TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Devialet Dione

Audiofil soundbar för kräsna

Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!

Av / 2022-08-17 - 07:00
Devialet Dione

Ljud & Bild tycker

  • Devialet Dione levererar strålande ljud för film- och TV-underhållning, men låter även imponerande bra med musik.
  • Dione kan inte utökas med subwoofer eller bakhögtalare, och levereras utan fjärrkontroll.

Sedan början av 2000-talet har franska Devialet vuxit och blivit ett av hifi-världens mest välrenommerade varumärken. Den franska tillverkaren har gång på gång imponerat på oss med sina lyxiga och innovativa förstärkare, som kan skräddarsys för att driva vilka högtalare som helst till fulländning.

Vi ska heller inte glömma de små men potenta Phantom-högtalarna, som utmanar fysikens lagar när det gäller att leverera ljudtryck och djupbas. Med tanke på denna meritlista var det egentligen bara en tidsfråga innan Devialet skulle ge sig in på soundbar-marknaden – och nu är Dione äntligen här!

Läs också Devialet Expert 250 Pro: En exceptionell förstärkare Devialet Expert 250 Pro plockar bort lager efter lager av brus och presenterar musiken så transparent att vi aldrig har hört något liknande – och med en dånande djupbas.
Läs också Den här basen är rent trolleri Den sensationella livsstilshögtalaren Phantom har blivit ännu bättre. Devialet Phantom I 103 dB är helt enkelt unik.
Devialet Dione
Devialet Dione har ett vackert, futuristiskt utseende med tjusig byggkvalitet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Devialet Dione: Design-soundbar med Atmos-surroundljud

17 högtalarelement, 950 watt förstärkareffekt och upp till 101 decibels ljudstyrka. Det är kalla fakta om Devialets första soundbar, som spelar helt på egen hand, utan extra subwoofer eller bakhögtalare.

Här är alla högtalarkanalerna inbyggda och med 120 centimeter på bredden är detta en ganska så fullvuxen krabat. Helt klart en av de större soundbar-modellerna vi har haft besök av i testrummet– men också en av de snyggaste!

I våra ögon har Dione ett tilltalande utseende och inte minst en gedigen och förtroendeingivande byggkvalitet. De slimmade och futuristiska linjerna, plus frånvaron av extra lådor, kommer förmodligen att locka många inredningsintresserade ljudentusiaster. Men smakar det så kostar det!

Annons

Med ett pris på 25 000 kronor ligger Dione i en liten egen prisklass för soundbar-högtalare. Så då är frågan om ljudet också tillhör samma klass? Låt oss testa!

Åtta ljudkanaler – inklusive Dolby Atmos

Devialet Dione har en så kallad 5.1.2-konfiguration, vilket innebär att den har särskilda högtalarelement för höger-, vänster- och centerkanalerna, plus bashögtalare samt surround- och toppkanaler för 3D-ljud. För att få plats med så många högtalare i en kompakt enhet har Devialet använt högeffektiva fullregisterelement med neodym-magneter. Elementen byter sedan ”roller” beroende på om du väljer att montera högtalaren på väggen eller lägga den på en bänk.

3D open Devialet Dione 2 Devialet Dione HD flat Devialet Dione HD wall mounted
<
>
Devialet Dione innehåller sammanlagt 17 högtalarelement, närmare bestämt 8 basar och 9 fullregister. (Foto: Devialet)

Så många som 8 av de 17 elementen är inställda på att återge djupbas. Devialet hävdar därför att Dione ska klara sig utmärkt utan en extern subwoofer. Det skulle förstås vara spännande om det gick att komplettera med subwoofer eller bakhögtalare – men ännu så länge verkar det inte som om Devialet har några planer på det.

Användning och finesser

Minimalismen kan även spåras till resten av utrustningen. Dione har ingen fjärrkontroll och inte heller något teckenfönster med information. I stället styrs den via Devialet-appen i en surfplatta eller mobil. Volymen styrs enkelt med TV:ns egen fjärrkontroll (via HDMI CEC). Dessutom finns det touch-knappar som styr volym och play/paus ovanpå högtalaren.

Dione kopplas till TV-ljudet via HDMI eARC och stöder även Bluetooth, AirPlay 2 och Spotify Connect. Den kan ingå i ett större multiroom-system med Devialet-produkter och styra musikuppspelningen via deras app. Däremot finns det inga extra HDMI-ingångar för att koppla in externa A/V-källor.

Dione stöder för övrigt populära moderna surroundljudformat som Dolby Atmos (men inte DTS:X). Den kan även skala upp andra ljudformat och återge virtuellt surroundljud (Devialet SPACE). Dessutom har den automatisk rumskorrektion – en snabb process första gången du ställer in den – som anpassar ljudet efter omgivningen.

Devialet Dione tweeter
Den golfbollsliknande centerkanalen, som Devialet kallar ORB, kan vridas för att passa vägg- eller bänkmontering. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Ljudkvalitet

Devialet Dione kostar ungefär dubbelt så mycket (eller till och med ännu mer!) som andra soundbar-högtalare av hög kvalitet – inklusive populära testvinnare från Samsung och Sonos. Därför är det tillåtet att förvänta sig en extraordinär ljudkvalitet. Och som tur är får man det också!

Första intrycket är att Dione målar upp en stor och exakt ljudbild, som sträcker sig långt utanför dess fysiska mått. Detta är utan tvekan en soundbar som du enkelt kan koppla ihop med de största TV-skärmarna. 65-tums-TV:n vi har kopplat in känns plötsligt väldigt liten och vi blir sugna på att sätta på projektorn i stället…

När vi spelar favoritscenerna från Formel 1-dokumentären Drive to survive är det ingen tvekan om att Devialet har gott om krut och kraft. Dione kan definitivt spela både högt och rent! Dialogerna är spröda, tydliga och fylliga och vi både hör och känner ljudeffekterna när F1-bilarna rusar förbi. Man får också ett tydligt intryck av rumsklang från omgivningen.

När vi byter till actionscenerna i Netflix-filmen The Gray Man går det inte att klaga på de explosiva egenskaperna. Dione har inga problem att fylla vårt testrum med kraftfullt ljud. Även på hög volym är den allmänna ljudkvaliteten trovärdig, med massor av kraftresurser och dynamik, utan tecken på brus, skrammel eller förvrängning.

Devialet lyckas också leverera en imponerande bred surroundljudbild, fast det finns förstås gränser för vad man kan förvänta sig av en ensam högtalare. Även om ljudbilden breder ut sig fint åt sidorna lyckas den inte riktigt ersätta känslan av fysiska bakhögtalare i rummet. Här har ett komplett system som Samsung HW-Q995B eller Sonos Arc/Sub/SL, med sina separata surroundhögtalare, helt klart en fördel. Fast de vänder sig nog till en lite annan kundgrupp än Devialet.

Stabil bas

Dione har som sagt ingen extern subwoofer. I stället hävdar Devialet att den ska klara sig utmärkt på egen hand. De är långt ifrån den första tillverkaren som hävdar det, men här ligger det faktiskt något i påståendet! Dione levererar en mycket fyllig och potent basåtergivning, som är både hårtslående och gräver djupt i frekvensen.

– Vilken imponerande ren och djup bas! utropar Geir entusiastiskt. Och de klara dialogerna har ju massor av fyllighet!

På samma gång är det tydligt att soundbaren förtjänar ett solitt underlag. Den potenta basen kan nämligen bli för mycket av det goda om bänken är ostadig eller har mycket resonans i sig. Vi har inte testat att montera Dione på väggen men misstänker att det kan vara en fördel i många sammanhang.

Suverän soundbar för musik

När vi spelar musik blir vi mäkta imponerade av Dione. Den här soundbar-högtalaren lyckas faktiskt ge en riktigt trovärdig stereoljudbild! I Stjernestøv framträder Auroras röst klart och tydligt i centrum medan musikinstrumenten lägger sig som en solfjäder runt henne. Mellanregistret är varmt och skönt, övertonerna är distinkta och allting understöds av ett stabilt och taktfast basfundament. Geir och Audun är överens: här finns ett djup och ett stereoperspektiv som vida överträffar vad vi är vana vid i soundbar-sammanhang.

Slutsats

En audiofil soundbar? Ja, det finns faktiskt. Förutom storslaget och engagerande surroundljud för filmer och TV-serier låter Devialet Dione riktigt bra med musik – vilket vi sällan vågar säga om soundbar-högtalare. Tack vare en rejäl mängd högtalarelement och generös förstärkarkraft lyckas den också åstadkomma en övertygande basåtergivning. Inte riktigt i klass med de bästa separata lösningarna, men ändå väldigt imponerande med tanke på storleken. Dione kostar en ganska stor summa mer än konkurrenterna, men de som letar efter en potent soundbar som helt enkelt MÅSTE vara utan extra lådor kommer knappast att bli besvikna.

Karakter
Devialet Dione
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild