TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Como Audio Duetto

Lyckad radiodebut

Här är ännu ett radiomärke ingen har hört talas om, men som man absolut bör höra på.

Av / 2017-03-16 - 14:51
Como Audio Duetto

Ljud & Bild tycker

  • Kompakt och praktiskt alternativ till en stereo. Mycket bra ljud och välutrustad. Smart multiroom-variant och allsidiga radio- och streaming-funktioner.
  • Ett par användningssvårigheter och krångliga menyer. Spelar inte lika högt som ett par stereohögtalare och en liten förstärkare.

Man behöver inte besöka många butiker för att hitta ett brett utbud av radioapparater. Många av dem har namn ingen har hört talas om. Men Tivoli känner de flesta till och förmodligen har de åtminstone en Tivoli-radio hemma, för radiotillverkaren med det italienskklingande namnet har sålt rekordmånga radioapparater på våra breddgrader

Det har banat väg för många mer eller mindre framgångsrika konkurrenter som förpackar liknande teknik i färgstarka radioapparater och klistrar sitt eget namn på fronten.

Det enklaste receptet är inte alltid det bästa, åtminstone inte för Tom DeVesto, som tillsammans med Henry Kloss skapade den moderna radiosuccén Tivoli Audio. När han sålde sin del av företaget dröjde det inte länge förrän han blev uttråkad. DeVesto, som tidigare hade sålt högtalare, spelat i band och samlat på sig lika många år som de bästsäljande rockarna i Rolling Stones, behövde hitta på något att göra.

Han kunde ha flugit till Kina och satt sina namn på vita, svarta och röda radioapparater och sedan sålt dem här hemma. På en nästan omättlig marknad skulle han ha haft lika stora möjligheter som andra okända tillverkare.

Men Tom DeVesto valde den svåra vägen.

Annons

Han började om från början. Han tog namnet på den tredje största sjön i Italien och döpte radioapparaterna till Como Audio. De första modellerna, Solo och Duetto, påminner så mycket som hans tidigare framgångar att de riskerar att uppfattas som kopior. Det är de inte.

Streaming och multiroom

Radioapparaterna är inte bara radioapparater, de är även Bluetooth-strömningshögtalare – med både Spotify Connect och Google Cast inbyggt – och kan kopplas upp mot wifi-nätverket hemma eller till andra ljudkällor. Med sladd.

Du kan till exempel koppla in ljudet från TV:n via en optisk ingång på baksidan och styra Como-radion med den medföljande fjärrkontrollen. Eller Como Control-appen för Android- och iOS-telefoner.

De två första radioapparaterna – eller som Como Audio själva kallar dem: smarthögtalare – är nästan identiska bortsett från antalet högtalarelement. Den mindre Solo har två stycken som spelar monoljud, medan den större Duetto har två per kanal för stereoljud.

I övrigt är de nästan identiska rent tekniskt, med stereomottagare för FM och DAB+ och i stort sett samma anslutningar.

Båda finns i valnöt- eller hickoryfaner och vitt och svart högglans (de tre senare kostar 50 euro extra).

De går att använda i flera rum också. Eller zoner, som de kallas. Antal zoner beror lite på nätverkskapaciteten, men varje zon kan ha upp till fem enheter.

Vill man ha ett multiroom-system så kan man styra flera enheter från appen i mobilen och spela var någonstans man vill. Eller samma sak i alla högtalare. Den mindre Solo-modellen kan för övrigt utökas till stereo med hjälp av en högtalare som heter Ambiente. Den finns naturligtvis i samma färger som Solo och kostar 140 euro.

Färgskärm

Vi har testat stereomodellen Duetto, som är lika enkel att sköta som de flesta andra radioapparater. Man kan lagra radiostationer oberoende av källa (FM, DAB+ eller nätradio) och välj favoriter från appen, fjärrkontrollen eller de sex små knapparna på fronten.

Det enda som kan verka komplicerat är att ansluta till wifi-nätverk, då behövs det många knapptryckningar. Men det är inte Como Audio ensamma om.

Färgskärmen på framsidan borde vara tryckkänslig, men är ändå praktisk att ha eftersom den visar mycket information om vad man lyssnar på. Den kan också visa skivomslag, bilder och video om det finns sådant.

Superljud

Inuti den 37 cm breda Como-radion, förlåt högtalaranläggningen, sitter en 30-watts förstärkare som driver fyra element: en 76 mm mellanregisterbas och en 19 mm diskant per kanal. Det finns ingen subwoofer, men en basreflexport på baksidan ökar basnivån en smula.

Annars kan man gräva ner sig i de alldeles för komplicerade menyerna – återigen, Como är inte ensamma – och ställa in bas och diskant efter den personliga smaken.

Inte för att jag tror att alla kommer att tycka det behövs, för föga överraskande låter Duetto väldigt bra.

Como Audio-radion är faktiskt en av de bättre stereoradioapparaterna vi har testat. Den är inte lika mäktig i basen som den större och dyrare Revo Super System, men den låter både klarare, tuffare och mer raffinerat än Tivoli Audios mindre Music System Three.

Hitta en radiostation som inte komprimerar signalen för mycket (64 kbit är mycket, 160 kbit är lite) eller strömma musiken via Bluetooth från telefonen. Eller, om du vill ha optimalt ljud, koppla in laptopen eller någon annan digital källa till den optiska ingången på baksidan.

Eller strömma musik med en Google Cast Audio till USB-ingången på baksidan.

Då hör du varför Tom DeVesto lyckades så väl med Tivoli. Men här är ljudet renare, bättre balanserat och inte minst är diskanten ett viktigt bidrag till att ljudbilden känns fräschare. Helt enkelt öppnare och tydligare.

Tack vare ett bra basfundament hålls engagemanget uppe och det ytterst väldefinierade mellanregistret ger inte bara klarare röster utan även en fin vokalklang. Allt låter väldigt bra för en bordsradio.

Ett bra val

Duetto är både en bra musikanläggning, en lysande radio och en piffig möbel. Priset är visserligen högt, men kan motiveras med att man knappast hittar någon annan komplett anläggning i en så liten förpackning i den här prisklassen. Como Audio kan absolut visa sig vara livskraftiga i radiodjungeln där ute.

picture1 picture2 picture3
<
>
Duetto finns även med träfaner. .
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild