Nämligen vikten. iPad 4 vägde nästan 700 gram, ännu mer med ett fodral, och även om ingen klagade på dessa prestanda så var den stora surfplattan inte lika smidig att bära med sig som lilla iPad mini.
Den mindre mini-varianten med 7,9-tumsskärm hade däremot en annan nackdel som nu har fixats i den senaste versionen, nämligen skärmupplösningen – som gjorde att åtminstone jag fortfarande föredrog iPad 4 med retina-skärm, trots vikten och tjockleken.
Men allt detta har alltså Apple löst i iPad Air, som efter ett par dagars testande nu känns som den bästa surfplattan jag har haft i händerna. Någonsin.
7,5 mm tunn. Allt jämföra med iPad 4 som är 9,4 mm.
Skärmens upplösning är densamma, alltså state-of-the-art med 261 bildpunkter per tum. Men lika viktig är skärmens kontrast, färgåtergivning och inte minst hur naturliga färgerna ser ut.
På det området slår den allt vi har sett från Samsung och Sony. Det gör att den passar bättre för att titta på bilder och film, men också för att redigera bilder i exempelvis iPhoto eller Photoshop Touch.
Om vi bortser från en lägre vikt – den väger från 469 gram – är den tunnare profilen med 7,5 mm tjocklek och 169,5 mm på bredden samt en smalare ram också mycket välkommen. Ramen runtom är ungefär lika smal som på iPad mini och har samma praktiska och smarta beröringskänslighet på kanterna. Det vill säga, den känner av att du håller den med fingrarna längs kanterna och stänger av beröringskänsligheten i skärmens ytterkant så att du inte stänger av appar eller aktiverar funktioner med handen som håller surfplattan.
iPad Airs Geekbench-poäng är 2529, vilket är nästan dubbelt så mycket som iPad 4 fick (ca 1400). Lägg märke till att Geekbench också mäter klockfrekvensen på Airs 64-bitars A7-processor som här är 1,38 GHz. Ungefär samma som iPad 4, men Air-versionen är ändå mycket snabbare.
Geekbench-poäng:
• iPad Air: 2529
• Sony Xperia Tablet Z: 2014 (Geekbench 2)
• iPad Retina, fjärde generationen: 1400
Skärmen är alltså extremt bra, i synnerhet för bild- och videoredigering, vilket jag ofta använder min iPad till. Då märks också att den nya A7-processorn med 64-bitars arkitektur är betydligt snabbare än 32-bitarsarkitekturen i förra iPaden.
Att öppna bilder i iPhoto för redigering och sedan publicera dem på exempelvis Instagram eller skicka dem med e-post, är snabbt gjort och man behöver inte vänta på någonting. Allt sker omedelbart. Videosnuttar som ska klippas och sättas ihop, kanske med en festlig effekt, renderas nästan helt sömlöst.
Kameran har mycket jämn och bra färgmättnad. I dåligt ljus syns dock tydligt brus i bilderna.
Vardagssysslor som att surfa runt på webbsidor i Safari, bifoga filer i e-post eller ladda upp bilder på Facebook, går också blixtsnabbt.
Även om iPad Air har blivit tunnare och lättare, vilket delvis beror på att batteriet är mindre än i föregångaren, är batteritiden strålande. Den räcker enkelt en hel arbetsdag med blandad användning, och att titta på film och spela musik går enkelt att göra längre än i de tio timmar som Apple påstår att batteriet räcker.
Man behöver inte tänka på var man har lagt laddaren.
Det enda som kanske inte är så våldsamt imponerande är kameran, som har en medelhög bildkvalitet. Den är visserligen inte särskilt mycket sämre än i andra surfplattor, men till skillnad från i iPhone 5S så märker man att kameran inte har prioriterats särskilt högt.
Bra men inte fullständigt övertygande upplösning och brus sänker Air-kamerans betyg i bildkvalitet.
Trots låg vikt och en smalare och tunnare form känns Air gedigen och den upplevs definitivt som en lyxprodukt om man jämför med andra surfplattor som mest är gjorda av plast.
Nu är även knapparna på sidan av aluminium.
Om man tänker köpa en surfplatta med en skärm på ungefär tio tum är Apples iPad Air helt klart den mest välgjorda och bästa i dag. Om man inte föredrar tivoliutseendet i gränssnittet på en surfplatta med Android-operativsystem.
Om man har en iPad 2 eller iPad mini kommer iPad Air att känna vansinnigt mycket snabbare, även när man utför krävande uppgifter som behöver mycket processorkraft. Det kanske mest uppseendeväckande är att nya iPad dessutom är betydligt snabbare än förra generationen med retina-skärm, iPad 4. Det hade vi inte trott.
iPad Air börjar säljas nu på fredag, priserna börjar på 4 400 kronor.
Hela denna artikel är skriven i iPages på en iPad Air och bilderna är tagna med en iPhone 5S. Man kommer alltså långt med bara en iPhone och en iPad.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser