Microsoft har uppdaterat sin Surface Pro-surfplatta, som nu fått siffran 2 i beteckningen och i övrigt liknar föregångaren på pricken, bortsett från ny design på loggan på baksidan.
Det är inte mer än ett halvår sedan vi granskade den första Surface Pro och en del av våra slutsatser från det testet gäller fortfarande. Det återkommer vi till.
På mjukvarusidan säljs Surface Pro 2 med en fullversion av Windows 8.1, vilket helt enkelt innebär att den kan köra exakt samma program som din vanliga bärbara eller stationära PC. Och det gäller både klassiska Windows-program och sådana som kan laddas ner från Windows Store och köras i ”panel”-gränssnittet som förut hette Metro.
Windows 8.1 är bättre än Windows 8 på flera punkter, den mest omtalade skillnaden är förmodligen att startknappen har kommit tillbaka.
Men det är inte den nya Windows-versionen som är anledningen till att Microsoft har släppt Surface Pro 2, eftersom Windows 8.1 kan laddas ner gratis av alla som redan köpt Windows 8. Nej, under motorhuven på Surface Pro 2 sitter en splitter ny Intel-processor som bygger på den så kallade Haswell-arkitekturen, vilket betyder högre prestanda och längre batteritid.
Om vi börjar med prestanda så får vi tämligen övertygande resultat av surfplattan. Våra mätningar med Geekbench 3 ger ett resultat på 2621 poäng single-core och 5056 poäng multi-core, vilket är bättre än en del av de senaste ultrabook-datorerna vi testat nyligen. Däremot orkar inte Surface Pro 2 hänga med om vi jämför med Apples senaste MacBook Pro med Retina-skärm, som också är utrustad med Inte Core i5-processor och Haswell-arkitektur. Så även om resultatet är tillfredsställande så är det inte överväldigande.
Samma för- och nackdelar som föregångaren
Som nämnts ovan är det inga större skillnader på Surface Pro 2 och föregångaren, så därför gäller stora delar av vårt test från augusti fortfarande.
Det gäller till exempel skärmen, som är 10,6 tum stor och har full-HD-upplösning med 1920 x 1080 pixlar. Färgerna är anmärkningsvärt fina. Surface Pro 2 har genomgående en knivskarp skärmbild och i synnerhet svärtan är något av det bästa vi har sett. Microsoft ska också ha beröm för nätdelen, som har en extra USB-port som kan användas för att ladda upp enheter som man måste ha med sig i farten. Smart.
Ljudet är bra men inte mer, så det är helt klart skärmen med sin höga upplösning och fina färger som gör exempelvis film till ett rent nöje på Surface Pro 2.
Surface Pro 2 är däremot för stor och tung för att vara en perfekt surfplatta, den är till och med tyngre än sin föregångare!
Microsoft hävdar själva att Surface Pro 2 kan användas som en riktig dator och är jämförbar med en vanlig bärbar PC, fast med en annan formfaktor. Men det sade de om första Surface Pro också, och vi är inte helt sålda på idén. Sitter man med Surface Pro 2 med utfällt Kickstand och inkopplat Type Cover framför sig på bordet så är den smidig att arbeta med, men så sitter man ju långtifrån alltid med en laptop. Många sitter med datorn i knät när de slappar i soffan, men det går inte alls med Surface Pro 2. Jo, om man plockar bort tangentbordet och håller den som en surfplatta, fast då är det ju lite si och så med hur många arbetsuppgifter man kan utföra. Och så känns plattan snabbt för tung med sina 1000 gram.
Om även om vi nyss berömde skärmen så utgör den faktiskt ett problem också. Så länge man stannar i Metro-gränssnittet med paneler är allting frid och fröjd, men de allra flesta program kör fortfarande i skrivbordsmiljö, och med en skärm på 10,6 tum är upplösningen på 1920 x 1080 bildpunkter svår att arbeta med i praktiken. Det är inte bara trassligt att se ikoner och bokstäver när allting är så smått, om man vill navigera runt i programmen med touch-kontroll så är allting nästan omöjligt att pricka med fingrarna i den höga upplösningen.
Barnsjukdomar
Och det leder oss till ett par kritiska anmärkningar som vi gärna hade sluppit. Surface Pro 2 är ju andra generationen av en produkt som Microsoft prioriterar högt, och därför är det väldigt dåligt att vi stöter på problem och fel som påminner om den sortens barnsjukdomar man ibland stöter på från tillverkare som lanserat helt nya produkttyper under tidspress.
Om vi återvänder till skärmen så är till exempel touch-funktionaliteten under all kritik. Trots den höga upplösningen är skärmens sensorer uppenbarligen oexakta, för vi missar ständigt det vi siktar på, trots att vi kan svära på att vi prickar rätt med fingret. Titt som tätt händer det också att skärmen inte reagerar alls, även om man trycker flera gånger. Skärmen verkar genomgående reagera trögt på touch-navigering även när den fungerar.
Vi upplevde också problem med operativsystemet, vilket är konstigt nu när 8.1 är en uppdatering. Till exempel har Surface Pro 2 väldigt svårt att växla mellan vanlig skärmvisning och helskärmsbild när man tittar på video. Det märkte vi när vi tittade på en YouTube-video, förstorade den till helskärmsläge och sedan gick tillbaka till normal visning. Då försvann videon varenda gång och ersattes av en svart skärm. Det kan verka som en petitess men det är en sådan detalj som helt enkelt bara ska fungera, och tillsammans med andra irritationselement som den dåliga pekskärmen får vi ett intryck av en ofärdig produkt som man inte riktigt kan lita på till 100 procent.
Slutsats
Vi är inte arga, Microsoft, vi är besvikna. Surface Pro 2 löser inte särskilt många av problemen som retade oss med föregångaren, och det känns som om den nya Windows-versionen har lagt till ett par helt nya barnsjukdomar till listan över irritationsmoment. I synnerhet touch-styrningen är en pina så fort man lämnar det panelbaserade gränssnittet och rör sig bland klassiska Windows-program – och lite av hela poängen med Surface Pro 2 är ju att den ska kunna ge en komplett Windows-upplevelse.
Microsoft förtjänar beröm för att de äntligen säljer Surface Pro 2 i versioner med 256 och 512 GB minne. Det var på tiden.
Men det förändrar inte det faktum att Surface Pro 2 ger oss en känsla av att Microsoft fortfarande har mycket att lära när det gäller utvecklingen av fysiska produkter. Kan de verkligen inte bättre än så här? Vi börjar tvivla så sakteliga.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser