerade fintrimningar.
46 eller 60 tum?
Det speciella Moth Eye-filtret på 46-tummaren fungerar otroligt bra. Frontpanelen är matt och diffuserar ljuset på ett sådant sätt att man knappt kan se någon spegelbild ens när man pekar med en ficklampa rakt på skärmen! Detta är med andra ord en skärm som passar dig som har problem med mycket ljus i vardagsrummet på dagarna och mycket speglingar på kvällarna. Men se upp för fingeravtryck! Att ytan inte reflekterar något gör att smuts och flottfläckar syns tydligare. Philips skickar med en särskild trasa och säljer faktiskt ett eget rengöringsmedel så att man ska kunna hålla skärmen fläckfri.
Vi tycker fortfarande att det är synd att 60-tumsversionen inte har Moth Eye, för det är egentligen den som verkligen kunde ha haft nytta av filtret med tanke på den stora skärmarean. Men så länge man följer vissa förhållningsregler om rummets belysning så har 46- och 60-tummaren snudd på identisk bild.
Ställer man dem bredvid varandra så tar det därför inte många sekunder att bestämma oss för vår favorit: för film och actionpackad TV-underhållning i 2D och 3D skulle vi helt klart ha valt 60-tummaren. Predator och andra skumma filmfigurer ser helt enkelt mer skräckinjagande ut när de blåses upp till realistisk storlek och fyller hela synfältet!
Ljudkvalitet
Båda Philips-modellerna har något kraftigare ljudsystem än genomsnittet, med 2 x 20-watts förstärkare och högtalare inuti stativet. Ljudet är helt klart något av det bättre vi har hört från TV-apparater i den här prisklassen. Det finns rikligt med tyngd i basen, så att allt från musik till actionprogram får den rätta fylligheten. Även dialogen är klar. Däremot kan ljudbilden gröta ihop sig om det händer mycket på en gång, till exempel i actionfilmer. Vi räknar med att de flesta som överväger att skaffa en sådan här fin TV – åtminstone 60-tummaren – budgeterar med ett bra ljudsystem, men det kan vara bra att veta att det inbyggda ljudet i alla fall duger till vanliga TV-program.
Slutsats
Den uppdaterade 9000-serien befäster Philips position som en av herrarna på TV-täppan, även om konkurrensen är hårdare än någonsin. Är du en riktig bildfantast ska du välja 60-tummaren. Med 70 procent större bildyta är den på sätt och vis en ”XL-version” av 46-tummaren – som visserligen kan skryta med ett effektivare frontfilter i rum med stark belysning. Storskärmsgalna som vi är tycker vi att 60-tummaren är ett bättre köp.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser