TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: AirPods Pro

Saknar bara en sak

Det är inte bara USB-laddning som är nytt, AirPods Pro har blivit smartare också.

Av / 2023-10-06 - 10:01
AirPods Pro

Ljud & Bild tycker

  • Smart medhörningsfunktion, välfungerande adaptiv EQ och ljudkvalitet av högsta klass. Äntligen USB-C.
  • Bara lossless-ljud med Vision Pro 2024.

Precis som iPhone 15 har de vita AirPods Pro fått USB-laddning. Det var på tiden. Apple har dröjt med USB-laddningen och hållit fast vid sin egenutvecklade Lightning-kontakt alldeles för länge. Lustigt nog har de levererat iPadar med USB-C, och nu har turen kommit även till MagSafe-fodralet som ingår till andra generationens AirPods Pro.

Men USB-C-kontakten är inte den enda nyheten. Apple har uppdaterat öronpropparna med ett par smarta funktioner som inte fanns i Pro-modellerna från början.

AirPods Pro 2nd 4
Japp, en USB-C-kontakt. Foto: Lasse Svendsen

Öronpropparna ser ut som tidigare och har samma dynamiska element på insidan, så man kan inte förvänta sig några riktigt stora förbättringar i ljudet.

De mest intressanta uppdateringarna finns i operativsystemet på iPhone. Alla som har en nyare iPhone och kan uppdatera till iOS 17 får de nya funktionerna som bland annat innehåller automatisk medhörning. Det finns i andra öronproppar också, men här är det såklart smartare.

AirPods Pro 2nd 5
AirPods Pro i MagSafe-fodralet. Foto: Lasse Svendsen

Smart är också hur det adaptiva ljudet fungerar, medan personlig volym är lite nördigt enligt vår uppfattning. Funktionen anpassar volymen genom att programvaran har lärt sig användarens lyssningsmönster, så att poddar och musik låter som man vill.

Annons

Ljudanpassning

Med aktiv brusreducering dämpas som bekant alla ljud utifrån. Men ibland vill man gärna ha koll på vad som händer utanför musiken man har i öronen och då brukar de flesta plocka ur propparna eller trycka på medhörningsknappen. Det kan man göra här också, men Apple har gått ett steg till.

Som vanligt använder öronpropparna externa mikrofonerna som skickar in ljud utifrån och genom en process som vänder fasen och dämpar bruset. Med ljudanpassning aktiverat i hörlurarnas Bluetooth-meny blir brusreduceringen lite smartare. Den släpper igenom ljud man vill höra, som tutande bilar och sirener, men dämpar dem så att man inte får en chock.

AirPods Pro 2nd 3
Samma som tidigare, bara smartare. Foto: Lasse Svendsen

Harkling, hosta, nysning

Medhörning, alltså att man kopplar ur musiken och in mikrofonen för att höra vad någon i omgivningen säger, behöver inte aktiveras i appen eller genom att trycka på öronproppens pinne. Apple kallar det Conversation Awareness – eller samtalsuppfattning – men vi kallar det automatiskt lyssnande och det kan aktiveras i iOS 17 på mobilen, då stängs musiken av automatiskt när man börjar prata.

Det fungerar förvånansvärt bra. Så fort man öppnar munnen går det en kort sekund, sedan tonar musiken ut. Man kan hålla igång en konversation utan att musiken obekvämt tonar in igen, och det är möjligt att ta korta pauser på några sekunder – medan man tänker efter kanske – utan att musiken tonar in och stör dig. Man kan hosta, nysa, harkla sig eller svara ett kort ja eller nej, utan att öronpropparna tror att man vill starta en konversation.

Samma funktion finns på andra öronproppar i premiumklassen, men ingen av dem fungerar lika bra med automatisk medhörning som de här.

Apple AirPods Pro 2nd gen USB C connection demo 230912
Om du har en iPhone 15 kan du ladda öronsnäckorna med USB-C-kabeln. Foto: Apple

Ljudkvalitet

AirPods Pro har Apples Adaptive EQ, som anpassar ljudet efter hur propparna sitter i örat. Det aktiveras i Bluetooth-menyn och fungerar bra, men är enligt mig inte en helt fullgod ersättning för en manuell EQ som man anpassar själv och sparar som ett förval.

Ja, men det finns en EQ under Inställningar på iPhone, säger du. Och det stämmer. Där finns en hel radda utmärkta EQ-alternativ att välja mellan, men de fungerar bara med Apple Music, inte Tidal- eller Spotify-appen.

IMG_9908 IMG_9909 IMG_9910
<
>

Det gör rumsanpassat ljud. Som är särskilt effektfullt med filmer och TV-serier som stöder Dolby Atmos, eller Spatial Audio som Apple kallar det. Det ger en ganska fin surroundeffekt, som även fungerar med musik inspelad eller mixad med Dolby Atmos. Rumsanpassningen kan fintrimmas genom att man använder kameran på iPhone för att skanna huvudet och öronen och sedan sparas en profil anpassad för användaren som även fungerar med vanliga AirPods (tredje generationen) och AirPods Max.

Öronpropparna anpassar även balansen mellan höger och vänster kanal när man vrider på huvudet.

Ljudet är som sagt detsamma som tidigare och det betyder saftig bas och en stor och behaglig ljudbild. Med popdrottningen Kylie Minogues dansvänliga Hold On To Know i öronen, och Akustiskt-läget valt på EQ-menyn i Apple Music, är ljudbilden bättre balanserad än när den adaptiva EQ:n bestämmer. Sången är bättre fokuserad och väljer man Rock (!) höjs basen till disconivå utan att sången drunknar i ljudbilden.

Läs också Det bästa ljudet Technics lovar tydligare samtal och bättre brusreducering än någonsin tidigare med flaggskepps-öronpropparna EAH-AZ80.

Weird Goodbye med The National och Bon Iver låter inte lika öppet och fokuserat som i Technics EAH-AZ80, och pianoljudet på Keith Jarret trios If I Were A Bell saknar djupet och dynamiken i de bästa brusreducerande hörlurarna.

Ljudet från ett par AirPods Pro är märkbart mer öppet och livligt än från de vanliga AirPods, och tack vare adaptiv brusreducering är de också ett mycket bättre köp för alla som är mycket utomhus.

Läs också AirPods 3 prickar rätt med det viktigaste Så här borde AirPods ha varit från dag ett. Nu när AirPods 3 äntligen har kommit så är vi förtjusta.

Det kan bli ännu bättre om Apple verkligen lanserar förlustfritt ljud – lossless audio – för fler produkter än de svindyra Vision Pro-glasögonen. De kommer nämligen att stödja förlustfritt ljud i 20 bit/48 kHz-upplösning direkt in i öronpropparna. Inte ens nya iPhone 15 gör det i någon utgåva.

Slutsats

Med USB-C-laddning och smartare funktioner, som automatisk medhörning och adaptivt ljud, är Apples andra generationens vita AirPods Pro en no brainer för iPhone-användare som letar efter bra öroproppar. Brusreduceringen är i absolut toppklass, medhörningen är bättre än hos någon av konkurrenterna och ljudkvaliteten är väldigt bra, om än inte lika bra som i de allra bästa öronpropparna.

Karakter
AirPods Pro
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild