TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Nikon D5500

Praktisk amatörkamera

Nikon D5500 är en av de bästa systemkamerorna för amatörer.

Av / 2015-05-07 - 06:00
Nikon D5500

Ljud & Bild tycker

  • Bättre användarvänlighet med pekskärm och hög bildkvalitet gör D5500 till ett bra val för amatörer som även behöver en bra videokamera.
  • Inte snabbast i klassen.

Nikon har tagit sin bästa amatörkamera och finputsat designen försiktigt för att göra den ännu mer lockande för köparna. I D5500 har Nikon inte gjort några revolutionerande förbättringar. Bildkvaliteten och prestanda är inte mycket bättre än i föregångaren D5300. Fast den är lite mer användarvänlig.

Resultatet är en spegelreflex som är lite mindre och lättare än vanligt, med vrid- och vändbar pekskärm som gör det enkelt att ta bilder samt wifi för trådlös anslutning till smartmobiler. Och fjärrstyrning av kameran.

Nikon har försett den skarpa skärmen med pekfokus och utlösare, så att man kan fokusera på en bestämd plats i motivet och ta en bild med en lätt beröring med fingret.

Detta och bland annat en ”platt” bildprofil för video, för dem som vill göra sina bildinställningar själva, är ungefär hela storyn bakom D5500. Under skalet är det inga stora ändringar gjorda i förhållande till D5300, som fortfarande går att köpa till ett sänkt pris.

5 bilder per sekund i bildhastighet, 39-punkters autofokus, mikrofoningång, 1080/50p-video med råfiler via HDMI-utgången och samma 24-megapixlars bildsensor med Nikons Expeed 4-processor sitter i D5500.

Annons

Det enda som saknas är GPS-loggningen.

Pekskärm är något man antingen använder ofta eller aldrig. Personligen tycker jag att det är praktiskt att ändra inställningar med pekfingret eftersom det går snabbt och är överskådligt. Och det kan man inte göra med föregångaren D5300. I D5500 finns även en sensor bredvid sökaren som kan stänga av skärmen när man tittar i sökaren. Inte nödvändigtvis för att spara ström, kameran har nämligen en mycket bättre batteritid som räcker till 820 exponeringar, mot 600 i D5300.

D5500_BK_18_55_LCD_1
Äntligen en Nikon-kamera med pekskärm som gör den enklare att sköta.

Bildkvalitet
Nikon säger att 24 Mp-sensorn som sitter D5500 inte är identisk med den vi testat i D5300, men i praktiken finns det nästan inga synliga skillnader i bildkvaliteten. Det sitter inget lågpassfilter framför fotosensorerna här heller, vilket ger en något bättre detaljskärpa.

Som förväntat är bilddynamiken enastående, med hög detaljskärpa och mycket bra och mättad färgåtergivning – så länge man inte använder den platta profilen i stillbilderna. Så långt går det inte att skymta några förbättringar. Men i bildbruset verkar det som om Nikon har jobbat med små förbättringar. Brus som förut gick att skymta vid ISO 3200 är bättre dämpat utan att det går ut över detaljskärpan, och bilderna är fullt användbara vid ISO 6400. Men ISO 12800 och 25600 ska man fortfarande använda med viss försiktighet.

Videokvaliteten är inte dum heller, med fin skärpa och ont om brus. Kit-objektivet som ingår, Nikkor DX 18–55 mm VR 11, har tystgående autofokus och är ett bra val till D5500. Som även går att köpa med 18–140 mm med ännu mer zoom för 10 000 kronor.

Användning
Förbättringarna är små i Nikon D5500, som äntligen har fått pekskärm – och klassens bästa batteritid. Bildkvaliteten är fullt i klass med de bästa i klassen, men kameran är inte lika snabb som motsvarande – kompakta – systemkameror från Sony och Olympus.

Trots detta är Nikon D5500 fortfarande en av de bästa systemkamerorna som en fotointresserad amatör kan köpa i dag. Bara inte till action som kräver hög bildhastighet och snabb fokusspårning.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Ljud & Bild