W805-serien är den ”näst bästa” i Sonys sortiment och har lånat flera designdetaljer och tekniska egenskaper av toppmodellen W905. Rent utseendemässigt är detta en ganska så diskret svart TV med smaragdgröna ränder i kanterna, samt en rund förkromad fot. Det är en design som lanserades i år och som även Sonys blu-ray-spelare och hemmabiosystem har.
Användning och finesser
Det har blivit allt vanligare att skicka med två fjärrkontroller. W805 har en stor med många knappar och en liten nätt bluetooth-fjärr. Bluetooth betyder att man inte behöver peka rakt mot TV:n, vilket är bekvämt för armen när man bläddrar i menyer eller zappar mellan kanaler. Det går att använda mobilen som fjärrkontroll också, med hjälp av appen TV Sideview som finns till både Android och iOS.
Sony-skärmen har fått ett uppiffat menysystem som numera är ett av de snabbaste och mest överskådliga, väsentligt bättre än det i Philips 55PLF8008. Programlistan går att visa med en snabbknapp, så att du kan hitta rätt kanal i stället för att hoppa ett steg i taget. Smartfunktionerna är samlade under mappen Sony Entertainment Network. Urvalet är inte enormt men även Sony har Netflix med Super HD.
Bildkvalitet
55W805 har en väldigt behaglig och blankpolerad bild. Tillhör du dem som föredrar neutrala färger ska du välja Cinema-bildläget. Då får du välbalanserade och välnyanserade färger som ligger nära de idealiska. Alternativt kan du välja ”Auto” som ställer in bilden automatiskt efter programinnehållet.
W805 har inte samma grymma kontrast och svärta som Philips 55PFL8008, men inte långt ifrån med en snygg och naturlig skärpa och detaljnivå. När vi jämför TV-apparaterna sida vid sida känns W805 marginellt gråare i svärtan, men får i gengäld fram fler nyanser i grått än Philips som gror igen i mörka scener. Sony har också en lite jämnare ljusfördelning, utan clouding. Båda skärmarna är ytterst neutrala så länge man väljer Cinema/ISF-läget, så vilken man föredrar handlar mest om personlig smak.
Ljudkvalitet
Ljudmässigt är det däremot ingen tvekan om att Sony 55W805 har en tämligen tunn klang jämfört med Philips. Rösterna är tunnare och ljudeffekterna smäller inte till lika övertygande. Här behövs det helt klart en separat ljudanläggning.
Också i detta test:
Om 65 tum är för litet
Sharps nyaste kreation tar sikte på dig som aldrig kan få för stor bild! Här snackar vi om en 80-tums TV som kan ersätta projektorn för hemmabio, sport och spel.
Sharp LC-80LE857E har en enorm bild som fyller hela synfältet och förstärker inlevelsen på ett sätt som bara stora skärmar kan. LED-tekniken ser till att ljusstyrkan och kontrasten är utmärkt, tillräckligt för att skärmen ska fungera fint dagtid, till skillnad från projektorer och vissa plasmaskärmar.
I mörka omgivningar kommer Sharp-skärmen till korta. Svärtan är långt ifrån i toppklass och synvinkeln är begränsad. Man kan inte sitta många i soffan innan de som sitter ytterst tycker att bilden blir blåaktig.
Läs hela testet
Konungens återkomst?
Panasonics plasmaskärmar har varit herre på täppan länge när det gäller bildkvalitet, och 65VT60 är ingen besvikelse.
Panasonic 65VT60 har en enastående bildkvalitet med djup svärta, naturliga färger och bra synvinkel.
Ett par färggraderingar glider in i varandra vilket ger en aning färre nyanser än vi hade velat. Som vanligt med plasmatekniken får du tåla lite surrande från plasmapanelen, plus visst fläktljud. Ljusstyrkan är också begränsad på den här plasmaskärmen som passar bäst i mörka rum.
Läs hela testet
Svart sammet
Philips ställer upp med en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …
55PFL8008S har en särpräglad design och bra byggkvalitet. Fjärrkontroll med tangentbord förenklar inmatning av sökord och lösenord. Ljudet är också bra, med en överraskande fyllig bas. Bildkvaliteten är imponerande, med djup svärta och grym skärpa.
Philips-skärmen orsakar lite reflektioner under vissa ljusförhållanden, och smart-funktionerna känns tämligen tröga jämfört med konkurrenterna. Bortsett från Netflix och ett par lättklädda alternativ är urvalet av appar ganska så begränsat.
Läs hela testet
Vit utmanare
Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.
Bilden präglas av att LG har varit noggranna med bildinställningarna. 47LA667V har rika färger utan att vara övermättad, och strålande skärpa utan att överdriva. Magic Remote-fjärrkontrollen ger dessutom TV:n en ypperlig användarvänlighet som det är lätt att vänja sig vid.
Mycket plastkänsla och relativt tunt ljud.
Läs hela testet
Knivskarp dröm-TV
Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!
Bildkvaliteten är rent allmänt mycket hög och Sonys X-reality-teknik gör ett mästerligt jobb med uppskalningen så att man kan ha mycket glädje av TV:n även utan 4K-material. Dessutom har Sony lyckats klämma ut imponerande bra ljud ur de inbyggda högtalarna.
Den är stor, den är dyr och i dagsläget finns det inte mycket 4K-material att titta på.
Läs hela testet
Djup och realism
Philips efterlängtade 9000-serie har en extremt skarp bild. Mycket bättre än så här kan det inte bli!
Philips 65PFL9708 har en stor och knivskarp bild som ingen vanlig Full-HD kan mäta sig med. Ljudet och skötseln är också bra. Detta är utan tvekan en kostsam TV, men jämfört med andra 4K-modeller har den ett förhållandevis bra pris.
Även om upplösningen är helt grym så är detta en konventionell kant-LED-LCD med den teknikens styrkor och svagheter. De allra kräsnaste bildfantasterna kommer nog att sakna svärtan i de bästa bak-LED- och plasmaskärmarna.
Läs hela testet
Linjeläcker smart-TV
Koreanska Samsung vilar minsann inte på sina lagrar. I år har de till och med släppt en designvariant av deras designmodell!
Samsung UE55F8505 är en ovanligt läcker TV att titta på, med snygg böjd fot och borstad aluminiumfinish som ger ett intryck av kvalitet. Bildkvaliteten är identisk med den lite billigare F8005-modellen, och det är minsann ingen dålig TV att kopiera. Samsung-skärmen har kontrast, svärta och skärpa i toppklassen, plus marknadens bästa smart-plattform.
Det mer påkostade utförandet innebär naturligtvis att du måste betala mer pengar för samma bildkvalitet.
Läs hela testet
Mycket för pengarna
Du behöver inte köpa Samsungs dyraste TV för att komma åt smarta finesser. Många av godbitarna finns i den betydligt billigare – och nästan lika ståtliga – 6-serien.
Samsung-TV:n har en uppsjö av finesser och smarta appar, inklusive Netflix och HBO, vilket gör den attraktiv för TV-serie- och filmfrälsta. Bildkvaliteten är hög, med fin kontrast, skärpa och sprudlande färger.
UE46F6515 har inte en särskilt imponerande svärta och bilden ser lite färglös ut om man tittar från sidan.
Läs hela testet
Mörkrets furste
Samsungs nya plasma har det bästa av två världar: extrem bild och bra smart-funktioner. Detta är en TV vi verkligen kan rekommendera ...
Samsung PS64F8505 har en gnistrande fin bildkvalitet, med imponerande svärta, färger och framför allt en ovanligt bra ljusstyrka för att vara en plasmaskärm. Smart-funktionerna är också bra, vilket gör detta till en oerhört komplett TV.
Som de flesta plasmaskärmar surrar nätdelen lite i PS64F8505, och du får också räkna med lite högre strömförbrukning än typiska LED-skärmar. Ljudet är inget speciellt att skriva hem om.
Läs hela testet
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.