Aperture 3 är inte det enda renodlade programmet för avancerad bildredigering. Men det är det enda hittills som kombinerar icke-destruktiv bildbehandling med stöd för redigering av HD-video. Aperture 3 kan uteslutande installeras på en Mac, det finns inte någon PC-version. I Windows får man arbeta med Adobe Lightroom, som kan installeras på båda plattformarna och som kombinerar Adobe Photoshops omfattande möjligheter för bildredigering med ett mer överskådligt gränssnitt. Precis som Aperture 3.
Nya funktioner
Gränssnittet på skärmen har många likheter med Lightroom 3, men Apple har lagt in funktioner i Aperture 3 som inte finns i Lightroom och som passar professionella användares behov bättre. Förutom en mycket väl integrerad redigering för bildspel (Slide Show) har Aperture mycket bättre stöd för HD-video. Så att man kan arbeta med både bild- och videofiler från kameror som Nikon D3s, Canon EOS 5D MkII och EOS 7D.
Bland Apertures fler än 200 nya funktioner och förbättringar finns ansiktsigenkänning och geotaggning. Med ansiktsigenkänning (Faces) som vi känner igen från Apples iPhoto 9 är tanken att man ska kunna katalogisera exempelvis modeller genom att ge en bild ett namn, varpå Aperture hittar alla bilder som föreställer samma person.
GPS-stöd
En del fotografer lär tycka att geotaggning är en mer praktisk funktion. Med GPS-data i bildfilerna är tanken att man lättare ska kunna hitta bilder som är tagna på ett visst klockslag och datum, på just den plats man minns att man tog bilden. GPS-information kan också importeras från en iPhone om man tar en bild på samma ställe med mobilen. Eller en GPS-navigator. Och man kan klicka på och dra en eller flera bilder till en angiven plats på kartan med Aperture 3. Sedan kan man enkelt hitta bilder från en viss plats – vilket kan vara praktiskt för fotografer som förevigar landskap eller till exempel gör resereportage.
Master-redigering
Aperture skapar ett eget bibliotek där man hela tiden lagrar kopior av bilderna man arbetar med, och man kan växla mellan originalet och arbetskopian. Master-redigeringen innebär att alla ändringar är så kallat icke-förstörande, vilket betyder att man alltid har kvar originalen som ”negativ” på hårddisken. Bilderna kan också hämtas från och lagras på andra maskiner i ett nätverk. Och det går att lagra bildfiler från flera datorer i ett och samma bildbibliotek.
Slide Show
Man kan göra ganska så snygga bildspel som kan imponera på kunder – och till de nygifta kan man göra en DVD av hela den lyckliga tilldragelsen som de kan titta på när de kommer hem från bröllopsresan. Det går också att sätta ihop projekt till bilderböcker, som finns i fem olika storlekar och där man kan arbeta med olika teman och layouter.
HD-video
Minst lika praktisk för fotografer som arbetar med video och stillbilder är möjligheten att göra videovisningar där man kan kombinera stillbilder och video, lägga på berättarröst, musik och övergångar som ger videon ett professionellt utseende. I HD-kvalitet.
Eftersom Aperture 3 inte är något renodlat videoprogram är arbetsytan mer överskådlig. Skulle man sakna egenskaper som till exempel finns i redigeringsprogrammet Final Cut, kan videosnuttarna exporteras (och importeras) för ytterligare arbete och en slutlig presentation av video och stillbilder som bygger på fotografierna man har arbetat med i Aperture.
Efterbehandling
Aperture har ett rikligt urval av funktioner för efterbehandling och justeringar. Man kan till exempel justera högdager och skuggor, göra färgkorrigering samt ändra tonalitet och kontrast. Apple har lagt in flera färdiga justeringsparametrar och filter som man har tillgång till på justeringspaletten. Paletten kan flyttas runt på skärmen och minimeras om man behöver utnyttja skärmytan maximalt när man tittar på bilderna.
Bland de förprogrammerade parametrarna finns vanliga inställningar som vitbalanskorrektion, exponeringskompensation och färgjustering. Allt finns inom räckhåll med ett par musklickningar. Fotografer som ofta använder en eller flera av justeringarna kan lagra sina egna personliga inställningar för efterbehandling som sedan används till en eller flera bilder i ett projekt.
Aperture 3 stöder naturligtvis plugin-moduler och man kan importera färdiga förval för bildjusteringar och använda plugin-moduler som exempelvis Noise Ninja som man redigerar brusreducering med. Aperture har äntligen fått ett bättre verktyg för brusreducering än den föregående versionen. Nu är den mer effektiv utan att man tappar detaljskärpa.
Man kan inte arbeta i lager (Layers) i Aperture 3, men den nya och markant förbättrade penselpaletten (Brushes) gör i stora drag lagren överflödiga. Man kan nämligen fintrimma både storleken på penslar och effekten av dem, samt markera ändringarna i bilden med färgade fält så att man lättare ser dess effekt. Penselpaletten är speciellt effektfull när man arbetar med porträtt och hud – bröllops- och modefotografer kommer att älska Brushes i Aperture 3 eftersom man kan arbeta intill definierade linjer i bilden, så att man till exempel bara arbetar med ett ansikte och inte gör några ändringar i kläderna som modellen har på sig.
RAW
I tidigare versioner av Aperture har stödet för RAW-format haft sina brister. Många kameror har helt enkelt inte stött Aperture 2, och Apple har varit dåliga på att uppdatera programmet med råfilstöd för alla nyare kameror. I version 3 är RAW-stödet mer omfattande, men flera kameror saknas fortfarande. Man får bara hoppas att Apple uppdaterar oftare och mycket snabbare för nya kameror i framtiden än de gjort tidigare.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser