TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer S-CN301-LR

Smått är ibland verkligt gott

Pioneer utmärker sig med ett ypperligt ljud för att komma från en så liten och billig högtalare. Men så har Andrew Jones också svingat sitt trollspö över den.

Av / 2013-05-02 - 06:00
Pioneer S-CN301-LR

Ljud & Bild tycker

  • Mycket ljud för pengarna Överraskande mycket kropp och tyngd
  • Bör placeras ordentligt

Okej, som vanligt är jag ute efter att plocka fram smultronen till er, att visa fram de där produkterna som gör skillnad. Den här gången handlar det om en löjligt liten och löjligt billig högtalare. Men – den är bra!

Pioneer-högtalare?
Jo, vi vet att Pioneer ligger bakom de fantastiska TAD-högtalarna och den verkligt högpresterande EX-serien. Men små högtalare som ser ut som om de passar bäst till ett stereopaket i billigklassen? Och dessutom från en japansk stor drake? Det brukar inte vara någon ekvation som går ihop särskilt bra.

Det verkar man också veta om hos Pioneer. Därför frågade man chefskonstruktören för TAD, Andrew Jones, vad han kunde göra med en av deras konstruktioner. Sagt och gjort, Andrew tog sig an uppgiften och resultatet är Pioneer S-CN301-LR, sound tuned by Andrew Jones. Fråga mig inte vad siffrorna och bokstäverna står för.

Varför nu detta?
Jag passade på att fråga Andrew Jones själv vad nu det här var för något. Jo, sade han, för det första är det vansinnigt roligt att se hur långt man kan komma med så få pengar som möjligt. Det stora felet med alla som gör billiga saker är att man lägger ribban alldeles för lågt, säger han med ett leende.

För det andra var det inget nytt att han även arbetade med billiga högtalare. Han har tagit fram en Pioneer-serie för den amerikanska kedjan Best Buy, en serie som snabbt blev något av en ”kultserie”, och är nu igång med en ändå billigare och ännu fysiskt mindre Pioneer-serie för Best Buy. Den är en sensation, säger han, den ska du bara lyssna på vid tillfälle.

Annons

Han tycker att det är en jättefördel att kunna arbeta med både det billigaste och det allra dyraste, det skärper sinnena. Därför var det heller inte så konstigt att man frågade om han ville ljudpimpa den aktuella högtalaren. Andrew tar gärna emot sådana här utmaningar, och han är själv riktigt stolt över vad han åstadkommit ljudmässigt med verkligt små medel på 301:an. Han säger att han varit inne och pillat på i stort sett allt tänkbart.

Liten och fanerad
301 är en verkligt liten högtalare. Måtten anges till 230x135x220 mm (HxBxD). Den har en 2 cm softdome-diskant som sitter i en liten waveguide-typ och ett 10 cm bas/mellanregisterelement med vävt glasfibermembran och lång slaglängd – det lär behövas för att få flyttat tillräckligt med luft. Frekvensområdet anges till 45–40 000 Hz.

Förvånande med tanke på priset är att högtalaren försetts med faner, utvald ekofaner säger Pioneer och syftar nog mer på ekologi än ljudmässigt eko. Basporten mynnar bakåt och de guldpläterade terminalerna sitter inborrade rakt i baksidan. På mitt exemplar var inte de förhöjningar som ska hålla terminalerna på plats riktigt indragna i bakpanelen, så terminalerna snurrade gärna när man drog åt muttrarna. Andrew Jones gillade inte att höra det, och ville ta upp det omedelbart med kvalitetskontrollen.

Delningsfiltret är gjort med polypropylenkondensatorer och luftlindade spolar.

Stort ljud
Det första man slås av är klangbilden, som känns förvånansvärt mycket i linje med mina referenser och med de TAD-högtalare jag nyss haft till test. Det låter riktigt äkta, helt enkelt.

Ljudbilden är vuxen och kompetent med tanke på högtalarens storlek. Den anges gå ner till 45 Hz, vilket är väldigt lågt för en sådan liten burk. Och man får också en överraskande stor kropp och tyngd, det är sannerligen en spännande ljudbild som 301:an presterar. Här finns till och med ett riktigt bra perspektiv på alla led.

Jo, det är en liten högtalare vilket också ger den några begränsningar, och den vinner också mycket på att man lyssnar sig fram till en ordentlig placering. Den bör också gärna komma upp i ”lyssningshöjd”, med mellanregistret minst i samma höjd som dina öron när du sitter och lyssnar. Dessutom bör den inte stå alltför långt från bakväggen.

Då får du i gengäld också riktigt gott om detaljer från den välupplösta diskanten och en sonoritet från mellanregistret som inte är vanlig i prisklassen.

Jag fick ett tips från Jörgen Nilsson på Ultimate Sound om att sätta mellanregistret på runt en meters höjd, vilket närmast fungerade som en boost på hela högtalaren. En placering som rekommenderas varmt.

Musik
Det är frestande att spela till exempel orgel och piano, det som små och billiga högtalare normalt ger upp på. Jag blir imponerad av vad den lilla 301:an trots allt kan klara av. En triojazzplatta med Bud Powell ger ett riktigt njutbart piano och inspelningen får faktiskt mycket av det liv som jag vet finns inneboende. Utmärkt.

En orgel, här i form av Saint-Saëns orgelkonsert, återges naturligtvis inte med den storlek, kropp och styrka som en stor och kompetent golvhögtalare kan ge, men återigen – med tanke på storlek och pris är det verkligt bra jobbat.

Vi provar också med så komplex musik som möjligt. Ju mer som händer, desto värre har högtalaren med att hinna med allt och risken att det hela grötas ihop är uppenbar. Varför tror ni att så många spelar musik med så få instrument som möjligt på mässor? Den berömda Decca-inspelningen av Verdis Rekviem kan knäcka det mesta, så även Pioneer 301, men ändå hänger den med en bit längre än även många väsentligt dyrare golvhögtalare. Inte illa.

Klarar den rock, då? AC/DC är väl inget under av raffinemang eller välproducerad musik, men vi får ett riktigt bra tryck och en smittande återgivning – återigen överträffar Pioneer 301 i mitt tycke både sin storlek och prisklass.

Slutsats
Naturligtvis växer inte en sådan här högtalare in i himlen rent ljudmässigt, men jag tycker ändå att Pioneer S-CN301-LR, sound tuned by Andrew Jones, är en liten juvel för de få pengar den betingar. Det är sannerligen inte ofta du får så mycket för så lite!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild