Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi utser

Årets bästa mobilprodukter 2021-2022

Visa mig din mobiltelefon så ska jag berätta vem du är.

Av / 2021-10-28 - 14:00
Årets bästa mobilprodukter 2021-2022

I år har varit ett spännande år i mobilbranschen. Fler och fler surfplattor och mobiler får 5G, och nya hopfällbara format har på allvar gjort sitt intåg på marknaden. Därför har vi i år testat många fantastiskt bra mobilprodukter, vilket också innebär att vi denna gång har fler nominerade produkter än någonsin tidigare.

Alla nominerade produkter – och naturligtvis framför allt vinnarna – har våra varmaste rekommendationer. Om du köper en smartklocka, surfplatta eller mobiltelefon som finns med på den här listan så kan du inte hamna fel.

Men när du ska välja modell finns det många saker att tänka på. Det handlar först och främst om att känna sig själv och sina behov. Kanske kan du använda tipsen från vår lilla köpguide, som utgår från olika beteenden och preferenser. Här hittar du åtminstone ett antal tips på vad du ska leta efter och tänka på när du letar efter den perfekta mobilprodukten.

”Jag använder min mobil hela tiden”

Då ska du nog hålla dig borta från de allra billigaste modellerna. De brukar nämligen ha mycket små batterier, och just batteriet är A och O om du tillhör typen som inte kan hålla fingrarna borta från mobilen.

Batteriets ”storlek” mäts i mAh (milli-ampere-timmar), vilket mycket förenklat anger hur länge mobilen har ström. Ju fler mAh desto bättre. Som ett minimum bör du ha 3 000 mAh, men om telefonen har en stor skärm (i trakterna av 6 tum eller mer), bör siffran vara ännu högre. Särskilt om skärmen dessutom är mycket ljusstark.

Naturligtvis måste du också se hur snabbt mobilen laddas. Fler och fler smartmobiler, framför allt i mellanklassen och naturligtvis de flesta dyra modeller, kan använda snabbladdning och/eller trådlös laddning. Man kan leva med att mobilen inte håller ström en hel dag om den kan laddas från 0 % till 50 % på bara en halvtimme eller mindre.

”Jag lever och andas för mitt Instagram-konto”

Tar du mycket bilder? Alltså … väldigt mycket bilder? Då gör det väl ingenting om kameran kan mer än ta stillbilder i perfekt ljus.

I dag har många mobiltelefoner två eller fler objektiv, och om du helst vill kunna ta bra bilder bör du leta efter saker som autofokus, vidvinkel och/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildstabilisering, nattläge etc. Däremot ska du glömma allt om megapixlar. De saknar nästan betydelse för hur bra dina bilder blir.

”Jag bor i molnet”

Har du alla dina videor, foton och andra dokument lagrade i molnet på tjänster som Dropbox, Google Drive eller iCloud? Då kanske du kan nöja dig med 32 GB inbyggt minne. Visst kan du få mycket mer lagringsutrymme om du är villig att betala vad det kostar, men du ska aldrig, aldrig, aldrig köpa en mobiltelefon som bara har 8 eller 16 GB RAM (internminne). Bara operativsystemet (vanligtvis Android) tar så stor plats att det nästan inte finns någon plats kvar om du inte har minst 32 GB.

Och om du har några stora spel liggande i telefonen, tar många bilder och/eller videor samt kanske laddar ner musik och filmer/TV-serier hemma, så att du inte använder så mycket mobildata när du är ute, behöver du snabbt mer utrymme.

Många telefoner låter dig bygga ut det inbyggda lagringsmediet via microSD-kort eller liknande, men tänk på att externa minneskort är en hel del långsammare än telefonens eget ROM-minne.

”Jag har små händer”

Även riktigt stora skärmar har blivit enklare att hantera i dag eftersom framför allt många av de dyrare telefonerna praktiskt taget saknar kant. Men när du köper en mobil måste du ändå se till att du faktisk kan hålla i mobilen och att det till exempel går att använda den med en hand.

Tänk också på att en stor skärm inte automatiskt betyder att det finns mycket plats för många appar och annat. Upplösning är lika viktig och även i dag har de billigaste modellerna bara HD-upplösning medan de riktigt dyra brukar ha 2K-skärmar eller bättre. När upplösningen blir högre blir arbetsområdet på skärmen större och bildkvaliteten naturligtvis bättre och grafiken skarpare. Detta brukar mätas med måttstocken ppi (pixels per inch, översatt: pixlar per tum), och här gäller det att siffran ska vara så hög som möjligt. Allt under 200 ppi är uselt. När det gäller bildkvalitet bör du också titta på ljusstyrkan (som mäts i nits). De dyrare modellerna har ofta bildförbättrande tekniker som HDR10+, som ger bättre kontrast, och det kan du också ta med i beräkningen om du håller på mycket med video eller fotografering i mobilen.

Slutligen kan formatet spela roll. Det finns avlånga telefoner, där skärmen är i 21:9-format, vilket motsvarar det klassiska biografformatet, men många har också 18:9, 16:10 eller 16:9. 21:9-formatet (eller åtminstone 18:9) är snyggt om du tittar på mycket video (både Netflix och YouTube har innehåll som stöder detta), men å andra sidan är det många appar som inte passar de avlånga formaten, då får du leva med svarta fält längs kanterna på skärmen.

”Jag är väldigt otålig”

En bra tumregel är att om en mobiltelefon kostar under 3 000 kronor så är den för långsam. Om du brukar ha många appar öppna åt gången – och några av dem kanske är spel eller andra tunga appar – så ska mobilen kunna hålla jämna steg. Tänk därför på processor och RAM-minne. Satsa på minst 4 GB RAM om du inte bara använder telefonen ytterst sporadiskt.

Och när det gäller processorn bör den ha fyra kärnor eller fler. Gärna sex eller åtta. Om man jämför en processor med en motorväg så betyder flera kärnor att processorn har flera filer att överföra data på. Den andra måttstocken är GHz, som anger hastigheten.

”Jag är en audiofil”

Om du är intresserad av ljudkvalitet så spelar det roll vilken mobiltelefon köper. En del är utrustade med Hi-Res Audio, ett högupplöst ljudformat som speciellt Sony har satsat på. Hi-Res Audio ger rent allmänt ett bättre ljud, men se också till att telefonen stöder aptX. Många mobiler saknar nämligen 3,5 mm-kontakt för hörlurar med kabel och aptX ger högre ljudkvalitet via Bluetooth.

 

 

 

Nominerade till Årets bästa mobilprodukter

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa mobilprodukter 2021-2022

Årets bästa mobiltelefon, Highend

Apple iPhone 13 Pro

iPhone 13 flyttar gränserna

Apples iPhone 13 Pro är kanske den bästa telefonen just nu, även om den inte är helt perfekt.

Från utsidan kan det se ut som om iPhone 13 Pro inte är någon större förbättring mot föregångaren 12 Pro. Men om man tittar efter noga så finns det ett par tydliga skillnader. Till det bättre.

Formfaktorn har inte ändrats. Den kantiga designen som man antingen älskar eller hatar har återanvänts. Skåran högst upp på skärmen har blivit lite mindre men telefonens vikt har ökat och 13 Pro är en och en halv mm tjockare än 12 Pro.

Många mobilkameror lanseras med både 26 och 40 Mp i upplösning, men Apple anser fortfarande att 12 Mp räcker. Alla fyra kamerorna har 12 Mp, men bildytan på bildsensorerna har växt, detsamma gäller storleken på pixlarna.

De mest trägna fotograferna uppskattar nog möjligheten att fotografera i Apples 12-bitars råformat ProRAW. Fotografer kan också välja att spara bilderna i HEIF/HEVC-format. Det är en nästan förlustfri komprimering baserad på H.265, som bland annat stöder större färgdjup, upp till 16 bitar i JPEG-filer (i stället för 8 bitar).

Om man gillar makrobilder så kommer man att älska iPhone 13 Pro. Ultravidvinkeln har äntligen ordentlig makro, med en närgräns på 2 cm som gör att man kommer riktigt nära motivet.

Videokvaliteten i 4K tror jag inte att jag har sett bättre med någon mobil. Inspelningar i 4K/60p med bildstabilisering ser helt enkelt fantastiska ut. Casting till TV:n via Apple TV likaså, det är helt enkelt rena festen att dela video med andra på TV:n.

Den förra Pro-modellen, iPhone 12 Pro, var en så stor förbättring när den kom att det vore nästan onaturligt om Apple skulle lyckas lika bra med 13 Pro. Men det har de nästan klarat av. Allt är inte en enorm förbättring, en del saker är ingen förbättring alls, utan ett steg bakåt. Som vikten. Vi förstår inte heller varför filmläget inte fungerar i 4K, och även om vi välkomnar möjligheten till 1 TB lagring så tycker vi det är dyrt. Men de allra viktigaste sakerna har förbättrats: skärmen med 120 Hz, kvaliteten på de nya kamerorna med både stillbilder och video, batteritiden som har tagit ett kliv framåt och användarupplevelsen som helt enkelt är föredömlig.

Årets bästa surfplatta

Apple iPad Pro 12,9” (2021)

En helt grym surfplatta för tjocka plånböcker

Apples M1-processor har gjort monstret iPad Pro ännu mer monstruös.

Ända sedan lanseringen av den första modellen 2015 har Apples iPad Pro varit för surfplattor vad Audi S och RS är för personbilar: större, starkare, snabbare och rent allmänt bara bättre på allt.

Och naturligtvis gäller detta även för 2021-versionen av den stora iPad Pro med 12,9-tums skärm. Liksom sina senaste föregångare har nya iPad Pro FaceID, fem mikrofoner, fyra inbyggda högtalare och stöd för Apple Pencil. Och nyheterna från 2020-modellen – som Wi-Fi 6 och LiDAR-skanner – är fortfarande aktuella.

Ändå vore det inte för mycket att säga att 2021-versionen av iPad Pro är den största och viktigaste uppdateringen av Apples professionella surfplatta hittills. Det är särskilt tre stora nyheter som sticker ut: iPad Pro stöder äntligen 5G och är dessutom utrustad med Apples nya M1-processor och en så kallad Liquid Retina XDR-skärm av miniLED-typ.

Dessa tre saker gör tillsammans att nya iPad Pro så kraftfull, läcker och blixtsnabb att det är svårt att gå tillbaka till någon annan surfplatta när man väl har haft den i handen.

Slutsats

Det råder ingen tvekan om att om man ska köpa en ny surfplatta – och om man tillhör typen som inte behöver fråga vad saker och ting kostar – så är den nya 12,9-tums iPad Pro en absolut no-brainer. Det finns nämligen inga gränser för hur dyr den kan bli. För den absoluta toppmodellen med 2 TB inbyggt lagringsutrymme samt Apple Pencil och Magic Keyboard som tillbehör blir priset 32 000 kronor. Tack och hej. Man kan köpa en begagnad bil för den summan.

Men för pengarna får man den bästa surfplattan som någonsin har funnits i vårt kända universum.

Årets bästa smartklocka

Apple Watch Series 7

Äntligen med större skärm

Den allra senaste Apple Watch är den bästa smartklockan vi har testat.

Men den enda stora nyheten i S7-versionen som är 45 mm stor är en ny och större skärm. 0,2 tum större – 20 procent – och med ännu bättre läsbarhet. Det märks särskilt tydlig på text, men en del av de sekundära ikonerna och symbolerna, särskilt om man har valt en riktigt komplicerad urtavla, kan fortfarande verka väldigt små.

Hur som helst kan man välja hur stora siffror och bokstäver skärmen ska visa, och S7 har 70 procent mer ljus på standby-skärmen än S6.

Formfaktorn är densamma, men ännu mer rundad. Apple har uppenbarligen inte anammat formen på dagens iPhone-generation, som har en kantigare och mer stram design.

Klockan har samma sensorer som S6, det vill säga de som mäter puls, puls och syre i blodet. Sensorerna varnar för onormala avvikelser i hjärtrytmen, och som tidigare kan den ringa 112 om man ramlar eller flyger över styret på cykeln och inte reser sig igen.

Om du har använt en Apple Watch förut så bjuder inte S7 på några överraskningar. Bortsett från att skärmen är större. Skärmen tar mer plats och kanterna runt är mycket smalare än på en S6, för att inte tala om en S5 eller en SE.

Den roterbara och tryckkänsliga kronan kan användas för blixtsnabb navigering i appar och inställningar. Den stora skärmen – som har ett par urtavlor som är exklusiva för S7 – är den bästa på någon Apple Watch, och man kan enkelt diktera meddelanden och dela bilder. Tack vare större knappar och knappar på skärmen är Series 7 också den mest användarvänliga Apple Watch-modellen hittills.

Årets bästa kameramobil

Samsung Galaxy S21 Ultra

Här är läsarnas favorit!

Vi frågade och ni svarade. Med över 5 700 röster har läsarna röstat fram folkets favorit bland marknadens bästa kameramobiler.

I somras bjöd Ljud & Bild in alla läsare att delta i valet av Folkets favorit: marknadens bästa mobilkamera. Som kandidater hade vi valt ut marknadens nyaste, bästa och dyraste mobiler.

Med varje mobil hade vi fotograferat 11 olika standardscener, motsvarande den typ av bilder som de flesta fotograferar om och om igen med sin mobiltelefon.

Varje scen togs i 4:3-format med mobilens standardinställningar för den typen av bilder. Vi namngav bilderna och tog bort Exif-data så att det inte var möjligt att se vilken mobil som hade tagit vilka bilder.

Hela poängen med detta var att hitta den mobilkameran som tar bilderna de flesta faktiskt gillar.

Så röstade ni

Undersökningen gjordes i Sverige, Norge och Danmark och vi fick fram resultaten för varje kategori i de tre länderna strax efter midnatt den 2 augusti. Sammanlagt röstade 17 665 personer och den klara vinnaren med 6 718 röster blev Samsung Galaxy S21 Ultra, som vi alltså utnämnde till Folkets favorit. Därför är Samsungs kameramobil även Årets bästa 2021-2022.

Bästa kameran

Och kameran i Galaxy S21 Ultra är verkligen något riktigt speciellt. Samsung har utrustat den med en sensor som har laser-autofokus samt två separata teleobjektiv med 10 megapixlar vardera, där det ena har 3x och det andra 10x optisk zoom.

Dessutom har den en vanlig vidvinkellins med galna 108 Mp (f/1,8 med optisk bildstabilisering) med 12-bitars HDR och en ultravidvinkellins på 12 Mp (f/2,2).

Resultatet är tämligen övertygande. Så länge man nöjer sig med att zooma upp till 10x blir resultatet i stort sett brusfria och skarpa bilder. Samsung har helt enkelt byggt en tvättäkta paparazzi-mobil som kan komma närmare motivet med användbart resultat än någon annan mobil vi har testat.

Bilder som tas på natten eller i mörka miljöer har också blivit bättre tack vare artificiell intelligens som gör sensorn snabbare så att den släpper in mer ljus.

Årets bästa mobiltelefon, Basic

Xiaomi Mi Lite 5G

Den okända mästaren

Xiaomi Mi 11 Lite 5G kan mycket väl vara en mobil som kommer att hamna på allas läppar.

Trots den slimmade och lätta konstruktionen känns Xiaomi Mi 11 Lite 5G både robust och välbyggd, och all eventuell rädsla för att den ännu så länge relativt okända kinesiska tillverkaren kanske inte skulle ha koll på kvaliteten grusas ordentligt.

Och eftersom skärmen är gjord av Samsung – och alltså är av typen AMOLED – är den i stort sett i samma klass som skärmen på dyrare mobiler (inklusive FHD+-upplösning), och minst lika ljusstark och färgdynamisk). De inbyggda stereohögtalarna är utmärkta och har lite mer tyngd och botten i ljudet än vad konkurrenterna har att erbjuda.

Mobilens klart största fördel är dock prestanda, som definitivt är häftiga med tanke på priset. Den kinesiska mobilen är utrustad med den nyare och markant bättre Snapdragon 780G-processorn, som både i praktiken och i benchmark-tester klarar sig betydligt bättre än Snapdragon 750G.

Bilder som tas med vanlig vidvinkel och med ultravidvinkel blir skarpa och har bra färgåtergivning, men när det gäller porträtt (med frontkameran) borde Xiaomi nog lugna ner all den artificiella intelligensen som verkligen vill jämna ut rynkor och få den porträtterade personen att se 30 år yngre ut. Det fungerar inte ordentligt.

Slutsats

Xiaomi Mi 11 Lite 5G har en utmärkt skärm, en ultralätt och snygg design samt bra inbyggda högtalare. Och den är mer framtidssäker än konkurrenterna tack vare sin helt nya Snapdragon 780G-processor, som ger den mätbart mer muskler än närmaste rivaler. Kameran är också godkänd, även om man kan ha svårt att vänja sig vid de retuscherade selfie-bilderna.

Årets bästa mobiltelefon, Premium

OnePlus Nord 2 5G

OnePlus Nord 2 sänker flaggskepp

OnePlus Nord 2 är just nu marknadens bästa mobil i premiumklassen. Här får du allt på samma gång utan att det kostar skjortan.

Precis som sin föregångare (och OnePlus Nord CE 5G) har OnePlus Nord 2 med AMOLED-skärm i FHD+-upplösning, samt har både HDR10+ och samma 90 Hz i uppdateringshastighet som förra årets flaggskepp t.ex. OnePlus 7 Pro.

Skärmupplösningen är egentligen Full HD, men eftersom skärmen är designad i det något speciella 20:9-formatet får du lite fler pixlar för pengarna. Generellt får du en av de bästa och mest behagliga skärmarna på marknaden just nu med OnePlus Nord 2. Ljusstyrkan går upp till hela 1 110 nits.

Mobilen levererar även utmärkt ljud. Talkvaliteten är okej och Nord 2 är för övrigt den första Nord-modellen som har inbyggda stereohögtalare vilket gör ljudupplevelsen, om du spelar spel eller tittar på video utan hörlurar, så mycket bättre.

Prestanda och funktioner

Det fanns ett särskilt skäl till varför vi var glada att få testa OnePlus Nord 2, och det sitter under skärmen. Mobilen är OnePlus första utan en Snapdragon-processor från Qualcomm. I stället är mobilen utrustad med den så kallade Dimensity 1200-AI-processorn från MediaTek.

Lyckligtvis satte MediaTek-processoren och OnePlus Nord 2 alla våra tvivel på skam.  OnePlus har själva jämfört Dimensity 1200-AI med Snapdragon 870, som råkar sitta i Motorola Moto G100, och det stämmer mycket överens med resultaten från våra benchmark-tester.

Slutsats

OnePlus Nord 2 är bättre än sin föregångare. Den har högre prestanda, inbyggda stereohögtalare, större batteri och väldigt snabb laddning. Enda nackdelen är avsaknaden av dubbel frontkamera. Men man kan inte få allt här i världen.

Ljud & Bild