TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nätverksförstärkare med streaming

Förstärkare med streaming

Släng CD-skivorna! Morgondagens förstärkare kopplas till nätverket utan sladdar och strömmar musiken direkt. Och alla är inte dyra.

Av / 2013-10-03 - 06:00
Nätverksförstärkare med streaming

Den nya, digitala vardagen med strömning och nedladdning av musik ställer nya krav på ljudanläggningarna. Därför kan allt fler apparater numera strömma musik direkt från tjänster som Spotify och Wimp, plus spela nedladdad musik från nätverket eller hårddiskar.

Utvecklingen av förstärkarna går allt mer i riktning mot nätverksströmning. Nu för tiden ska en förstärkare helst vara kompatibel med de allra flesta ljudformat, streaming-tjänster och helst också internetradio. Alltihop ska knytas ihop av ett lättbegripligt gränssnitt så att vem som kan använda stereon utan minsta problem.

Fjärr-app
Det bästa sättet att garantera användarvänligheten är att låta användaren styra förstärkaren med en app på smartmobilen eller surfplattan. Det ger mycket bättre översikt än den vanliga fjärrkontrollen. Tillverkaren som gör den bästa appen får den mest strömlinjeformade produkten. Det måste vara enkelt att hitta musiken, oavsett om den ligger på en nätverkshårddisk eller kommer från en streaming-tjänst ute i molnet. Man bör absolut kunna göra spellistor direkt i appen, och har den inbyggda tjänster som Spotify eller Wimp bör det finnas en bra sökmotor så att man hittar musiken man vill lyssna på.

Krav på ljudkvalitet
Men det hjälper inte mycket med användarvänlighet om ljudet suger när det kommer ut ur andra änden. Det ställs samma krav på en nätverksförstärkare som på en traditionell hifi-förstärkare. Av förklarliga skäl blir de något dyrare, vilket innebär att en nätverksförstärkare för 5 000 kronor inte låter lika bra som en vanlig stereoförstärkare som kostar lika mycket. Men om det inte låter bra ihop med ett par fina högtalare så är det magplask.

Kandidaterna
Vi testar fem nätverksförstärkare som passar olika plånböcker. Billigast är en av de avgjort mest populära på hela marknaden, Sonos Connect:Amp, som för lite drygt 4 000 kronor har användarvänlig streaming av många format, inbyggt Spotify och en effekt på 2 x 55 watt i 8 ohm. Den stöder musikformat i upp till CD-kvalitet men inte högre.

Annons

Ett steg upp ligger nya Bluesound PowerNode som har inbyggt Wimp och dessutom stöder Wimp HiFi-tjänsten som har förlustfri CD-kvalitet. PowerNode kan spela högupplösta format upp till 24 bit/192 kHz. Gränssnittet påminner väldigt mycket om Sonos. Effekten ligger på 2 x 50 watt.

Dyrast av de billiga är Simple Audio Roomplayer 1. Precis som Bluesound klarar den högupplöst musik, och till skillnad från både Sonos och Bluesound har den linjeingång så att man kan koppla in en analog källa, till exempel TV:n. Den kommunicerar direkt med andra Simple Audio-enheter via elnätet och lämnar 2 x 50 watt. I dagsläget stöder den vare sig Spotify eller Wimp.

Längst upp i pris ligger Naim UnitiQute 2 och Pro-Ject Stream Box DSA, båda kostar ungefär 13 000 kronor. De har både analoga och digitala ingångar utöver nätverksfunktion och kan strömma musik från internet men stöder inte Spotify eller Wimp och är därför mindre praktiska. Detta kan dock ändras. Naim lämnar 2 x 34 watt och Pro-Ject 2 x 60 watt (båda specificerade i 4 ohm).

Alla testdeltagare har liknande effektangivelser. Det betyder dock inte att de upplevs som lika kraftiga, somliga tillverkare mäter på olika sätt än andra.

Så testade vi
Under testet var alla förstärkarna anslutna till nätverket med nätverkskabel för att inte påverkas av eventuella störningar i den trådlösa överföringen. Vi har lagt störst vikt vid hur de låter med okomprimerade musikfiler av hög kvalitet, dessutom har vi undersökt gränssnittet noga, inklusive hur enkelt det är att använda appen till smartmobil och surfplatta. Vi har bara testat med iOS, inte Android.

Förstärkarna har spelat på två olika högtalarpar. Dynaudio Focus 260 är en kostsam golvhögtalare (35 000 kr) som skiljer agnarna från vetet när det gäller såväl upplösning som baskontroll och kraft. De är inte speciellt lättdrivna men låter riktigt bra när förstärkaren håller måttet. Som ett mer måttfullt alternativ har vi använt PMC twenty.23, en mindre golvhögtalare som också kostar en hel del (25 000 kr) men som är mer förlåtande och ger ett bättre intryck av vad för slags ljud man kan förvänta sig. Dynaudio-högtalarna är dock mest detaljerade och det var dem vi spelade på oftast.

Pro-Ject Stream Box DSA

Bra ljud, krånglig att sköta

Pro-Ject är Stream Box DSA är påkostad och låter både välkontrollerat och upplöst. Tyvärr känns gränssnittet förhistoriskt.

Mycket välljudande Många anslutningar
Bristfällig app Inga streaming-tjänster
Läs hela testet

Simple Audio Roomplayer 1

Musik från elnätet

Skotska Simple Audio utmanar de etablerade märken med ljud som kan delas genom väggkontakten!

Livligt ljud Bra byggkvalitet
Bristfällig fjärrstyrning
Läs hela testet

Sonos Connect:Amp

Multiroom-kungen

Sonos är en av världens ledande tillverkare inom trådlösa anläggningar. Och det är inte svårt att förstå varför, Connect:Amp är rena drömmen att använda!

Suveränt användarvänlig Stöder Spotify och Wimp
Spelar inte högupplösta musikfiler
Läs hela testet

Naim UnitiQute 2

Suveränt ljud

Underskatta inte Naims bedårande lilla förstärkare. Bakom det beskedliga David-utseendet döljer sig en musikalisk talang med Goliat-krafter!

Potent ljud Effektiv skötsel
Saknar musiktjänster
Läs hela testet

Bluesound PowerNode

Välljudande och billig

I den billigare änden av skalan satsar Bluesound på bra ljud i användarvänlig förpackning.

Snyggt ljud Stöder högupplöst ljud Inbyggt Wimp HiFi
Saknar lite kraft Manuell delningsfunktion är trasslig
Läs hela testet

Sammanfattning

Det är streaming som gäller

Efter att ha testat fem nätverksförstärkare är det helt uppenbart att detta är framtiden.

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En dansk juvel

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Ljud & Bild