Det finns hörlurar i alla priskategorier du kan tänka dig och vi har gjort vårt bästa för att återspegla marknaden. Men även i år är det inte så våldsamt många i det allra billigaste segmentet som har lyckats ta en plats i denna årskavalkad, där inte vem som helst får vara med. Men det finns ändå ett par undantag i ”hundralappsklassen”.
Brusreducering, brusreducering, brusreducering
Om det är någon trend vi har lagt märke till under det senaste året så är det att nästan allt har brusreducering. Både trådlösa hörlurar men även helt trådlösa öronproppar har en tydlig trend med aktiv brusreducering. Och tvärtom: omgivningsljud. Man vill gärna släppa in ljudet från omvärlden när man rör sig i trafiken eller bara vill kunna höra vad som sägs runt omkring.
Helt trådlösa öronproppar
Den kategori som säljer mest i dag är de helt trådlösa öronpropparna. Folk tycks inte kunna få nog av dem och man ser knappt några proppar med sladd längre. Och i premiumklassen från 1500 kronor ser vi alltså en klar trend med aktiv brusreducering. Alla vinnarna vi har utsett tar bort brus – även de i Basic-klassen.
Hörlurar med kabel
Den mest traditionella typen av hörlurar, de med sladd, finns numera nästan bara i två prisklasser: de allra billigaste man kan tänka sig och de som kostar flera tusen kronor. Anledningen är att trådlöst är så in i norden mycket mer praktiskt (och att allt färre mobiltelefoner har hörlursuttag), så man orkar bara hålla på med sladd om man verkligen inte vill betala mycket – eller om man vill ha det absolut bästa. Det är nämligen så att hörlurar med kabel har potential att låta mycket bättre än de trådlösa. Fast då får man vara beredd att lägga ett par tusenlappar på lurarna – plus på en bra bärbar eller stationär hörlursförstärkare, vilket snabbt kan dubbla totalkostnaden. Årets vinnare i den här kategorin ligger i prisklassen 3 000– 15 000 kronor.
Trådlösa hörlurar
De klart flesta hörlurarna som säljs i dag är trådlösa. Det man vinner i mobilitet förlorar man dock ofta i ljudkvalitet eftersom musiken oftast komprimeras för att kunna skickas trådlöst. Numera finns det dock flera kodekar (överföringsmetoder) som ger bättre ljud via Bluetooth, så att det låter väldigt bra. Trådlöst är klart mest praktiskt, framför allt med mobiltelefonen, och man slipper tänka på att hörlurarna uppför sig annorlunda när man byter från en ljudkälla till en annan. All digitalomvandling och förstärkning sitter nämligen inbyggt i lurarna. Numera finns det knappt några trådlösa hörlurar utan brusreducering.
Bra börjar på 2 000 kronor, de bästa kostar mer än 3 000 kronor.
Headsets till gaming… och kontor
En kategori som har blivit större under pandemin är gaming. Vi har testat ett stort antal headset i denna kategori, och här varierar kvaliteten mycket. Både på ljudkvaliteten i själva lurarna, men endå mikrofonen. Här kan du läsa om det bästa under det senaste året.
Under pandemin när alla jobbade hemifrån fick vi se en ny kategori hörlurar som blev ganska så populära för privat bruk. Nämligen headsets för kontorsbruk. Med andra ord ett par hörlurar med en mikrofonbom, som ger optimalt samtalsljud under videomöten och mobilsamtal. Vi testade flera stycken sådana och ett par av dem överraskade genom att låta utmärkt även när vi spelade musik.
4 snabba tips: Så får du bättre ljud i hörlurarna
- Använd en förstärkare
Detta tips gäller bara hörlurar och öronproppar med kabel. Du får mycket bättre och starkare ljud om du kopplar in en hörlursförstärkare. Helst en med inbyggd DAC. Bra, bärbara förstärkare börjar på ungefär 1 000 kronor, men kan kosta fem gånger så mycket också. Stationära brukar ligga på 3 000–5 000 kronor eller mer.
- Använd EQ för bättre ljud
En del hörlurar har en app med tonkontroller (EQ). Med dem kan du fintrimma ljudet efter din personliga smak. Finns det ingen sådan EQ-funktion från början så kan du använda tredjeparts-appar, fast då är du ofta låst att styra musiken genom appens gränssnitt.
- Börja med källan
En dålig MP3-fil kan aldrig låta magiskt. Därför gillar vi på redaktionen strömningstjänster med hifi-kvalitet, som Tidal, Qobuz och numera Apple Music, i stället för komprimerade tjänster som Spotify och YouTube Music. Detta gäller mest om du har hörlurar med kabel, eftersom Bluetooth ändå komprimerar ljudet innan det skickas till hörlurarna.
- Håll hörlurarna rena
Om man använder hörlurarna eller öronpropparna länge går det inte att undvika att smuts och damm kommer in i dem. Inte minst för att alla hörselgångar har öronvax! Gör därför ditt bästa för att hålla dem rena. Öronproppar kan till exempel rengöras med en tandpetare, medan hörlurarna kan få en omgång med en våtservett då och då om de är vattentåliga, annars med en torr mikrofiberduk.