TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Äkta 4K-projektorer från Sony

Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.

Av / 2021-04-16 - 10:45
Äkta 4K-projektorer från Sony

Sonys billigaste 4K-projektor idag heter VPL-VW270ES. Detta är också den mest prisvärda projektorn på marknaden med en riktig 4K-panel. Denna ersätts nu av VPL-VW290ES, med Sonys nya X1-bildprocessor för projektorer. Den här gör några häftiga saker, bland annat HDR-video. Av samma anledning ersätts deras billigaste laserprojektor VPL-VW870ES med VPL-VW890ES.

Sony VPL-VW290ES
Sony VPL-VW290ES är den mest prisvärda projektorn på marknaden med en riktig 4K bildpanel. Men den är fortfarande inte billig. Foto: Sony

Äkta 4K

Många andra 4K-projektorer på marknaden fuskar med optisk linsförskjutning för att trolla fram fler pixlar från en HD-panel (1080p). Detta fungerar bra, men eftersom alla pixlar inte ritas samtidigt har det problem med dålig skärpa vid snabba rörelser och att kontrasten drabbas. Sony vill inte vara en del av det utan drar upp alla 8,8 megapixlar (4096 x 2160p) på skärmen samtidigt.

Läs också Fantastiska färger, men … Toppmodellen i The Premiere-serien målar upp en stor och ljusstark bild med spektakulära färger. Dessvärre har LSP9T även lite färgproblem som gör att den inte riktigt prickar helt rätt.

Sonys billigaste 4K-projektor heter nu VPL-VW290ES. En LCD-projektor (SXRD) med en ljusstyrka på respektabla 1500 lumen och Sonys LCD-teknik ger mycket bra kontrastförhållanden. Det här är bra eftersom VW290 inte har en dynamisk iris som kan ge ännu svartare svart. Sony har inte specificerat kontrastförhållandet på varken VW290 eller dess föregångare VW270, men vi i mätte VW260 på över 20 000: 1 vilket är mycket bra. Eftersom panelen är densamma som tidigare kan vi anta att kontrasten på VW290 är praktiskt taget densamma.

Dynamic HDR Enhancer
Sonys X1-processor ger bland annat bättre HDR-effekter än tidigare. Illustration: Sony

Bättre HDR med ny X1-bildprocessor

Den stora nyheten sedan dess föregångare är att VPL-VW290ES och VPL-VW890ES har fått den nya bildprocessorn X1. Sony har baserat den på tv-processorn X1 men modifierat den för att passa bättre för projektorer.

Vilket inte minst gör skillnad i HDR-innehåll. HDR handlar om att återge vissa effekter ännu ljusare än vad som definieras som vitt. På en tv kan du öka ljuset extra mycket på vissa pixlar under kortare perioder åt gången för att återskapa dessa effekter. Detta är inte möjligt på en projektor, eftersom du i det här fallet är tvungen att dra upp ljuset på hela panelen samtidigt. Vilket också gör svartnivån ljusare. Vad du istället kan göra med en projektor är att minska ljusstyrkan för hela bilden så att du får vinst när HDR-effekterna kommer. Detta är inte optimalt, eftersom detaljerna drunknar i ett mörkt rum.

Annons
Sony VPL-VW290ES white
Sony VPL-VW290ES finns i vitt, för dem som vill ha det. Foto: Sony

Dynamisk ton-mappning

Lösningen för en projektor är att istället använda ton mappning, vilket innebär att du minskar HDR-effekten och istället höjer ljusstyrkan. HDR-effekterna är inte lika spektakulära, men du får åtminstone tillbaka detaljerna – och projektorn kan också dra nytta av det stora färgutrymmet (DCI-P3) som kommer med HDR. Vilket ger ett betydligt större färgdjup än standard 8-bitars Blu-ray.

Men Sonys X1-processor tar allt ett steg längre. Den har studerat en bildbank med många, tusentals olika scenarier och använder maskininlärning för att förstå hur den ska bearbeta HDR-informationen vid varje given tidpunkt. En typ av dynamisk ton-mappning som säkerställer intensivare HDR-effekter utan bekostnad av den upplevda svarta nivån.

Reality Creation

En annan nyhet som kommer tillsammans med X1-processorn är vad Sony kallar Reality Creation. Återigen kommer den gigantiska bildbanken till sin rätt när Sony tar en HD-bild och skalar upp den till 4K. Sony använder maskininlärning för att känna igen mönster i objekt från bildbanken och överför dessa till bilden som ska skalas upp. Resultatet är högre upplösning än vid normal uppskalning och samtidigt med få artefakter.

Sony VPL-VW890ES
Om du letar efter en 4K-laserprojektor är Sony VPL-VW890ES kanske något för dig. Om du nu har 250 000 kronor över att bränna … Foto: Sony

VW890 – den billigaste laserprojektorn

Om du vill ha en projektor som startar omedelbart när du slår på den – precis som en tv och också vill ha en lampa som du aldrig behöver byta ut, är VPL-VW890-projektorn något för dig. Tja, om du har råd vill säga. För där VW290 kostar 5500 euro måste du betala fem gånger så mycket för VW890. Det är 25 000 euro, vilket förmodligen kan förväntas översättas till någonstans mellan 250 000 och 280 000 kronor när återförsäljarna fått trolla med sina kalkyler. Ouch!

Men det kostar att vara man, och förutom den ovan nämnda laserlampan har VW890 Sonys bästa optik. Sonys ARC-F-lins har 18 glaselement i 15 grupperingar, för att ge en superskarp återgivning på skärmen i varje 4 mikrometers pixlel.

VPL-VW890ES har en ljusstyrka på 2200 lumen, och med dynamisk iris hävdar Sony nästan oändlig kontrast. Med andra ord är det rummet som avgör den verkliga kontrastnivån. Där VPL-VW290ES har manuell linsjustering är VW890ES automatiskt och har även linsminne så att du kan spara olika justeringar för bildformaten 16: 9 och 2,35: 1. Ett måste om du har en bred duk.

Om laser inte är viktigt för dig erbjuder VPL-VW590ES samma som VW290, men har dynamisk iris, liksom automatisk linsjustering med linsminne. VW590 kostar då 7000 euro, eller cirka 70 000 kronor.

Sony VPL-VW890ES & Sony VPL-VW290ES
Från vänster: VPL-VW890ES, VPL-VW290ES i svart, VPL-VW290ES i vitt. Foto: Sony

Pris och tillgänglighet

VPL-VW290ES och VPL-VW890ES kan beställas nu och priserna i euro är 5,499 EUR för VW290 och 24,999 EUR för VW890.

Mer info: pro.sony

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

XGIMI-projektorer lyser upp hemmabion

Sonys nya projektorer ser fantastiska ut

Ny soundbar-värsting från Klipsch

Vad är pixelskiftning i en projektor?

Ny tungviktare för hemmabio från Denon

Samsungs nya laserprojektorer släpps 5 september

Epson frestar med gigantisk bild

Galen soundbar från Nakamichi

Budgetvänliga högtalare

Allt du behöver för din hemmabio

Google-streamer med artificiell intelligens

Dolby Vision kommer till en biograf nära dig

Ljud & Bild