TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips Hue

Ljus för alla dina behov

Det finns knappt något användningsområde som Philips Hue inte har utvecklat en ljuskälla för. Produkterna är lite dyrare, men i slutändan vinner de på sin höga kvalitet.

Av / 2022-06-16 - 11:40
Philips Hue

Home tycker

  • Enormt utbud. Installationen är enkel och stabil som en klippa tack vare Hue Bridge. Omfattande och mångsidiga funktioner i en logiskt uppbyggd app.
  • Dyrare. Du måste ha en Hue Bridge. Mängden alternativ i appen kan verka överväldigande.

Philips Hue är lika dominerande inom smarta lampor som Sonos är inom multiroom-högtalare. Den positionen har de inte nått av en slump. Philips Hue har funnits längre än någon annan. Och utbudet är så omfattande att produktkatalogen är lika tjock som en roman!

Av samma anledning kan vi inte heller ha någon ambition om att gå igenom hela sortimentet, den här gången har vi testat ett antal utvalda produkter i olika kategorier.

Hue Starter Kit E27
Hue Starter Kit E27 med Bridge och Smart-knapp. (Foto: Philips Hue)

Philips Hue Starter Kit E27 är precis vad det står på kartongen: ett nybörjarset för att komma igång med smarta lampor. Här får man glödlampor med vanlig E27-sockel, samt Hue Bridge som är navet i hela Hue-systemet. I den versionen vi provade fanns två lampor av typen White & Color Ambiance. Alltså glödlampor med både RGB-ljus och hela den vita skalan från 2000 K varmt ljus till iskallt 6500 K. En ”intelligent” knapp ingick också, som kan monteras på väggen och användas som strömbrytare eller programmeras för att styra en lång rad andra funktioner.

Philips Hue Starter Kit E27 (två färgade lampor): 1 650 kr

Hue Bridge är en liten vit, fyrkantig enhet med en enkel tryckknapp i mitten och skruvöglor för väggmontering på baksidan. Installationen via Hue-appen är enkel, speciellt eftersom Bridgen ska anslutas via nätverkskabel och därför inte behöver hitta Wi-Fi. Att lägga till ljuskällor och andra enheter är lika enkelt, eftersom Bridgen skapar sitt eget trådlösa nätverk enbart för Hue-enheter. Man behöver alltså inte söka bland ett virrvarr av enheter i lika många trådlösa nätverk. I praktiken fungerade anslutningen av enheter på första försöket varje gång. Vilket ingen av konkurrenterna kan skryta med. En Hue Bridge kan styra upp till 50 lampor.

Annons
Läs också Ett randigt ljussvärd till vardagsrummet Philips Hue Signe Gradient-golvlampan är den roligaste och mest mångsidiga Hue-produkten vi har testat hittills.

Scener och zoner

Precis som med alla andra smarta ljussystem kan man dela upp sitt hem i rum. Så att alla Hue-lampor i till exempel köket kan tändas och ställas in samtidigt. I stället för att justera färgen på ljuskällorna på en RGB-skiva (det kan man göra för enskilda lampor) kan ljuset i rummet tilldelas olika scener, där lamporna tillsammans bildar en stämningsbelysning. Scenerna kan vara statiska eller så kan ljuset ändras.

Man kan välja mellan ett stort antal färdiga scener, men också skapa sina egna. Det går till och med att ladda upp en bild som systemet sedan genererar en scen från.

Utöver rumsindelningen kan lamporna organiseras i zoner mellan rummen. Till exempel kan alla lampor i taket tändas eller släckas på en gång. Eller så kan alla lampor i spelhörnan eller hemmabion skapa samma atmosfär – som för övrigt kan synkroniseras med Razer Chroma och Philips Amibilight.

Hue E27 1600 1
Hue E27 1600. (Foto: Philips Hue)

E27 White & Colour Ambiance är den mest grundläggande – och oumbärliga – ljuskällan i det smarta hemmet. Den kan skruvas in i alla lampor och ersätta den gamla glödlampan som vi använt oss av i hela livet. Fast med nya funktioner. Ljusstyrkan är 1100 lumen, motsvarande en gammaldags glödlampa på 75 watt. Till skillnad från den gamla glödlampan kan Hue-lampan lysa i alla regnbågens färger och i alla nyanser av vitt – från stearinljus till lysrör.

E27 White & Color Ambiance 1600 lumen: 850 kr

Hue ST72 Edison filament
Hue ST72 Edison filament. (Foto: Philips Hue)

Filament E27: Ett av de senaste tillskotten är filamentlampor. Alltså LED-lampor som ser ut som gammaldags glödlampor, men där volfram-tråden har ersatts av en trådformad LED. Den här typen av glödlampa brukar användas till dekoration, där den rökiga glödlampan i klarglas och ”glödtråden” ger en steampunkig vintage-känsla. Men har ändå alla smarta funktioner.

Vi provade tre stycken Philips Hue-filamentlampor: G93 som är en globlampa med cirka 10 cm i diameter, ST72, som är en avlång Edison-lampa, och A60, som är en vanlig rund glödlampa, men ändå i klart, rökfärgat glas.

Hue E27 G93 filement 1
Hue E27 G93 filament. (Foto: Philips Hue)

Gemensamt för alla tre är att de är 550 lumen-ljuskällor (som motsvarar en 40-watts glödlampa), som kan justeras i vita nyanser från 2200 till 4500 K. Alltså det mesta av det vita färgspektrumet, men inte ända upp i skarpt blåvitt. Lamporna kan användas med både Hue Bridge och Bluetooth.

E27 G93 Globe: 370 kr
E27 ST72 Edison: 430 kr
E27 A60 glödlampa: 240 kr

 

Hue Signe Gradient 1
Hue Signe Gradient. (Foto: Philips Hue)

Signe Gradient bordslampa är en integrerad bordslampa. Uppmärksamma läsare kommer ihåg att vi tidigare har testat golvversionen. Bordsversionen har samma rena design, fast mindre. Och precis som golvlampan kan ljuset graderas i färggradienter. Antingen manuellt genom att dra tre punkter runt en färgcirkel, eller med scenerna i Hue-appen.

Signe Gradient kan också skapa ljuseffekter där den efterliknar det flimrande ljuset från ett stearinljus eller en öppen spis. Bordslampan kan avge en ljusstyrka på 1040 lumen (vid 4000 K vitt ljus) och det icke utbytbara LED-elementet har en hållbarhet på 25 000 timmar – eller cirka 10 års oavbruten användning.

Bordslampan kostar mycket, men i förhållande till designen och användningsmöjligheterna är priset på inget sätt för dyrt. Däremot saknar jag knappar för att styra lampan utan att ta telefonen ur fickan.

Signe Gradient bordslampa: 2 300 kr

Hue Go 1
Hue Go. (Foto: Philips Hue)

Go är en bärbar batterilampa. Lampan är halvklotformad och gjord av vit plast vilket gör att hela lampan avger ljus. Ljusstyrkan motsvarar en traditionell 40-wattslampa och täcker hela det vita spektrumet, samt RGB-ljus. Det mest intressanta med Go är dock att den går att ta med sig och ställa på bordet där mysig belysning behövs. Det ligger nära till hands att ta den med sig ut i trädgården, men tyvärr är Go-lampan inte det minsta vattenskyddad (IP20).

Lampan är ganska snygg och fungerar bra som mysbelysning. Om man inte har en mobil med Hue-appen till hands kan man växla mellan ett dussin grundfärger med en knapp längst ner på lampan. Beroende på ljusstyrkan kan lampan användas i ett par timmar och upp till 24 timmar på en laddning. Märkligt nog kan man inte se batterinivån i appen.

Go bärbar lampa: 950 kr.

Slutsats

Även om konkurrensen har hårdnat så finns det ingen som kommer i närheten av Philips Hue. Utbudet av lampor och tillbehör är enormt och kvaliteten matchar det lite högre priset. Hue Bridge, som till en början verkar vara en dyr extragrej, visar sig snabbt vara ett plus när nya enheter ska läggas till och när alltihop ska styras. Appen är också en smula mer genomtänkt än konkurrenternas, och möjligheten att definiera zoner mellan olika rumsindelningar är en extra styrka.

Hue ST72 Edison filament miljoe
Hue ST72 Edison filament. (Foto: Philips Hue)
Karakter
Philips Hue
Premium

Också i detta test:

Hombli

Stämningsljus till myshörnan

Hombli har de mest övertygande smarta glödlamporna, de avger däremot inte så mycket ljus.

Billiga. Dekorationslamporna är de mest dekorativa vi har sett.
Inte billigare än de billigaste konkurrenterna, som är bättre på både ljuskvalitet och funktioner.
Läs hela testet

Nanoleaf Lines

Diskreta ljusskulpturer

Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.

Självkonfigurerande, modulerna vet hur de är placerade i förhållande till varandra. Man kan göra egna animationer.
Begränsat antal av modeller. Appen funkar bara när den har lust.
Läs hela testet

WiZ

Hues billiga kusin

Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.

Installationen är verkligen enkel och stabil.
Inte lika stort sortiment som hos systermärket Philips Hue. Och trots släktskapet kan de inte styras ihop.
Läs hela testet

Ledvance

Uppfinningsrik teknik

Ledvance sticker ut med filamentlampor i färg och naturtroget solljus till skrivbordet.

Enda filamentlampan i färg. Bra ljuskvalitet och pris.
Färre möjligheter för ljusscener i appen. Inga animationer.
Läs hela testet

LIFX

Bakteriedödande lampor

LIFX har originella idéer. Till exempel en glödlampa som dödar bakterier – på ett par timmar.

Uppfinningsrika lampor med originella funktioner. Stark ljusstyrka.
Den bakteriedödande glödlampan är mer smart än praktisk. Appen är rörig. Så länge företagets framtid är oviss riskerar man att få lampor som inte fungerar om servern stängs ned.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild