Om Apple hade lanserat sin första iPad Air i dag så hade den varit en av marknadens bästa surfplattor. Eftersom den kom redan förra året var den klart bäst, men även efter ett år i butikshyllorna är det inte många av konkurrenterna som kan mäta sig med Apples flaggskepp från 2013. Av den anledningen behövde Apple inte anstränga ihjäl sig med iPad Air 2 – årets surfplattemodell som ska ta upp kampen mot konkurrenterna när julhandeln drar igång.
Och vid första anblicken verkade det inte heller som om det hade hänt speciellt mycket i förhållande till föregångaren när Apple lanserade Air 2 på ett evenemang i Cupertino för en dryg vecka sedan. Rent designmässigt hade det inte hänt någonting, förutom att iPad Air 2 är lite tunnare än den första iPad Air och har fått en snabbare processor och samma fingeravtrycksläsare – Touch ID – som iPhone 5S, iPhone 6 och iPhone 6 Plus. Det är först vid en närmare titt som man inser att den senaste iPaden är något helt annat än en obetydlig uppdatering och att den faktiskt förtjänar både uppskattning och respekt. Apple har ännu en gång levererat en surfplatta som lämnar konkurrenterna bakom sig.
Här är alla skillnaderna
Skillnaderna mellan iPad Air och iPad Air 2 är som nämnts ovan enkla att överblicka. Den nya modellen finns även i en guldfärg, medan föregångaren bara fanns i grått och silver. Och så har den en helt laminerad skärm, vilket är ett av skälen till att den har blivit tunnare: 6,1 mm mot föregångarens 7,5 mm. Vikten har sänkts med 32 gram (34 gram för 4G/LTE-versionen) och så har iPad Air 2 fått Apples nyaste A8X-processor och stöder blixtsnabbt 802.11ac-wifi, medan iPad Air fick nöja sig med samma A7-processor som sitter i iPhone 5S och bara hade stöd för 802.11 a/b/g/n. Sist men inte minst är kameran i Air 2 på 8 Mp i stället för 5 Mp i föregångaren. Slutligen har den nya iPaden fingeravtrycksläsaren Touch ID, vilket den första iPad Air fick klara sig utan.
Skärm och ljud
Apple kallar skärmen på iPad Air 2 för Retina HD, vilket skulle kunna ge oinvigda ett intryck av att skärmupplösningen alltså måste vara högre än på föregångarens ”vanliga” Retina-skärm. Så är dock inte fallet. På iPad Air 2 är skärmupplösningen 2048 x 1536 pixlar, med en pixeltäthet på 264 ppi, alltså exakt samma som på iPad Air, och även skärmtekniken är densamma. Nej, som nämnts ovan är den enda reella skillnaden att den nya skärmen är fullständigt laminerad, vilket innebär att Apple har kunnat eliminera det tunna lager luft som förut fanns mellan det tryckkänsliga skiktet och själva LCD-skärmen. Dessa två lager har nu smälts samman, vilket har stor betydelse för bildkvaliteten eftersom det numera känns som om bilden är fastklistrad direkt på undersidan av skärmen. Detta innebär i sin tur att skärmbilden är mindre känslig för reflektioner och att betraktningsvinkeln har blivit bättre.
iPad Air 2 (till höger) har en helt laminerad skärm, vilket tar skärmbilden närmare användaren.
Den första iPad Air hade en imponerande bildkvalitet, med strålande kontrast, färgåtergivning och färgäkthet. Och det gäller fortfarande. Men den ytterst tunna skärmen på iPad Air 2 ger användaren en känsla av att nästan kunna röra vid ikonerna på skärmen, så nära ligger de, och vi kan bara konstatera att Apple har lyckats göra en av marknadens bästa surfplatteskärmar ännu bättre.
Ingen surfplatta kan skryta med hifi-ljud, men iPad Air klarar sig ändå ganska så respektabelt på ljudfronten. Ljudet är dynamiskt och har tyngd i alla frekvensregister. Tills vi ser den första surfplattan med inbyggd DAC verkar det inte som om det kan bli bättre.
Kamera
I normala fall brukar vi inte ödsla särskilt mycket plats på att skriva om kameran, vilken surfplatta vi än har med att göra, eftersom vi innerst inne tycker att det är helt befängt – och framför allt oestetiskt – att använda sin surfplatta för att ta bilder. Men det finns många användare som inte håller med, och det tycks även Apple ha märkt, för just kameran på iPad Air 2 är en hel del bättre än den som satt i den första iPad Air. Den var nämligen ingenting att skriva hem om, eftersom den tog halvgrumliga bilder med alldeles för mycket brus. I Air 2 sitter en 8 Mp-kamera som dels tar större och mer högupplösta bilder än föregångaren och dels åstadkommer en markant högre bildkvalitet med mer djup och helt utan grumligheter och brus. I synnerhet i bilder som tas i mörka omgivningar.
iPad Air 2 har en 8 Mp-kamera som tar bättre bilder än föregångarens 5 Mp-kamera. Det ser man här, där den översta bilden (iPad Air 2) är klart mindre grumlig än den nedersta (iPad Air). Båda bilderna är tagna i dålig belysning.
Design och kvalitetsintryck
Men det är inte bara den bättre kameran som förbättrar upplevelsen att ta bilder. Även om 1,4 mm tunnare och 32 gram lättare kanske inte låter som så mycket så innebär den tunnare designen och den lägre vikten att det har blivit mycket smidigare och mer användarvänligt att använda sin iPad som kamera. Den är helt enkelt lättare att hålla i under längre perioder, och det gör en större skillnad än man skulle kunna tro. Detta gäller naturligtvis även till vardags, när man använder surfplattan till andra ändamål, oavsett om det är spel, film, böcker eller surfning.
iPad Air 2 (till vänster) är med sina 6,1 mm en del tunnare än föregångaren (till höger) som är ”hela” 7,5 mm tjock.
Apple hävdar att iPad Air 2 är världens tunnaste surfplatta med sina 6,1 millimeter, och det är ett påstående som vi inte har kunnat motbevisa. Den första iPad Air-modellen var redan tunnare och smalare än någonsin – därav beteckningen ”Air” – men med Air 2 har Apple konstruerat en surfplatta som är så tunn och lätt att vi måste ligga väldigt nära gränsen för hur tunn den faktiskt kan bli. Och då är det är naturligtvis snudd på omöjligt att undvika kompromisser när det gäller utformning och material. iPad Air 2 är gjord av aluminium, byggkvaliteten tillhör toppklassen och designen är precis så läcker och lyxig som man kan förvänta sig av Apple.
iPad Air 2 (överst) saknar knappen som på iPad Air (nederst) sitter ovanför volymknapparna och som används för att dämpa ljudet eller låsa skärmrotationen.
Det lilla undantaget som bekräftar regeln är att den lilla knappen på sidan – den som brukade sitta ovanför volymknapparna och som kunde ställas in så att den tystade ljudet eller låste skärmrotationen – har fått stryka på foten. Det har uppenbarligen inte funnits plats för knappen i den nya, tunnare ramen.
Prestanda och funktioner
Våra benchmark-tester visar att iPad Air 2 är den utan jämförelse snabbaste surfplattan på marknaden för tillfället. Apple brukar vara mycket hemlighetsfulla när det gäller sina egenutvecklade processorer, men vårt testprogram Geekbench 3 har avslöjat att den så kallade A8X-processorn i iPad Air 2 har tre kärnor och är på 1,5 GHz, precis som vi numera vet att iPad Air 2 har 2 GB RAM-minne. Föregångaren hade 1 GB RAM och A7-processorn hade bara två kärnor och var på 1,38 GHz.
Med ett multi-core-resultat i Geekbench 3 på hela 4 477 poäng är iPad Air 2 den mest kraftfulla surfplattan vi någonsin har testat.
Om man inte tycker att detta låter speciellt imponerande jämfört med de quadcore Snapdragon-processorer på 2,5 GHz eller ännu mer som sitter i de mest kraftfulla Android-surfplattorna så får man tänka om. iPad Air 2 får nämligen det högsta resultatet i Geekbench 3 vi har sett från någon surfplatta eller mobiltelefon. Single-core-poängen är fina 1812 men det riktigt imponerande är multi-core-poängen som mäter sammanlagda prestanda. Här är resultatet 4477, vilket är oerhört högt för en surfplatta. De sortens prestanda har vi bara sett förut i bärbara datorer med komplett Windows eller Mac OS. Det är inte heller mycket som kan få iPad Air 2 att tappa andan. Riktigt tunga appar som Garageband och iMovie öppnas på ett ögonblick och arbetar blixtsnabbt, och grafiktunga spel som Asphalt 8: Airborne kör mjukare än någonsin.
iOS 8 har nya Metal API som låter utvecklarna utnyttja processorns grafikmotor på ett bättre sätt. Det märks i spelet Asphalt 8: Airborne, som är extremt grafiktungt men som kör så det ryker på iPad Air 2.
Tillsammans med Apples nya iOS 8 Metal API, ett programmeringsgränssnitt som ska ge utvecklarna bättre och mer direkt tillgång till processorns grafikegenskaper (Asphalt 8 är ett av de första spelen som använder de nya möjligheterna i Metal), utlovar A8X-processorn höga prestanda massor av kommande spel och appar som har grafik och högt tempo på en nivå vi inte trodde att vi kunde räkna med från en surfplatta.
Om du vill se hur snygg grafiken är med Metal så kan du ladda ner appen Epic Zen Garden från App Store. Laddar du ner den till en enhet som kör iOS 7 och en annan som kör iOS 8 så ser du en enorm skillnad.
En annan välkommen nyhet i iPad Air 2 är Touch ID. Fingeravtrycksläsaren gör det enklare att låsa upp surfplattan, plus att man kan använda sitt fingeravtryck för att betala för appar och annat i App Store och iTunes. I iOS 8 har Apple öppnat för att tredjepartsutvecklare kan bygga in Touch ID-funktioner i sina appar, så det skulle bara fattas att fingeravtrycken skulle fungera även i Apples flaggskeppsmodell.
Om det är något som liknar smolk i glädjebägaren så måste det vara att iPad har sina begränsningar. Åtminstone när det gäller lagringsplats. Den stöder nämligen inte att man utökar lagringskapaciteten med microSD-kort, så det gäller att redan i förväg veta hur mycket minne man behöver. Å andra sidan finns iPad Air 2 i versioner med ända upp till 128 GB.
Slutsats
iPad Air 2 är den bästa surfplattan som går att köpa för pengar just nu. Den är smalare och tunnare än någon annan på marknaden och prestanda – inte minst grafiken – är oöverträffade. Bildkvaliteten är rent allmänt något av det bästa vi har sett och nu har iPad äntligen fått en kamera som tar respektabla bilder.
Har man redan en iPad Air behöver man inte alls investera i en 2:a – under förutsättning att man kan leva utan Touch ID – men för alla andra som ska investera i en surfplatta här och nu är det ingen tvekan om saken. Apples iPad är nummer 1. Igen.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser