TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Lenovo ThinkVision M15

ThinkVision M15: Lysande bärbar bildskärm

Lenovo ThinkVision M15 tar nästan ingen plats eller vikt i datorväskan men ger arbetet en ny dimension.

Av / 2023-11-09 - 08:35
Lenovo ThinkVision M15

Home tycker

  • Superpraktisk för dig som vill utöka laptopen med en extra skärm. Skarp bild, tillräcklig ljusstyrka och bra färger. Blåljusreducering för kvällsarbete.
  • Ljusstyrkan avtar om man tittar från sidan. Direkt från fabrik är färgerna lite bleka. Det enda som går att justera är ljusstyrkan.

Många PC-användare jobbar på två skärmar samtidigt. Det ger helt enkelt mycket mer plats att sprida ut arbetet på. Om du har textredigeraren, webbläsaren och Photoshop öppna samtidigt blir det en hel del växlande fram och tillbaka. ALT+TABB sitter kanske som en reflex i vänsterhanden, men det är fortfarande inget substitut för två skärmar.

Lenovo ThinkVision M15
En enda kabel är allt du behöver för både bild och ström. Foto: Lenovo

Men hur gör man om man är på språng med sin bärbara dator? Att gå från två skärmar på skrivbordet till en liten 13- eller 14-tumsskärm är en plåga. Upplösningen för låg för att ha många fönster öppna på samma skärmyta – och skulle upplösningen vara tillräckligt hög så blir alla fönster och teckensnitt ändå för små. Så vad gör man?

ThinkVision M15

Det är här den bärbara Lenovo ThinkVision 15-skärmen kommer till undsättning. En platt 15,6-tums skärm som bara väger 860 gram och som får både ström och bildsignal från den bärbara datorn via USB-C. Den är monterad på ett hopfällbart skrivbordsstativ och kan vinklas bakåt så mycket du vill. En förvaringsficka i ullimitation skyddar bildskärmen när den är nedpackad i datorväskan och det ingår en USB-C-kabel med DisplayPort-stöd.

Monitorn har en identisk USB-C-kontakt på varje sida. Det innebär att du kan placera den på båda sidor av den bärbara datorn utan att kabeln blir för kort.

Om datorns strömförsörjning använder en USB-C-kontakt spelar det ingen roll om den kopplas direkt till bildskärmen eller datorn. Den nödvändiga laddningseffekten går ändå vidare till den andra enheten via den medföljande USB-C-kabeln.

Annons
Lenovo ThinkVision M15 lifestyle
Foto: Lenovo

Full HD-skärm

Lenovo ThinkVision har Full HD-upplösning, alltså 1920 x 1080 pixlar. Det låter inte som så mycket i dessa 4K-tider, men pixeltätheten är faktiskt densamma som på 32-tums 4K-skärm (140 ppi).

Panelen är av allra vanligaste typ: IPS. Den har en bra balans mellan kontrast och ljusstyrka, och har dessutom en bättre betraktningsvinkel än till exempel VA-paneler. Eftersom skärmen inte är avsedd för spel har Lenovo inte ansträngt sig för att få så kort responstid som möjligt, den anges till 6–14 millisekunder. Gaming-skärmar har ofta en responstid på mindre än en millisekund.

Genomsnittliga specifikationer

Skärmfrekvensen på 60 Hz är medelmåttig, detsamma är den angivna ljusstyrkan på 250 nits. Skärmen stöder inte heller HDR och är med andra gjord byggd för att få jobbet gjort, men inte för att vara imponerande bländande på något sätt.

Det finns inga bildinställningar, bortsett från att man kan höja och sänka ljusstyrkan, samt aktivera och inaktivera blåljusfilter. I för höga doser sägs blått ljus sägs vara skadligt, även om faktiskt aktuell forskning säger något annat. Min egen erfarenhet är dock att det kan vara mer behagligt för mörkerseendet att sänka blått ljus på kvällen. Gör bara ingen bildbehandling, eftersom skärmen behöver ha neutrala färger för sådant arbete.

Lenovo ThinkVision M15 vs Two Screens
Lenovo ThinkVision M15 i mitten, med en något blek bild jämfört med de kalibrerade skärmarna på vardera sida. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lenovo ThinkVision M15 i praktiken

Lenovo-skärmen har en fin bild. Den har varken det mörkaste svarta eller det ljusaste vita, men behagliga färger som inte är långt ifrån neutrala. Bara en aning kall bild, där färgmättnaden hade kunnat vara lite fylligare. Detta bekräftas av en snabb kalibrering med Datacolor Spyder X eller Spyder X2, som ger en varmare bild, och som innebär att jag nog skulle vara försiktig med den mest seriösa bildbehandlingen om jag inte hade tillgång till ett kalibreringsverktyg.

Tittar man på skärmen rakt framifrån är bilden mycket skarp, och den matta antireflexbeläggningen hindrar rummets belysning från att göra någon större skada. Kontrasten är visserligen inte klassledande, och om man tittar på bilden från sidan kan man se vinjettering och att antireflexfiltret gör teckensnitt och grafik mindre skarpt.

Ändå finns det flera saker som talar till bildskärmens fördel. Att den väger nästan ingenting och nästan inte tar någon plats gör att den kan förvaras i datorväskan hela tiden. Då har man alltid en 15-tums extraskärm vid sin sida. Som dessutom har en bild som är lika bra som på de flesta bärbara datorer.

Skärmen är mycket enkel att ansluta och använda, och enligt min erfarenhet är den genomsnittliga förbrukningen på 8 watt ganska skonsam mot den bärbara datorns batteri om man inte har tillgång till ett vägguttag.

ThinkVision M15 Photo Geir Gråbein Nordby
ThinkVision M15 fungerar även med mobiltelefoner. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Även om Lenovo ThinkVision M15 inte är den ljusstarkaste eller mest kontrastrika skärm jag någonsin har sett så har den förändrat hur jag jobbar med min bärbara dator. När jag tar med mig jobbet hem kan jag nu sitta och arbeta obehindrat med två skärmar, vilket ger samma fina överblick som jag är van vid på skrivbordsdatorn.

Bilden är definitivt tillräckligt bra, med fin skärpa. Även om ThinkVision M15 inte är bäst på någonting så gör den vad den ska göra, och mer än så, och på ett väldigt användarvänligt och smidigt sätt.

Eftersom skärmen tar väldigt lite plats och väger lite kan den följa med dig överallt dit du tar med dig din bärbara dator. Och det är värt mycket.

Karakter
Lenovo ThinkVision M15
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild