NAD har en nästan kultliknande status när det gäller hifi till låga priser. Det mest berömda exemplet är den klassiska NAD 3020, som efter nästan 40 år fortfarande har rekordet som den mest sålda förstärkare någonsin. Men märket har många lyckade modeller på sitt samvete – och så gott som alla har en design som får en gråsparv att se prålig ut.
C338 är den minsta i NADs ”New Classic”-serie med förstärkare. Precis som toppmodellen C388, som vi också har testat, handlar det en integrerad klass D-förstärkare. Men medan de andra modellerna kan utökas med MDC-moduler (Modular Design Construction) som utvecklats till NAD Masters Series, så får man här nöja sig med de in- och utgångar som finns från början. Fast det är inte så illa: tre analoga ingångar, varav en till skivspelare, och fyra digitala (optiska och koaxiala). Det lär vara fullt tillräckligt för de flesta. Sedan tillkommer trådlösa anslutningar för Bluetooth och Chromecast. Man kan alltså strömma musiken trådlöst i full kvalitet från exempelvis Tidal.
På utsidan är NAD C338 så anspråkslös och minimalistisk man kan tänka sig. En display och en vridknapp plus två knappar som väljer signalkälla. Bass Eq-funktion har dock fått en egen knapp. Eftersom chassiet är mycket kompakt är det trångt på baksidan. Kontakterna är rejäla och av OK kvalitet utan att vara överdådiga. Högtalarteminalerna är av plast och ser ut som något från en fysiksal i skolan. Precis som man kan förvänta sig av NAD – allt det fina ska ju sitta på insidan. Tre vridbara antenner ger anslutning till Bluetooth och wifi.
Hifi via wifi
Klass D-förstärkarmodulerna i C338 kommer från holländska Hypex Electronics. Precis som i C388. Men här är de bara på 50 watt, och inte balanserade. Den mest intressanta funktionen är dock Chromecast. Googles protokoll för wifi-mediestreaming i hifi-kvalitet är på god väg att bli en standard som till och med kan hota Apples AirPlay. Men ännu så länge finns det bara ett fåtal förstärkare som har det inbyggt. När C388 är införlivad i nätverket kan man strömma till den från de flesta musik-appar i mobiler och datorer. Helt enkelt enastående.
Ljudet av NAD C338
NAD C388 målar upp en öppen och sammanhängande bild av den akustiska scenen. Luften mellan instrumenten är rimligtvis inte lika ren och transparent som vad mycket större och dyrare förstärkare klarar av. Men sammanhållningen känns helgjuten och varm. Djupperspektivet har vi kanske hört bättre, men det kompenserar NAD till fullo för med hinkvis av musikalitet och närhet. I ”I’m Confessin’” från Jazz at the Pawnshop känner man verkligen spelglädjen och livestämningen. På samma gång imponerar dynamiken. Även om effekten är begränsad så finns det tillräckligt med energi till topparna. Vibrafonslag och trummor får all den tyngd de ska ha. Det tyder på en väldimensionerad strömförsörjning.
C338 har våldsamma kraftresurser för att vara en så liten förstärkare. Så länge man inte försöker spela omöjligt högt har ljudbilden lugn och kontroll. Även storvuxna golvhögtalare som Q Acoustics Concept 500, som kostar 10 gånger så mycket som C338, hålls i ett fast grepp i det djupa basmullret i ”Right Hand Man” från Hamilton. Inte lika fast som med enorma förstärkare som Marantz PM-10 och Gato Dia-400S, men ändå riktigt snyggt.
På många sätt låter NADC338 som en mycket större och dyrare förstärkare. Det är när man ska spela högt som det trots allt märks att det finns begränsningar. När volymkontrollen vrids åt höger, och ljudtrycket närmar sig partinivå på medelkänsliga högtalare (87 dB), gör verkligheten sig gällande igen: basen tappar kontroll och mellanregistret låter hårt och pressat. Men det händer alltså på en högre volymnivå än vad vi är vana vid från relativt billiga 50-watts förstärkare.
Bass Eq-funktionen undrar vi lite över. För det första saknar förstärkaren är inte tyngd i basen från början, och för det andra förstärks inte den djupa basen när man trycker på knappen. Det gör däremot den övre basen (runt 80–100 Hz). Det kan mycket väl hända att ett små bokhyllehögtalare med tillbakadragen bas skulle kunna tjäna på ett sådant lyft, men har man högtalare som spelar godkänd bas så blir effekten nästan den motsatta, eftersom mellanbasen i slutändan maskerar den riktiga djupbasen.
Slutsats
NAD C338 är ett riktigt charmtroll som kombinerar streaming, behagligt ljud och väl valda funktioner i en välbekant, minimalistisk NAD-inpackning. Även om priset är nedbantat – tämligen rejält – så är ljudet precis som det ska vara. Vi har måhända inte riktigt att göra med en ny klassiker som kan efterträda NAD 3020. Men ska du sätta ihop en nybörjarstereo så är den helt perfekt. Och för de flesta kommer det förmodligen aldrig att finnas någon anledning att leta efter något dyrare att ersätta den med längre fram.
NAD har en nästan kultliknande status när det gäller hifi till låga priser.
quote
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser