TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Martin Logan SLM + Dynamo 700w

Låt musiken sväva!

Med bland annat en påkostad banddiskant tar Martin Logan övertonerna till nya musikaliska höjder. Lager på lager i ljudbilden skalas av viktlöst och utsökt. Men se upp – subbasen kan vara svår att ställa in.

Av / 2013-09-12 - 05:00
Martin Logan SLM + Dynamo 700w

Ljud & Bild tycker

  • Superb upplösning Lysande tonkvalitet
  • Subbas passar bäst med hemmabioreceiver

Det är Martin Logan SLM som lägger beslag på titeln ”läckrast i klassen”. Den väger bara 3 kilo, ändå ser den både dyr och elegant ut med snygga linjer, borstad aluminiumfront och en exklusiv banddiskant i mitten.

Elementen sitter symmetriskt så att högtalaren går att montera stående eller liggande som centerhögtalare i ett 5.1-system. Av de fyra baselementen som sitter parvis på varje sida av den exklusiva banddiskanten är det bara två som är aktiva, de två andra är passiva slavar som fungerar som basreflexer och utjämnar tryckskillnader inuti kabinettet.

Att högtalarna bara sträcker sig ner till 110 Hz i basregistret innebär att de inte låter kompletta utan subbas. För det ändamålet har vi tagit emot Dynamo 700w, med ett 10-tums baselement som från början pekar rakt nedåt mot marken. Fötterna kan dock flyttas så att subbasen fyrar av rakt ut i rummet i stället – vilket fungerade bäst hos oss. Ljudsignalen kan för övrigt överföras trådlöst till subbasen. Mottagare är inbyggt i baslådan och sändare ingår.

Användning
Precis som Klipsch G-28 är Martin Logan SLM en symmetrisk LCR-högtalare som kan fungera som vänster-, center- eller högerhögtalare. Bordsstativ ingår för vågrät placering och det behövs bara en skruv för lodrätt placering på väggen. Tre kilo per högtalare är inte mycket, men har du gipsväggar bör du ändå se till att förankra skruven ordentligt.

Subbasen visar sig bjuda på vissa svårigheter. Det verkar som om signalen fördröjs en aning till den och fasglappet som uppstår i frekvensövergången mellan subbas och högtalare går inte att lösa med fasomkopplaren på baksidan av subbasen. Ska du använda Dynamo 700w rekommenderar vi därför att du har en hemmabioreceiver eller digital stereoförstärkare som kan köra med fördröjning till de olika kanalerna.

Annons

Ljudkvalitet
En flygel är inget man återger korrekt hur som helst, och två samtidigt är dubbelt så svårt. Ändå klarar Martin Logan på ett levande sätt att återge ljudet av Dena Piano Duos två flyglar när de tolkar Grieg och Mozart. Och där DALIs övertonregister är sprött och distinkt men saknar en smula upplösning har Martin Logan allt och lite till i sitt diskantregister. Högtalarna klingar ut övertonerna på ett sagolikt sätt och de många klanglagren i det viktiga mellanregistret kommer fram med besked. Upplösningen är suverän! Vi hade bara velat ha ännu lite mer pondus i flyglarnas lägsta oktaver.

Det bekräftas med elektrofunk från Daft Punkt, som återges med fin dynamik och lysande upplösning från mellanregistret och uppåt, och med en stor och massiv djupbas från subbasen, fast utan att vi lyckas få mellanbasen att sitta riktigt. Det finns en fasförskjutning som gör att bastonerna tappar i definition. Detta löser sig dock med en hemmabioförstärkare.

Slutsats
Martin Logan SLM är en exklusiv vägghögtalare med briljant upplösning i hela sitt tonregister. De klarar varje utmaning utan att tveka, från komplext och snabbt pianospel till vokala prestationer. Dynamiken är väldigt bra och högtalarna får fram alla klanglager.

Subbasen når djupt i basregistret i förhållande till sina ringa mått och gräver fram bastonerna. Men signalen kommer ut med en liten tidsförskjutning så att det är svårt att integrera den riktigt med ljudet från högtalarna. Vi rekommenderar därför att man använder systemet tillsammans med en hemmabioförstärkare eller annan förstärkare som kan sätta tidsförskjutning individuellt till högtalare och subbas.

Också i detta test:

DLS Flatbox Flatsub 8

Välljud och väggprydnad

DLS Flatbox målar upp en stor, varm och fyllig ljudbild och tack vare en potent subbas ger de svenska högtalarna extra mycket ljud för pengarna.

Lättmonterade och välljudande Väl integrerad subbas
Klämterminaler
Läs hela testet

Klipsch G-28 + SW-308

Tändstiftet

Hög känslighet och oerhört snabb respons gör att det här tändstiftet inte behöver någon kraftig förstärkare för att få fart på huset. Musiken formligen sprutar ur Klipsch-högtalarna som även utan subbas ger en bra ”live-känsla”.

Sprudlande dynamik Spelar högt även med svag förstärkare
Saknar en smula upplösning
Läs hela testet

DALI Ikon On-Wall mk2+ Sub E-12F

Väggkonst à la DALI

Du behöver inte längre vara miljonär för att ha en Dali på väggen. Det här konstverket kostar bara ett par tusenlappar. Icon On-Wall mk2 sticker ut en del från väggen vilket ger större kabinettvolym, det påverkar elegansen men gör ljudet desto fylligare.

Distinkt ljud Funkar utan subbas
Lite kantiga kabinett Inte lika bra upplösning som de bästa
Läs hela testet

System Audio Exact

Vägghögtalare för vuxna

Testets största vägghögtalare är riktiga tungviktare! Å andra sidan klarar de sig utan subbas.

Superb upplösning Lysande tonkvalitet
Subbas passar bäst med hemmabioreceiver
Läs hela testet

Audiovector On-Wall Super + Ki-Sub

Äkta hifi på väggen

Audiovector spelar musik med sagolik upplösning och övergången mellan subbas och högtalare är så sömlös att det nästan låter som om vi lyssnar på stora golvhögtalare. Silkesvantarna svingar en slägga!

Prydlig sammanhållning Snygg upplösning Svängig bas
Inte mycket
Läs hela testet

KEF T301 + T-2

Platta högtalare, platt ljud?

Flera av testdeltagarna har ganska så stora lådor som sätts på väggen, men KEF T301 är lövtunna. Detta är rätt val för designintresserade! Tyvärr är ljudet också i plattaste laget …

Tunn design Genomtänkt montering
Platt ljudbild Tunt mellanregister
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild