Egentligen var det inget fel på spelaren från Technics. När vi testade den så sent som 2020 sammanfattade vi med att det inte fanns många sådana spelare där ute, och inte många med samma egenskaper som den.
Technics kan dock inte ha varit nöjda. För nu har de uppgraderat spelaren till SL-G700M2, som den här versionen heter. Den ser, med undantag för USB-B-kontakten på baksidan, precis ut som sin föregångare.
Men bara på utsidan. På insidan har stora förändringar gjorts. Digitalomvandlaren från AKM har varit svår att få tag på i tillräckligt stora mängder och har därför ersatts av en ESS ES9026PRO. Den har en symmetrisk krets med separat höger och vänster kanal, samt ett diskret byggt filter som sänker bruset ytterligare jämfört med föregångaren.
Uppgraderad för bättre ljud
Strömförsörjningen är också ny, den bygger på nätdelen vi redan sett i den integrerade förstärkaren Technics SU-R1000.
Frekvensen som strömförsörjningen arbetar vid har flyttats till 300 kHz, så att allt potentiellt brus hamnar i ett område som inte kan degradera musiksignalen. Den har även aktiv brusreducering som eliminerar brus med en strömsignal där fasen är inverterad.
Förutom CD- och SACD-skivor spelar G700M2 även MQA-filer och MQA-CD-skivor, för de som är intresserade av sådant. Den stöder även filformat som WAV och AIFF upp till 32 bit/384 kHz, FLAC och ALAC upp till 24 bit/384 kHz och DSD upp till 11,2 MHz. USB-B-ingången på baksidan används för att streama via USB-kabel och stöder högupplöst ljud datorn.
Google Chromecast och Apple AirPlay 2 finns inbyggt, plus stöd för uppspelning från Roon.
Ljudkvaliteten
Här kan man koppla in tre digitala ljudkällor, inklusive USB-B, och naturligtvis välja ljudkälla från fronten och från fjärrkontrollen. Volymen från de balanserade och obalanserade utgångarna på baksidan styrs med potentiometern på framsidan och fjärrkontrollen. Alltså kan spelaren användas som en förförstärkare tillsammans med ett par aktiva högtalare eller en effektförstärkare.
Volymfunktionen kan även stängas av, om man kopplar spelaren direkt till en förstärkare, som vi gjorde.
Jag är inte säker på vad Technics anser att de har åstadkommit med de tekniska förändringarna av SL-G700M2. I praktiken låter den så lik sin föregångare att det nästan är omöjligt att hitta några ljudmässiga förbättringar. Inte för att det gör något, den spelar exemplariskt både med CD och via nätverket. Ljudbilden har samma igenkännliga varma och behagliga klang som vi gillade så skarpt i föregångaren.
Det låter aldrig vasst eller hårt. I Up For It med Keith Jarrett Trio på CD har pianot gott om klangdjup och tyngden bakom slagen på trummorna är tydligt markerad. Al Jarreaus version av Cold Duck på CD är inte lika fokuserad som från Primare CD35 Prisma, som också visar sig ha mer auktoritet i basen än Technics-spelaren.
Om jag byter till nätverksuppspelning och Arild Andersen Group med Affirmation har Marius Nesets saxofon massor av djup. Återigen är ljudbilden mer varm än neutral. Det spelar ingen roll om jag använder Hegel, McIntosh, Dynaudio eller Audio Physic efteråt i signalkedjan. Technics-spelarens styrka ligger i den naturliga klangbilden den skapar, utan fläckar eller fel man kan anmärka på.
Jämfört med Primare-spelaren trycker inte Technics-spelaren till med samma dynamiska kontrast i basen. I Roheys Tell Me via nätverk är bastrumman tydligt definierad och väldigt kontrollerad, men har inte samma tyngd och djup som hos Primare.
Detta speglas av hörlursutgången som även om den låter märkbart bättre än vad vi är vana vid från nätverks- eller CD-spelare med hörlursutgång, saknar det sista snäppet fokus och dynamisk kontrast. Hörlurar av referenskvalitet, som Audeze MM-500, behöver mer kraft och kontroll än man får här. Ett par Sennheiser HD660S är en bättre matchning, så moralen är att man behöver en separat hörlursförstärkare till de mer krävande hörlurarna i den högre prisklassen.
Slutsats
Technics SL-G700M2 har många fördelar som man inte hittar någon annanstans. Den är både en komplett nätverksspelare och en SACD/CD-spelare med digitala ingångar, DAC och förförstärkare med volymkontroll som kan fungera som ljudkälla och nav i en minimalistisk anläggning med ett par aktiva högtalare. Den passar utmärkt för alla som behöver en bättre CD-spelare men använder nätverksuppspelning mycket oftare än CD-skivor.
Också i detta test:
Primare CD35 Prisma
Superstabil CD-streamer
Primare CD35 Prisma är en CD-spelare som råkar ha utmärkt streaming inbyggt.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser