Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa prylar 2020-2021

Av / 2020-10-15 - 09:00
Årets bästa prylar 2020-2021

I Ljud & Bild testar vi både ”civila” datorer och datorer som är speciellt gjorda för spel. Kraven och behoven är olika, men i slutändan är det hastigheten allt handlar om.

To-go eller to-stay?

De flesta datorer vi testar är bärbara. Det beror på att både utbudet och efterfrågan är mycket större än för stationära datorer. Speciellt när det gäller gaming i den tunga änden kan det vara smart att överväga en stationär dator. De har bättre plats på insidan – och alltså bättre kylning av processor och grafikkort. Och om en stationär dator efter ett tag blir för långsam för att klara av de senaste programmen kan man uppgradera den utan att behöva byta ut alltihop.

Kärnan till högre prestanda

Processorn är datorns motor. Ju starkare processorn är desto bättre är den på att köra tunga program och hantera stora mängder data. Under 2020 har vi testat datorer med processorer från både Intel och AMD och av både nionde och tionde generationen. Den största förbättringen är att det har kommit processorer med fler kärnor och trådar – och till i stort sett överkomliga priser. Maskiner med hexacore-processorer har numera samma prislappar som quadcore-modellerna för ett år sedan. Det betyder, om allt övrigt är likadant, att datorn tar ett stort kliv i prestanda. En 2 GHz-processor med sex kärnor är nästan 50 procent snabbare än en med fyra kärnor.

Det avgörande grafikkortet

Om du ska använda datorn till spel är grafikkortet den viktigaste delen av maskinen. För spelgrafik är Nvidias GeForce-grafikprocessorer i praktiken oöverträffade. GeForce RTX 20xx-serien lanserades sensommaren 2018, och alla speldatorer vi testade 2020 har haft grafikprocessorer av den typen. Ska vi vara cyniska så har grafikprestanda inte vuxit mycket i år jämfört med 2019, eftersom det ju handlar om samma processorgeneration. Nvidia har nyligen lanserat nästa generation, GeForce RTX 30xx, men när vi satte ihop den här kavalkaden hade vi ännu inte fått några testmodeller.

Den stora bilden

All den snygga grafiken skulle vara meningslös utan en bra skärm. Till arbete, underhållning och kreativa sysslor handlar det framför allt upplösning och trovärdighet. Här ska du leta efter skärmar med 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar) och HDR-färgdjup – och då helst den professionella HDR10-versionen.

Till spel handlar det främst om hastighet. I år har vi sett gaming-skärmar med svindlande 300 Hz uppdateringsfrekvens. Det är extremt – och dyrt. Men under inga omständigheter får du välja en skärm med mindre än 144 Hz uppdateringsfrekvens. Upplösningen är å andra sidan låg. Standarden är fortfarande Full HD (1920 x 1080 pixlar).

[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion style=”flat” shape=”square” c_icon=”chevron” c_position=”right” active_section=”13″ collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”Redaktionens pryltips” tab_id=”daad”][vc_column_text]

Bärbara datorer

När du köper en laptop för arbete eller studier är det viktigaste att den är lätt och kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden är också viktig, så du slipper ha med dig laddaren. Datorkraft är sällan ett problem så länge datorn har en Intel Core i7-processor eller bättre. Se till att maskinen har minst 512 GB SSD och 8 GB RAM.

Gaming-PC

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator. GeForce RTX 2080 eller GeForce RTX 2070 är bra, men RTX 30xx är på väg ut till butikerna. Se också till att du har tillräckligt med RAM-minne. Minst 16 GB. Processorn bör vara minst en nionde generationens Intel Core i7.

Gaming-hörlurar

Först och främst måste ett spelheadset vara bekvämt att ha på sig, eftersom det ska användas många timmar åt gången. Och så ska det ha ett ljud som är tillräckligt väl upplöst för att avslöja dina fiender. Virtuellt 7.1-kanals surroundljud förbättrar känslan av att vara mitt i handlingen.

Gaming-skärm

Spelskärmar – både på en laptop eller till en stationär dator – bör ha en uppdateringsfrekvens på minst 144 Hz och en responstid på 1 millisekund. Däremot räcker Full HD-upplösning vanligtvis. En högre upplösning innebär bara att grafikkortet måste arbeta hårdare för att beräkna de extra många pixlarna.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Nominerade till årets bästa prylar

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa prylar 2020-2021

Årets bästa dator

MacBook Pro 13

MacBook Pro väljs av användare som behöver en stark maskin för krävande uppgifter som bild- och videoredigering i Adobes Creative Collection, Capture One eller Final Cut Pro X, och mycket annat. Till exempel musik, forskning, 3D-rendering – kort sagt: processor- och grafikintensiva uppgifter.

De nya Pro-modellerna finns i så många versioner att det kan vara svårt att välja. Något förenklat kan man dela in modellerna i tre grupper: instegsmodellerna med 13-tums skärm, som har en fyrkärnig 1,4 GHz Intel-processor från 2018, 13-tummarna med de nya 10:e generationens fyrkärniga 2,0 och 2,3 GHz-processorer samt de större 16-tummarna som kan konfigureras med sex- eller åttakärniga processorer.

Årets 13-tummare har mycket snabbare minne än tidigare årgångar. Snabbare än 16-tummarens 2666 MHz också. Hastigheten är 3733 MHz för 2020-modellen, att jämföras med 2133 MHz för 2018-modellen.

Om man tittar noggrant i Apple-konfiguratorn innan man beställer så ser man snabbt att det finns en sweet spot bland Pro-modellerna.

Det är versionen med en fyrkärnig 2, 0 GHz Intel Core i5-processor, med 16 GB minne och 512 GB SSD-lagring. Vill man betala för lite högre prestanda så kan man maxa med en lite snabbare fyrkärnig 2,3 GHz i7-processor, 32 GB minne och hela 4 TB SSD-lagring.

Den färskaste versionen av Apples MacBook Pro i 13-tumsversion är en besvikelse när det gäller grafikprestanda. Och den hade gott kunnat få en 4K-skärm. Det skulle ha varit snäppet mer ”Pro”, tycker vi. Men även om man väljer en av de två dyraste varianterna så får de flesta som behöver en kraftfull bärbar Mac mycket prestanda för pengarna.

Skärmen må vara gammal, men den är fortfarande bättre än mycket annat där ute för foto- och videoredigering, och byggkvaliteten går det inte att klaga på. Behöver man högre grafikprestanda kan man alltid välja 16-tummaren som inte kostar så mycket mer.

Årets bästa gaming-dator

Asus ROG Zephyrus G14

Asus ROG Zephyrus G14 är det senaste exemplet på speldatorer som vänder sig till en vuxen, stilmedveten publik. En publik som vill ha med sig speldatorernas extrema kraft till jobbet. Och som inte är rädda för att betala för kalaset.

En 14-tums laptop i ett magnesiumskal som bara väger 1,6 kg. Även om den inte är lika knivskarp och kilformad som renodlade ulltrabook-datorer så liknar den inte på ytan något som skulle kunna husera gaming-muskler.

Allt blinkande RGB-ljus som brukar vara typiska för speldatorer saknas. Men det betyder inte att Zephyrus G14 är helt oansenlig. Dess mycket speciella cafétrick heter ”AniMe Matrix” och är en pixeldisplay som är inbyggd i locket (på några av modellerna). Sammanlagt 1215 vita lysdioder, anordnade i ett rutnät som täcker halva locket, kan visa grafik och animationer. Det är fullständigt befriat från alla former av praktisk nytta – men det ser coolt ut!

Asus ROG Zephyrus G14 GA401 är den mest bärbara speldatorn vi har testat hittills här på Ljud & Bild. Även om den inte är stor så har den prestanda som med lätthet kan mäta sig med större och dubbelt så tunga maskiner. Bara det är en bedrift. Men vad som är extra imponerande är att Asus har lyckats hålla priset nere på en nivå där man inte behöver vara professionell spelare för att motivera förvärvet. Vi förutspår faktiskt att det här fina lilla muskelknippet kommer att hitta ner i väskan hos många som inte alls köper den för spelens skull, utan för att använda den för tungt grafiskt arbete. Och där kan den visa sig vara något av ett columbi ägg.

Årets bästa gaming-tillbehör

HyperX Cloud Orbit S

Cloud Orbit S är HyperX dyraste headset för spel hittills. Det är annorlunda på en annan punkt också. Allt innanmäte är nämligen levererat av Audeze. I själva verket är Cloud Orbit S en Mobius i förklädnad – fast till ett behagligare pris.

I stället för konventionella dynamiska element, som egentligen är vanliga högtalarelement i miniatyrversion, används så kallade planmagnetiska element där talspolen ligger ingjuten som trådar i hela membranytan, som är spänd framför en magnet. Det ger en återgivning som kommer nära elektrostathögtalare.

En annan funktion är surroundtekniken Waves NX, som inte bara ger virtuellt 7.1-surroundljud utan också placerar ljudet på en fast punkt framför lyssnaren. Så att stereobilden stannar kvar även om man vrider på huvudet!

Med det i åtanke är det inte konstigt att ljudet mer än bara påminner om det i Audeze Mobius. Samma precision när det gäller de små detaljerna. Samma öppenhet och lätthet. Och samma kraft när de 10 cm ovala membranen spelar bas. Och samma förundran över att mina sinnen luras när ljudet kommer framifrån på skärmen, som om det spelas av högtalare.

Med kombinationen av Audezes planmagnetiska element, Waves NX surroundteknik och HyperX pris, är Cloud Orbit S en vinnare som är omöjlig att slå. Även om alla headset i testet har bra ljud – vissa till och med riktigt bra – är det ingen som kommer upp på den här nivån. Och det artificiella stereoperspektivet från Waves NX är verkligen väldigt meningsfullt för spel, eftersom det betyder att ljudbilden alltid stämmer med vad som visas på skärmen.

Ljud & Bild