Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon D3300

Perfekt för nybörjare

Nikon har bestämt sig för att göra det enklare för oerfarna fotografer att ta fina bilder. Det lyckas D3300 fint med.

Av / 2014-05-21 - 06:00
Nikon D3300
Lasse Svendsen

De billigaste spegelreflexerna är byggda för att det ska vara enkelt att ta bilder. Utan att behöva tänka på funktioner och knappar man inte begriper något av. Dessvärre är det inte många som lyckas med annat än att hålla nere priserna till ett minimum. Nikon har insett att de som köper de billigaste kamerorna vill ha det enkelt, eftersom fotokunskaperna inte är särskilt stora.

Av den anledningen gillade vi D3200 när vi testade den förra året. En enkel och relativt liten spegelreflex som hade en inbyggd guide till kameran funktioner. Så att man kunde välja vilket motiv man ville föreviga och sedan fick enkla instruktioner som underlättade att ta bättre bilder. Enkelt och bra.

Men D3200 började bli gammal, och även om kamerahuset var kompakt och lätthanterligt så såldes det med ett objektiv som var stort rent fysiskt. Och som inte tillhörde de allra skarpaste.

Guidar till bättre bilder
Detta har Nikon gjort någonting åt i D3300. Efterträdaren har en helt ny 18–55 mm-zoom som är mycket mindre och lättare än den gamla som ingick till D3200. Objektivet dras ihop när det inte används och öppnas med en tryckning på låsknappen när man ska fotografera.

Nikkor 18–55 mm/f3,5–5,6 VR II heter objektivet och har optisk bildstabilisator. När det sitter på D3300 får man en av de minsta och lättaste spegelreflexerna.

Den lilla Nikon-kameran ligger fint i handen. Knappar och rattar är stora nog för att kunna användas med handskar och den optiska sökaren är tillräckligt stor för att man ska se motivet klart och tydligt även om man har glasögon.

Tyvärr har Nikon inte försett kameran med en pekskärm. Skärmen kan inte heller vridas eller vändas. Då får man gå upp två steg till Nikon D5300. Men D3300 har Nikons lysande skärmgrafik som tydligt visar inställningar och som ger snabb tillgång till inställningar med en tryckning på i-knappen. Om man trycker in ?-knappen på baksidan visas en förklaring till aktuell inställning.

Men om man vrider programhjulet på toppen till ”Guide” kan man bläddra i en mer omfattande guide som förklarar mer om kamerans olika funktioner och inställningar. Väldigt smart, eftersom oerfarna fotografer kan komma igång snabbare med att lära sig hur kameran går att använda för att få bättre bilder av olika motiv.

D3300_BK_WU1a

D3300 har även 13 bildeffekter som passar när man vill ha mer effektfulla bilder, till exempel miniatyr, silhuett, HDR, med flera.

Rent tekniskt har Nikon inte ändrat på mycket. Bildsensorn har samma upplösning med 24 megapixlar, men den saknar optiskt lågpassfilter för att ge bättre detaljskärpa.

Ljusmätningen är samma välfungerande RGB-mätning med 420 mätpunkter som i D3200 och detsamma gäller dess 11-punkters autofokus. Men kameran har fått en ny Expeed 4-bildprocessor som ger högre ljuskänslighet upp till ISO 25600, 5 bilder/s hastighet och lite större bildbuffert för seriefoto (JPEG).

D3300 har även en förbättrad framrate (antal bildramar per sekund) på video, och man kan justera bländaröppning och slutartid under tiden man filmar.

Bildkvalitet
Med det nya zoomobjektivet är D3300 en mycket bättre kamera än sin föregångare. Du kommer knappast att se stor skillnad i detaljskärpa bara för att bildsensorn är befriad från lågpassfilter. Men bildskärpan är mycket jämnare på alla brännvidder. Du kommer också att se ljusförlust – vinjettering – med största bländaröppning och 18 mm brännvidd. Då är dessutom skärpan märkbart sämre i hörnen. Men från bländare 5,6 blir skärpan jämnare, på alla brännvidder.

Objektivet är som skarpast från f5,6 till f11, bortsett från vid 55 mm där det också är skarpt i hela bildytan upp till f22. Det syns inte heller mycket plågsam färgbrytning eller allvarlig diffraktion, och är ur den synvinkeln bland de bättre standardzoomarna vi har testat i den här prisklassen.

D3300_BK_18_55_VR2_top

Man kan gott räkna med att det finns synligt brus från ISO 3200 i mörka områden, men det är välkontrollerat och inte störande förrän vid ISO 6400. Det är fullt möjligt att använda ISO 12800 också, så länge man kan leva med lite grövre kornbrus och färgbrus.

Färgbalansen och vitbalanskontrollen är mycket bra, och ger mättade och fina hudtoner utan märkbart färgstick merparten av tiden. Bilder tagna inomhus i blandljus kan vara en utmaning, men kameran klarar sig bra även i den här disciplinen.

Slutsats
Tack vare snabb och tyst autofokus är det fullt möjligt att fånga rörliga motiv med Nikon D3300. Storleken passar utmärkt för dem som föredrar en så liten spegelreflex som möjligt, och de som vill bli bättre fotografer får ett utmärkt verktyg med D3300. Kameran lär dig att använda de olika funktionerna och du blir förmodligen en bättre fotograf med D3300. Detta är en prisvärd kamera där bildkvalitet och användarvänlighet går hand i hand.

Ljud & Bild tycker

Kompakt och lättanvänd kamera med genomgående mycket god bildkvalitet. Ett utmärkt val för alla som vill lära sig mer och bli en bättre fotograf. Avsaknaden av pekskärm och wifi kan styra potentiella köpare i riktning mot konkurrenternas kameror.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Ljud & Bild
Rulla till toppen