C375BEE är ingen liten pjäs, den väger hela 15 kilo. Effekten anges vara 2 x150 watt kontinuerligt i 8 ohm och vi vet av erfarenhet att NAD-watt brukar vara kraftigare än normalt. NAD hävdar dessutom att de har en avancerad kretsteknik som garanterar att förvrängningar och störningar minimeras, vilket gör detta till en särskilt spännande förstärkare att testa eftersom den bara kostar 11 200 kronor.
Det finns gott om möjligheter. C375BEE har förförstärkarutgång som antingen kan användas till en subbas eller för att koppla in en extra förstärkare för bi-amping av högtalarna (förutsätter dock att högtalarna har dubbla terminaler). Eventuellt kan förstärkaren bryggkopplas till mono, så att den tillsammans med effektförstärkaren C275BEE ger ett ännu mer explosivt ljud. Skulle du ändå spela så högt att förstärkaren får problem att hänga med, kan du aktivera ”Soft Clipping” som komprimerar och rundar av de häftigaste svängningarna i stället för att förvränga ljudet. Men då är volymen sjukt hög och i normala fall rekommenderar vi att funktionen stängs av eftersom ljudet då är lite renare.
Ljudkvaliteten
När vi ber förstärkaren återge flygel blir vi genast förvånade över att den inte bara har det dynamiska driv och den attack vi förväntade oss, utan att den låter riktigt raffinerat. C375BEE är sprudlande och taktfast, markant mer än H/K:s dyrare rival. NAD har helt enkelt ett mer levande och fokuserat mellanregister, vilket gör att tonerna kommer fram bättre, medan de är lite tillbakadragna hos HK 990. NAD har också ett strålande fundament i basregistret och klangen från flygelns kabinett är stor och maskulin. H/K har en aning mer pompös bas, men NAD är definitivt rappare och mer bestämd.
Vilket är viktiga egenskaper att ha när förstärkaren ska tackla hiphop. Vi var lite ängsliga å NAD:s vägnar när C375BEE skulle efterträda den nästan 6 000 kronor dyrare H/K-förstärkaren, men ojoj vilken överraskning vi fick! NAD inte bara håller jämna steg, den överträffar H/K på de flesta områden. Basen är stramare samtidigt som rytmerna bankas in ännu hårdare i benmärgen. Lägg därtill en klarare återgivning av röster, samtidigt som stereoperspektivet är bredare och återger kvinnliga röster mer öppet, så drar NAD det längsta strået.
Heather Novas röst markeras tydligt, gitarren är fint definierad och basgitarren ruvar tjusigt längst ned. Cellon är fint placerad ut mot sidan. Ljudbilden är inte fullt lika upplöst och raffinerad som hos Rega och till viss del Electrocompaniet, men NAD låter förvånansvärt finkornigt för att vara så kraftfull och samtidigt så billig. Detta är förstärkaren för den som vill komma undan med en lägre budget och som dessutom vill kunna spela all slags musik på alla högtalare med ypperligt resultat. Tummen upp!
Också i detta test:
Naim NAIT XS
Det uppen-bara valet
Den här förstärkaren från Naim anges lämna beskedliga 60 watt per kanal. På frågan om det räcker för att leverera varorna är svaret otvetydigt Ja!
Electrocompaniet Prelude PI-2
Titel- försvararen
Vi blev väldigt imponerade av Prelude PI-2 när vi testade den hösten 2007. Hur går det nu när den får mäta sina krafter med andra?
Harman/Kardon HK 990
En riktig knockout
HK 990 är rena rama kraftverket. Digital rumskorrektion och inbyggda D/A-omvandlare gör att den tillhör de mest spännande i sin klass.
Rega Elicit
Underhållande
Engelska Rega har lanserat sin nya toppmodell, Elicit. En riktigt läcker förstärkare som kan låta riktigt vackert.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser