Allt började med en grammofon. Roy Gandy fick som 14-åring välja mellan en skivspelare och en TV i present av sin mamma. Han valde det förstnämnda. Det skulle bli den första i en lång rad skivspelare som unge herr Gandy plockade isär och modifierade. Företrädesvis till det bättre.
1973 ledde intresset till att ett litet företag grundades. Det hette Rega efter de två första bokstäverna i Roys efternamn och hans partner Tony Relph.
Det var början på ett riktigt hifi-äventyr. Regas skivspelare blev snabbt erkända som bra och befann sig i en prisklass som de flesta kunde leva med. De såg enkla ut och det syntes inte att tekniken så småningom faktiskt blev riktigt sofistikerad. I synnerhet tonarmarna fick gott rykte. Faktiskt så gott att andra tillverkare började utrusta sina skivspelare med Rega-tonarmar.
Handtrimmad perfektion
40 år senare är aktuell status att Rega fortfarande säljer skivspelare. Vinyl har fått en stark renässans och i hemlandet England har det sålts fler än en halv miljon LP-skivor det senaste året. Då är det bara naturligt att det skapas en efterfrågan på skivspelare. Vilket det nog blir också. Regas 40-årsjubileum ska inte gå obemärkt förbi, och de har naturligtvis byggt en jubileumsmodell. Rega RP40.
Den är byggd i samma anda som de ursprungliga Planet- och Planar-spelarna och bygger på den oerhört välbeprövade Rega RP3, som kostar 7 000 kronor med Elys2-pickup.
RP40 säljs med en vit jubileumsversion av Regas Elys2-pickup – Elys40 – som är en fin MM-pickup som passar RB303-tonarmen ypperligt. Armen har fått en balansvikt i stål och själva spelaren aluminiumfötter på undersidan.
Dessutom ingår Regas separata strömförsörjning TT PSU. Som till på köpet är specialanpassad efter motorn som driver skivtallriken och därför är finjusterad för hand. Precis som Rega gör med sina dyraste modeller, RP8 och RP9.
Små kosmetiska förändringar är en röd filtmatta, jubileumslogga på spelare och strömförsörjning, samt en ny röd drivrem av silikon. Som är gjord så att den har enhetlig diameter för att reducera svaj under avspelningen.
Stor och fyllig ljudbild
Rega RP40 skulle kunna betraktas som en pimpad RP3 (som också går att uppgradera med en separat TT PSU-strömförsörjning). Med en separat strömförsörjning får man inte bara elektronisk hastighetsomkopplare utan också en mer stabil rotation. Med mindre wow and flutter, alltså avvikelser i rotationshastigheten. Vilket hörs extremt tydligt när en pianoton sakta klingar ut.
Sådant hör man inte med RP40. Den är en klippa av stabilitet. Till och med basen, som Rega-spelare ibland kritiseras för att ha begränsad räckvidd i de allra lägsta oktaverna, upplever jag som stram och kontrollerad. Men den har också Regas varumärke: tempo och rytm. Det uppväger gott och väl för att det inte finns lika mycket att hämta från kyrkorglars allra lägsta toner.
Vill man höra sådant behöver man bland annat en bättre pickup, och all vår erfarenhet av Regas tonarmar visar att de går att använda med ett brett urval av pickuper, nästan oberoende av prisklass och typ. Det går alltså att få ut ännu mer av RP40 genom att skaffa en dyrare pickup.
Skivspelaren har en ovanligt förlåtande läggning. Man kan lägga på vad som helst på skivtallriken, från Bieber till Beethoven, och ändå få en stor och fyllig ljudbild. RP40 har nästan exakt samma gnistrande dynamiska kontrast som RP6. Precis som de flesta Rega-spelare har RP40 en förmåga att få dåliga inspelningar att låta bättre.
Men riktigt bra blir det med inspelningar som har bra ljud. Som ”Still Live” med Keith Jarrett trio. Där små detaljer är en högst hörbar del av den öppna ljudbilden och där Gary Peacocks kontrabas driver musiken framåt med total rytmisk kontroll. Skivbolaget 2L Living-inspelningen med Jan Gunnar Hoff har en ännu renare och mer detaljerad ljudbild. Detsamma gäller en japanpress av Dire Straits ”Love over Gold”, där jag känner att detaljrikedomen i ljudbilden kommer fram utmärkt i den öppna och fylliga ljudbilden.
Om jag skulle önska mig något mer så vore det en aning luftigare diskant. Ljudbildens balans är varm, med stor rymd och härliga klangnyanser, men återgivningen av cymbaler och kvinnoröster kan tjäna på en mer utsträckt diskant. Stereoperspektivet är inte lika bergfast som hos Rega RP8, men på det stora hela får man 95 % av vad Rega RP6 klarar av, för flera tusenlappar mindre.
RP40 är ett fynd!
Skynda och köp
Jag kan inte komma på något bättre köp i den här prisklassen. Jag kan faktiskt inte komma på något bättre skivspelarköp alls. Punkt slut. Regas jubileumsspelare är en sällsynt möjlighet att skaffa analogt ljud i toppklassen, till ett pris som mer hör till mellanklassen. RP40 spelar med större dynamisk kontrast än RP3 och målar upp en ljudbild som påminner om mycket dyrare skivspelare vi har testat. Ska det bli bättre än det här kostar det garanterat mer.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser