TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic TX-65AX900E

En ny referens?

Panasonic kommer sent men är välkomna till 4K-festen med sin färska toppmodell.

Av / 2015-01-07 - 05:00
Panasonic TX-65AX900E

Ljud & Bild tycker

  • Panasonic levererar en extremt läcker och naturtrogen bildkvalitet som är nära studiokorrekt tack vare en jämn färgbalans. Brett formatstöd, bra anslutningar, Netflix med 4K och inte minst en möjlighet att proffskalibrera gör 65AX900 till en äkta highend-TV.
  • Svärtan är inte fullt i klass med OLED, plasma eller konkurrenten från Philips. Panasonic har valt en annan bildestetik som prioriterar detaljer i mörker i stället för att återge svartaste svart, fast vi hade gärna velat ha både och …

65AX900E är en oerhört viktig TV för Panasonic, som har tagit lite tid på sig att resa sig igen efter produktionen av plasma-TV upphörde. 2013-toppmodellen 65WT600 lyckades inte riktigt leva upp till de höga förväntningarna efter åratal av gnistrande fina plasmaskärmar. Allt verkar mer lovande i den nya AX900-serien, som är en LED-LCD-TV av den riktigt trimmade sorten!

65AX900E
TV:n kommer i en stor och riktigt blytung kartong. AX900 är nämligen gjord för att stå lätt tillbakalutad på bänken och för att göra det har den en sockel som väger ungefär lika mycket som själva TV:n! En riktig liten utmaning att montera, men i gengäld ser allt stiligt ut när det sitter ihop. Panasonics plasmaskärmar hade alltid lite ”tyngre” byggkvalitet och det verkar ha följt med till AX900, som dessutom har fläktkylning av komponenterna. Fläkten är lyckligtvis mycket tystgående och garanterar förhoppningsvis många års TV-tittande.

Användning och finesser
TX-65AX900E har en aning mer påkostad fjärrkontroll än andra Panasonic-modeller, med bland annat en yta av borstat stål samt belysta knappar som stora plus i ”biomörkret”. Själva menysystemet har också fått en överhalning i 2014-modellerna, med lite mer modern grafik och nya fonter. Huvudmenyn My Home Screen kan anpassas efter din egen TV-vardag, med genvägar till de mest använda kanalerna och apparna. Vi tycker rent allmänt att Panasonics menysystem är mer överskådligt och logiskt än Philips. Det finns inte ett lika rikt urval av appar som hos Samsung eller LG, men de viktigaste finns med, inklusive Netflix i 4K-version.

Anslutningarna är också bra, med hela fyra HDMI 2.0-ingångar samt en särskild DisplayPort. Denna kan vara aktuell för den som vill använda AX900 som 4K-monitor till datorn. Ännu så länge är inte sista ordet sagt om kommande 4K-standarder, men AX900 är åtminstone så väl rustad för framtiden som det går att vara i dagsläget.

Bildkvalitet
Precis som Philips använder sig Panasonic av äkta LED-bakbelysning. De är visserligen indelade i något färre zoner (128 mot 144 hos Philips), men visar sig ändå ge en mycket exakt ljusstyrning och kontrast.

Annons

Första intrycket är dock att Philips har ännu ”svartare svart” och AX900 har inte riktigt samma utsökta kontrast mellan mörkt och ljust som rivalen kan uppvisa. Där Philips är kolsvart är Panasonic mer mörkgrå. Det är faktiskt en liten besvikelse att den forne plasmakungen inte har prioriterat svärtan i någon större utsträckning. Fast kanske att de har ett bra skäl?

En klar fördel med Panasonic-skärmen är nämligen den fina betraktningsvinkeln. AX900 har en bildpanel av typen IPS (In-Plane Switching) som bevarar en väsentligt jämnare färgåtergivning utanför mitten än VA-panelen som sitter i Philips 65PUS9809. Skillnaden är ganska så påfallande när de två TV-apparaterna står bredvid varandra: Panasonic ser ungefär likadan ut vilken fåtölj vi än väljer, medan Philips tappar sammanhållningen och får urlakade färger när man bara sitter ett par grader åt sidan.

Övriga bildparametrar ser också väldigt imponerande ut, här finns ingen anledning att hålla tillbaka på superlativen. Färgåtergivningen är extremt välnyanserad och speciellt hudtoner visas på ett sätt som för tankarna till de bästa plasmaskärmarna. Helt enkelt ”spitzenklasse”! Skärpan är också fenomenal, utan konstlat framhävda konturer. Djupskillnader mellan för- och bakgrund kommer fram tydligt. Och med Breaking Bad i 4K-version ser man minsta lilla por i ansiktet på knarkbaronen Walter White (om det nu var tanken) …

TH-65AX900_Horizontal_2jpg1

Här ser vi en klar skillnad mot Philips, som har en mer överdriven bildbehandling. Panasonic har valt ett mer sobert tillvägagångssätt i stället för att överdriva kontrast, skärpa och detaljer. Det ser kanske inte lika imponerande ut vid första ögonkastet i butiken, men desto bättre hemma i TV-soffan.

Panasonic utmärker sig också med en mycket bra uppskalning. TV-sändningar och DVD med standardupplösning ser överraskande bra ut på den stora skärmen. Även de gånger Netflix trillade ner till 480-upplösning tyckte vi att TV:n lyckades bevara kvaliteten.

Vi kunde inte hålla oss utan var naturligtvis tvungna att testa med 3D också. Panasonic använder polariserande 3D-teknik i AX900, som i normala fall halverar antalet vertikala linjer, men tack vare 4K-upplösningen kan den visa 3D i full-HD. Resultatet är en tjusig 3D-bild med bra djupkänsla, lite crosstalk och mycket bra skärpa. 3D-inställningen kan anpassas efter olika tittavstånd för att ge önskad effekt och minimalt med huvudvärk.

Kalibrering av 65AX900
Panasonic har också insett att alla inte är nöjda med färgåtergivningen så som den ser ut direkt från fabrik utan vill fintrimma den mer exakt. Deras uppdaterade iPad-app Panasonic TV Remote tillåter justering av i stort sagt alla bildparametrar i realtid, utan störande menyer som täcker skärmen. AX900-serien stöder dessutom automatisk kalibrering med PC-programmet CalMAN 5. Vi använde oss av detta under kalibreringen och resultatet var tämligen uppseendeväckande. Här är det bara att ställa in en maximalt tillåten färgavvikelse, sedan ”pratar” ljusmätaren och programmet med varandra tills målet är nått, eller så nära det går att komma.

AX900 är en av de första TV-apparaterna som stöder den nya färgrymden BT1886. Den klarar även signaler med nästa generations färgrymd, REC2020, även om den inte kan återge samtliga av dessa färger fullt ut.

Även om TV:n mäter bra direkt ur kartongen så har den lite för starka färger och kontrast. Efter kalibrering fick vi en extremt jämn färgåtergivning och linjär gråtonskala. Efter en kombination av automatisk kalibrering och manuell finjustering slutade vi med en maximal delta-avvikelse på 0,54 vilket helt klart befinner sig på referensnivå.

Skillnaden mellan Philips 65PUS9809 och Panasonic 65AX900 i kalibrerat läge är klart märkbar när man ser de två skärmarna bredvid varandra: Panasonic återger hudtoner mycket jämnt, medan Philips blir mer rödlätt och tappar några av detaljerna.

Ta till exempel ”Wolf of Wall Street”, där filmskaparna medvetet har dragit upp hudtonerna mot det solbrända. På Philips-skärmen ser det alltför rödlätt ut, medan Panasonic håller sig på en naturlig nivå.

Philips har visserligen ännu svartare svärta än Panasonic, men det japanska märket har däremot mer dynamik i ljusa områden (där Philips bränner ut i högdagrar) och bättre betraktningsvinkel, vilket sammantaget ger en bättre bild.

Panasonic_DELTA
65AX900E saturation sweep
Det går att kalibrera TX-65AX900E så att den får ytterst neutrala färger, vilket syns i CIE 1931-färgdiagrammet (markerat med gult).

Ljudkvalitet
Panasonic-skärmen har förhållandevis enkla högtalare monterade på undersidan av skärmen. Ljudet är klart och fyllig, med bra talförståelse. Ändå är det ingen tvekan om att bildkvalitet i den här klassen bör paras ihop med en bra surroundläggning, eller åtminstone en ordentlig ljudlimpa.

Slutsats
Panasonic 65AX900 är en topptrimmad 4KTV-med bildkvalitet av referensklass, som på flera sätt kan mäta sig med de bästa OLED-skärmarna. Vi hade visserligen kunnat önska oss ännu grymmare svärta från Panasonics topmodell, men färgåtergivning, skärpa och mikrodetaljer håller å andra sidan väldigt hög nivå. Även mot en tuff rival som Philips drar Panasonic det längsta strået i den här duellen, tack vare en enastående bildkvalitet, fina anslutningar och en förtroendeingivande byggkvalitet. Rekommenderas varmt för alla bildfantaster!

Också i detta test:

Philips 65PUS9809

Svart som natten

Philips är tillbaka med en ny toppmodell som ännu en gång ska sätta märket på TV-kartan. Och en sådan svärta!

65PUS9809 har en knallstark kontrast och en kolsvart svärta precis som en äkta bak-LED-skärm ska ha. Bildbehandlingen är otroligt avancerad och får även problematiska SD-inspelningar att se förvånansvärt bra ut.
Philips-skärmen saknar en del formatstöd för 4K och färgåtergivningen är inte hundraprocentigt jämn. Dessutom är betraktningsvinkeln ganska så snäv.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild