Till en början verkar Toshibas ultrabook mycket läcker och stilren. Den är uppenbarligen gjord med företagskunder i tankarna – något som fingeravtrycksläsaren ger en klar indikation om – och det är kanske anledningen till att den är så dyr: 15 000 kronor! Inte ens Apples MacBook Air kostar så mycket, och det trots att Toshiba Portege Z830-10Q på i stort sett alla punkter är klenare än såväl MacBook Air som alla andra testdeltagare. Om vi ska börja med prestanda så får Toshiba den lägsta Geekbench-poängen, bara 5211. Det är en skillnad på gott och väl 2000 poäng upp till testets två bästa datorer från Asus och Samsung, vilket är svårt att begripa när specifikationerna är så snarlika.
Den stiliga designen är också en stor besvikelse när man upptäcker den plastiga byggkvaliteten och de irriterande vassa hörnen som bland annat gör maskinen svår att använda, så länge man inte sitter en bit ifrån den med armarna utsträckta framför sig.
Tangentbordet har belysning och ett bra avstånd mellan knapparna, som dock har en alltför kort slaglängd. Dessutom verkar de ömtåliga – nästan som om man måste se upp så att de inte trillar av. Touchpaden är för liten och detta tillsammans med den kantiga designen och det halvdana tangentbordet innebär att användningen får dåligt betyg!
Och när nu Toshiba Portege Z830-10Q kostar hela 15 000 kronor, varför ska användaren plågas med all den ”crapware” som PC-tillverkarna annars brukar fylla de billigare datorerna med för att få ned tillverkningskostnaden? Det är det inte särskilt mycket professionell business-stil med, Toshiba! Sedan har vi ju skärmen, som är både matt och trist. Det är säkert meningen, eftersom man ändå bara kommer att använda den här ultrabooken till Excel och PowerPoint.
Också i detta test:
Dell XPS 13
Inte dålig
Dell är mer kända för sin effektiva distribution än för bra datorer, men nya ultrabooken XPS 13 behöver Dell inte skämmas för.
Samsung Series 9
Så ska ”ultra” se ut!
Testets tunnaste och lättaste ultrabook är också testets bästa. Ingen kommer i närheten av Samsung Series 9.
Acer Aspire Timeline Ultra M3
En besynnerlig skapelse
Man kan knappt begripa hur Acer kan kalla den här klumpiga datorn för en ultrabook.
Apple MacBook Air 13
Referensmodellen
Det är knappast någon slump att Apples ”ultrabook” heter Air i efternamn. Inifrån och ut är den designad med molntjänster i tankarna.
Asus Zenbook UX32VD
Monsterprestanda
Asus senaste ultrabook är som en datorversion av ett bonsai-träd: prestanda som en stor dator, fast allt tar nästan ingen plats alls.
HP Envy 14 Spectre
Har allt
Med den här ultrabooken får man allt: design, prestanda, skärm och ljud, allt samarbetar och går upp i en högre enhet.