RX-A2010 korrigerar för jitter i digitalsignalen och är den enda testdeltagaren som har nio kanaler plus två oberoende subbasutgångar. Om du vill går alltså det utmärkt att fylla vardagsrummet med högtalare.
Yamahas autokalibrering kan antingen korrigera för enbart mittenplatsen i soffan eller för upp till åtta olika platser. Det måste du ange innan i installationsmenyn. Åtta HDMI-ingångar är mer än nog för de flesta, alla är 3D-förberedda och har ljudretur. iPoden kopplas till USB-porten på receiverns front. AirPlay finns inte, Yamaha håller sig till något de kallar för AirWired, vilket är trådlös överföring från en fysisk docka för iPod eller iPhone. Fördelen är helt okomprimerad överföring, medan AirPlay komprimerar allt till Apple Lossless innan det skickas genom luften. Nackdelen är att Yamahas lösning är beroende av en docka.
RX-A2010 är väldigt användarvänlig och vi är nöjda med fjärrkontroll-appen Av Controller som finns till iPhone. Den är överskådlig, med fina ikoner för varje ljudläge, och är på det stora hela otroligt enkel att använda. Inställning och kalibrering måste du däremot göra med fjärrkontrollen som ingår.
Ljudkvalitet
I vårt rum kan rumskorrektionen göras linjär, där receivern alltså försöker göra en helt rak (”Flat”) frekvenskurva, eller så kan man justera center- och bakhögtalarna efter fronthögtalarnas klang, eller välja ”Natural” och få vad Yamaha anser vara den mest naturliga klangen. Vi tycker att ”Flat” är lite fattigt på klanger och att ”Natural” dämpar lite väl mycket diskant – naturligtvis beroende på högtalarna. I vårt testrum fungerade det bäst med att låta Dynaudio-högtalarna stå för klangen, och alltså välja ”Front”-läget. Å andra sidan kan ”Natural” låta mer behagligt om du vill upp i samma ljudnivå som på bio. Musik i stereo låter bäst i mellanregistret med ”Pure Direct”-läge. Samtidigt uppskattar vi den hjälp i basregistret som en subbas ger, då är ”2 ch stereo” ett bättre val.
Vi gillar upplösningen i RX-A2010:s övertoner. Musikens ljudbild breder ut sig stort och på film får vi en bra och omringande klang. Dialog och sångröster är naturliga och behagliga, det låter överlag väldigt bra. Och det finns mer kraft och dynamik än hos Denon.
Mellanregistret är lite tunnare än hos Onkyo, som har mer kött på benen och ett mer stabilt och direkt stereoperspektiv i musiken. RX-A2010 känns inte heller fullt lika kraftfull och låter en aning mer ansträngd på hög volym.
Också i detta test:
Sammanfattning
Sammanfattning Funktion möter kvalitet
En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.
Onkyo TX-NR809
Full kontroll
Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.
Anthem MRX 300
Intar ljudtronen
Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.
Harman/Kardon AVR 365
Billigt kraftverk
Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.
Pioneer VSX-2021
Välutrustad kraftkarl
Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!
Denon AVR-3312
Snyggt och behärskat
Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser