TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: surfplatta Google Nexus 10

Bortkastad talang

Nexus 10 visar mer än något annat att Android inte är redo för surfplattor förrän app-utvecklarna vaknar ur sin dvala.

Av / 2013-05-16 - 06:00
surfplatta Google Nexus 10

Home tycker

  • Bra pris Marknadens bästa skärm (bara med Google-appar) Snabb och höga prestanda
  • Nästan inga appar stöder skärmen Inget mobilt internet Klarar inte SD-kort

Tanken med Googles Nexus-produkter är att de ska visa hur Google föreställer sig att en helt ren och orörd version av Android fungerar ihop med maskinvara som är framtagen exakt efter deras specifikationer. Eftersom Google inte själv tillverkar maskinvara anlitar sökmotorjätten olika samarbetspartner för att bygga Nexus-modellerna, som sedan marknadsförs och säljs som Google-produkter. De mest aktuella Nexus-enheterna på marknaden just nu är Nexus 4, som är en smartmobil som byggs av LG, och Nexus 7, som är en billig surfplatta som byggs av ASUS. Den senare har blivit en stor succé bland både användare och recensenter, och vi blev också förtjusta i den lilla plattan när vi testade den i september förra året. Vi kallade den för ”rena rama fyndet” och belönade den med fem stjärnor – och vi anser fortfarande att Google Nexus 7 är den bästa ”billiga” surfplattan som finns.

Just därför har vi länge varit sugna på att testa surfplattan Nexus 10, som är byggd av Samsung och den senaste medlemmen i Nexus-familjen. Till skillnad från ASUS Nexus 7 går det inte att köpa Samsungs Nexus 10 officiellt i Sverige, så man får antingen köpa den från någon som parallellimporterar eller från någon som bor i exempelvis USA, England eller Tyskland, där det går att köpa den direkt från Google.

Att vi ändå testar Nexus 10 beror på att är det en highend-flaggskeppsprodukt som ska visa kunderna att Android-baserade surfplattor är redo att ta upp kampen mot Apples iPad som ju fortfarande dominerar den lukrativa marknaden för surfplattor.

Bästa skärmen
Nexus 10 har Samsungs 1,7 Cortex A15 dualcore-processor, 2 GB RAM och antingen 16 eller 32 GB minne, men dess största plus är skärmen som är 10 tum stor (10,055 tum enligt specifikationerna) och har en upplösning på 2560 x 1600 pixlar (300 ppi) och i skrivande stund är den bästa skärmen som finns på någon surfplatta. Inte ens Apples ”fjärde generation iPad med Retina-skärm” orkar hänga med med sina 2048 x 1535 pixlar (254 ppi) och 9,7 tum. Och eftersom vi åtskilliga gånger det senaste året har berömt iPad 4 just för sin suveräna skärm så säger det sig självt att bara skärmen är skäl nog att titta närmare på Nexus 10.

Alla pixlar kommer till sin rätt
Och om vi börjar med att vara fullständigt objektiva så har Nexus 10 en skärmyta som är ungefär en fjärdedel större än iPads Retina-skärm, vilket naturligtvis innebär att finns plats för större bilder på Googles surfplatta än på Apples. Det högre antalet pixlar kommer bland annat till sin rätt när man zoomar in i bilder som är tagna i HD eller ännu högre upplösning. Man kommer helt enkelt närmare in i detaljerna med Nexus 10 än med iPad, utan att bilden får pixelstruktur. Tittar man på film (lokalt lagrad på surfplattan) i HD-kvalitet kan vi nästan inte se någon skillnad på Retina-skärmen och den högupplösta skärmen på Nexus 10, men det är inte så konstigt eftersom båda skärmarna har fler pixlar än vad man har användning för när man tittar på video i HD eller till och med full-HD.

Annons

Vi kan inte heller se någon skillnad på de två skärmarna när vi läser e-böcker eller surfar på webbsidor, så den slutliga domen måste bli att Nexus 10-skärmen matchar Apples Retina-skärm på alla områden, och att den är helt överlägsen på vissa. Rent objektivt.

Film är bättre på iPad
Så därför blir vi naturligtvis förundrade när vi tittar på samma Netflix-film på Nexus 10 och iPad 4. Vi lägger de två surfplattorna bredvid varandra, uppkopplade på samma wifi-nätverk, och låter dem streama samma film (”Thor”) helt parallellt så att vi kan göra en direkt och rättvis jämförelse. Och vi måste konstatera att filmen ser mycket bättre ut på iPad 4 än på Nexus 10. Google-plattan har en matt bild med både synliga pixlar och artefakter. Det ser helt enkelt ut som om iPad-skärmen är bättre kalibrerad.

Samma sak upprepas när vi som alternativ provar med att titta på samma föredrag på båda surfplattorna med hjälp av den populära TED-appen. Då lägger vi också märke till att det inte bara är videofilmen som ser sämre ut på Nexus 10, med mindre kontrast och mattare färger, utan också själva appen. På iPad 4 är den knivskarp och utnyttjar verkligen Retina-skärmens höga upplösning, på Nexus 10 ser samma app nästan rörig ut – och det ger oss en fingervisning om vad som är felet.

App-utvecklarna har inte hängt med
Problemet är att den fina och högupplösta skärmen på Nexus 10 i princip inte utnyttjas av några appar alls. Medan Apple har gjort ett stort nummer av att lansera massor av ”HD-appar” samtidigt som den första iPaden med Retina-skärm kom för ett år sedan, så finns det ytterst få Android-appar i Google Play-butiken som är anpassade för surfplattor, och ännu mindre är optimerade för Nexus 10:s höga skärmupplösning.

Tittar vi i Apples App Store så finns det hela 300 000 appar som är särskilt utformade för iPad och en stor del av dem stöder numera den högupplösta Retina-skärmen. Android-användare får ofta nöja sig med samma appar oavsett om de ska köra dem på en smartmobil eller på en surfplatta med superskärm som Nexus 10 – och det gäller även de mest populära apparna som Facebook och Twitter. Det är faktiskt bara Googles egna appar (till exempel Chrome, Earth och Maps) som ser superfina ut på den eminenta Nexus-skärmen. Så fort man ger sig ut i tredjepartsland blir man snabbt besviken. Detta är för övrigt skälet till att en liten surfplatta med 7-tumsskärm – som Googles egen Nexus 7 – fungerar mycket bättre med Android än de större modellerna gör. Det gör helt enkelt inte så mycket om man blåser upp en smartmobil till 7 tum, och sådana mindre plattor känns också mer som stora smartmobiler än som riktiga surfplattor.

Det är väldigt ironiskt att Nexus 10, som är en produkt som ska visa alla användare att Android nu är moget att betraktas som ett ”riktigt” operativsystem för surfplattor, i själva verket visar raka motsatsen. Jodå, visst är Android i version 4.2 ett lysande alternativ till iOS som surfplattesystem, men som komplett plattform saknar Android fortfarande i nästan förfärande hög grad appar och innehåll som innebär att systemet passar för surfplattor.

Så bra är Nexus 10
Och det är verkligen synd, för när vi enbart tittar på Google Nexus 10 så är den en riktig läckerbit. Den är blixtsnabb, i våra benchmark-tester får den högre poäng än iPad i både Geekbench (2512 mot 1785) och Browsermark 2.0 (2521 mot 2318), vilket också bekräftas av vår känsla av hur det är att arbeta med Nexus till vardags. Allting går snabbt, både när man navigerar runt i menyerna och växlar mellan appar och surfar på nätet – och även ljudet och kamerorna är fullt i klass med vad vi är vana vid från Apples iPad – som dessutom är dyrare om man jämför med samma konfiguration med wifi och 32 GB minne.

Enda minuset på maskinvarufronten är att Nexus 10 inte finns i en version som stöder mobilt internet. Och även om Apple-användarna inte tycker det är så viktigt så har de flesta Android-användarna vant sig vid att man kan utöka minnet med hjälp av SD-kort, men det är bara att glömma med Nexus 10. Usch.

Slutsats
Allt detta är skälet till överskriften. Egentligen skulle vi väldigt gärna vilja rekommendera Google Nexus 10, för detta en superläcker produkt med fantastisk skärm, imponerande specifikationer och höga prestanda. Men när användarupplevelsen till vardags i så hög grad hämmas av icke-optimerade appar, lämnar Nexus 10 en besk eftersmak.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild