Apples iPad tappar marknadsandelar. Enligt analysinstitutet IDC hade iPad en global marknadsandel på 33 procent under sommaren 2013, medan Apples surfplatta vid samma tidpunkt i år bara fick ihop en marknadsandel på 26,9 procent. Ett av de viktigaste skälen till att iPaden inte längre är så dominerande på världsbasis som tidigare år, är att den totala marknaden för surfplattor har vuxit, och det är framför allt bland surfplattor i låg- och mellanprisklassen som tillväxten är störst. Väldigt många kunder frågar sig varför de ska betala dyra slantar för en toppmodell från Apple eller Sony när de faktiskt kan få en lysande produkt med i stort sett samma prestanda och funktioner till en mer rimlig kostnad.
Det är detta som är den direkta anledningen till att vi i detta nummer har bestämt oss för att testa surfplattor i den så kallade mellanprisklassen, där produkterna kostar mellan 2 500 och 3 500 kronor. På så sätt undviker vi de riktiga budgetmodellernas lägsta kvalitet, men kan ändå ha tur och hitta en riktig toppklassprodukt för en billig peng.
Testdeltagarna har vi fått tag i genom att be tillverkarna att skicka oss deras senaste och bästa surfplatta inom det angivna prisintervallet. Det är alltså inte vi som har bestämt vilka modeller som ska vara med i testet, utan tillverkarna själva baserat på våra kriterier.
Apple deltar inte i testet, även om gamla iPad 4 (med Retina-skärm) faktiskt går att köpa för strax över 3 000 kronor. Vi har nämligen bestämt oss för att det ska vara nya modeller och inte förra eller förrförra årets toppmodeller till sänkta priser som utgör testunderlaget.
Så testade vi
Alla surfplattornas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en surfplatta får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.
Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är.
Vi har också betygsatt följande: skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), kamera, media (inklusive ljudkvalitet och video), specifikationer samt övriga faktorer som användarkänsla och eventuella specialfunktioner.
Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.
Geekbench 3-resultat Single-core Multi-core
Acer Iconia W4-820 656 2135
ASUS Transformer Pad TF103C 757 2303
Dell Venue 8 Pro 785 2050
Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ 428 1439
Samsung Galaxy Tab 4 342 1132
ASUS Transformer Pad TF103C
Muskelknippe utan finess
Med lite mer känsla för detaljer hade ASUS Transformer Pad TF 103C kunnat bli en testvinnare.
Dell Venue 8 Pro
En riktig minidator
Dell Venue 8 Pro bjuder på äkta datorprestanda i en mycket liten inpackning.
Lenovo Yoga Tablet 10 HD+
Inte som alla andra
Yoga Tablet 10 HD+ har en unik ergonomisk design, ett fantastiskt ljud och lång batteritid.
Acer Iconia W4-820
Bra men inte imponerande
Acer Iconia W4-820 är alldeles utmärkt, men det finns bättre alternativ för samma pris.
Samsung Galaxy Tab 4 SM-T530
Den gyllene medelvägen
Samsung Galaxy Tab 4 är en surfplatta som gör vad den ska, men inte mer än så.