Bang & Olufsens produkter har en status som få andra. Oavsett om det handlar om en fickhögtalare eller en gigantisk TV kan man räkna med särklassig design och byggkvalitet. Och vanligtvis en matchande prislapp!
Detta gäller även Beosound Level, som är en bärbar, batteridriven högtalare, lite större än ett A4-ark. Den kan stå på ett bord, hänga på en vägg eller läggas ner platt. Beosound Level finns i två utföranden: en i grå aluminium med en svart front klädd med möbeltyg och en gyllene version där fronten är gjord av eklameller. Vi har testat versionen med guld och trä. Den är lite dyrare än tygversionen, men de 20 procenten högre pris känns befogade när man öppnar kartongen och möts av doften av färskt trä.
Lika säkert som på den gamla goda tiden
Beosound Levels design kan bara beskrivas som klassisk i ordets rätta bemärkelse. Den ser ut som något som hade kunnat stå i ett hem på 1970-talet. Närmare bestämt påminner versionen i ek och guldaluminium mig om de ITT Schaub-Lorentz-högtalare som stod i mitt barndomshem under första halvan av 70-talet. Så här träffar Bang & Olufsen en nerv hos åtminstone den här medelålders recensenten.
Ovan nämnda ITT-anläggning spelar för övrigt en speciell roll i detta test. Jag hade nämligen räknat med att en dag överta den från mina föräldrar. Men eftersom de inte hade lust att byta ut den var jag tvungen att köpa en anläggning själv. Och min grundliga research inför det köpet gjorde att jag fastnade – och skapade ett livslångt intresse som även ledde till mitt yrke. Så egentligen var det just den gamla anläggningen som gjorde att du i dag kan läsa detta test.
Men tillbaka till nuet.
Beosound Level styrs på sedvanligt B&O-manér med en touch-panel som sträcker sig längs toppen av högtalaren (när den står upprätt på bordet). Där kan man byta låt, höja och sänka volymen och välja mellan förinställda musikkällor – och detta är något man även gör ofrivilligt när man bara försöker flytta högtalaren eller lyfta den i handtaget.
Det finns sammanlagt fem element på fronten av den bara 5,6 cm tjocka högtalaren: två 4-tums basar, två 20-mm domediskanter och ett fullregister som överlappar de andra elementens områden. Basarna och fullregistret drivs av var sin 30-watts klass D-förstärkare, medan de två diskanterna delar på en enda 15-wattsförstärkare. Just det: de två diskanterna spelar i mono, men är hopkopplade med varandra i motfas. Att koppla ihop element på det sättet ser man inte ofta inom hifi, men ger en ”rumslig” känsla.
Google Assistant styr
Bang & Olufsen har tidigare haft röststyrning med Amazon Alexa, som inte fungerar på svenska, men numera har de gått över Google Assistant. Det är ett helt riktigt beslut som gör det enkelt att införliva Beosound Level i ett multiroom- och smart-home-system.
Spotify Connect finns inbyggt, övriga strömningstjänster måste spelas från mobilen eller laptopen via Chromecast, AirPlay eller Bluetooth.
Uppladdningen görs med en speciell magnetisk laddkontakt som kan snurra fritt och som klickas fast av sig själv. MacBook-användare kommer att känna sig hemma. Allt är bara ännu läckrare och mer exklusivt. Även USB-C-kabeln är tjock och mjuk och skyddad med en tygstrumpa. Överdrivet, fast på ett förtroendeingivande sätt.
Laddkontakten går också att använda om Beosound Level ska hängas upp på en vägg. Det kräver dock ett speciellt väggfäste, som praktiskt nog även innehåller en laddare.
Anpassning
Med Bang & Olufsen-appen kan man anpassa frekvensresponsen efter sin smak. Men inte genom något så tråkigt och praktiskt som en equalizer, det är ju självklart. I stället kan man välja mellan profilerna Lounge, Party, Speech, Night och Optimal (vilket måste innebär att de fyra första inte är optimala). Alternativt kan man navigera i en kompass mellan ytterligheterna Warm, (dämpad diskant), Bright (dämpad bas), Powerful (markerad bas och diskant) och Relaxed (dämpad bas och diskant).
Beosound Level anpassar ljudet efter omgivningen. När man ställer den upp, lägger den ner eller hänger den på väggen med väggfästet så tystnar ljudet ett ögonblick och kommer sedan tillbaka, anpassat efter placeringen. Både frekvensresponsen och ljudspridningen justeras. Genom att trixa spela med frekvensrespons och fasförhållanden för de fem högtalarelementen åstadkoms en någorlunda jämn spridning i rummet – även när högtalaren ligger platt på ryggen och spelar upp mot taket.
Första gröna B&O-produkten
Bang & Olufsen har aldrig byggt slit-och-släng-produkter, men framtiden har spelat in i designen av Beosound Level på ett nytt sätt. För det första kan mindre hållbara komponenter bytas ut eller uppgraderas. Detta gäller batteriet, som är gömt bakom en lucka och som kan bytas ut av användaren. Och det gäller den aktiva elektroniken, som kan ersättas med något uppdaterat, när någon gång i framtiden ingen längre minns vad Bluetooth, Chromecast eller AirPlay 2 var. Och när det är väl är dags att skicka vidare högtalaren den eviga vilan kan den tas isär i sina beståndsdelar med en enkel skruvmejsel. Alla skruvar är likadana och delarna hålls inte ihop av lim.
Ljudkvaliteten
Det är faktiskt imponerande hur mycket ljud Bang & Olufsen har lyckats klämma in i en så tunn högtalare. Så länge man inte vill spela riktigt högt är ljudet varmt och fylligt och man kan knappt tro att det kommer från en lätt, bärbar högtalare.
Det är ganska bra tyngd i basen. Det hjälper givetvis en del att en högtalare som man tar med sig i handen vanligtvis ställs i närheten av där man är – till exempel alldeles bredvid på bordet. Men Beosound Level kan fylla hela vardagsrummet med musik.
Även de andra tonregistren täcks snyggt och riktigt charmerande. Beosound Level är lätt att lyssna på. Med appens ljudinställningar i neutralt läge kommer det mesta med, fast utan skarpa kanter som kan dra till sig onödig uppmärksamhet.
Vi befinner oss inte på samma nivå som Naim Mu-so 2 eller Bowers & Wilkins Formation Wedge, som båda spelar renare – och gör det i stereo. Och även till lägre priser. Men de kan inte plockas med i ett enkelt handgrepp. Och för att liva upp stämningen i köket eller på terrassen gör Beosound Level jobbet på ett föredömligt sätt.
Om vi ska sätta på oss hifi-glasögonen – och det måste vi göra när priset motsvarar de billigaste aktiva stereohögtalarna – så trivs Beosound Level bäst med ”lättare” material. Alltså solosång, popmusik och easy listening-jazz. När musiken blir komplex eller dynamisk kommer högtalaren till korta. Det blir aldrig obehagligt att lyssna men dynamiken går förlorad.
Även om vi har testat massor av bordshögtalare så finns det få trådlösa sådana i den här prisklassen. Den enda lika kostsamma bärbara högtalaren vi har testat är Beosound 1, som riktade sig till en annan målgrupp. I synnerhet som den bara var bärbar till namnet.
Slutsats
Beosound Level är en högtalare som är lätt att tycka om. Designen är välgjord och utsökt, oavsett om man är gammal nog för att vara nostalgisk eller ung nog för att gilla retrostilen. Ljudet är varmt och behagligt och om du har flera Bang & Olufsen-högtalare så spelar de ihop. Huruvida bärbarheten och anpassningen efter olika placeringar är praktisk eller en gimmick är individuellt. Personligen är jag säker på att jag skulle ställa högtalaren på en fast plats där den kunde vara permanent inkopplad till laddaren.
Man kan få ett par aktiva, trådlösa stereohögtalare med bättre ljud för samma pengar som vad en Beosound Level kostar. Men den måste snarare jämföras med andra trådlösa bordshögtalare, och där är priset inte våldsammare än för konkurrenternas toppmodeller, som dessutom inte erbjuder bärbar drift på batterier. De gröna tankegångarna är sympatiska, men det ligger i sakens natur att det tar flera år innan de gör någon skillnad. Och tiden får utvisa om nästa generation kommer att kunna köpa uppgraderingsdelar i framtiden.