TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bowers & Wilkins 685 S2

Guldstandard

600-serien från Bowers & Wilkins har i åratal varit måttstocken för bra ljud i kompaktklassen. Uppgraderade 685 S2 visar var ribban ligger!

Av / 2015-04-29 - 05:00
Bowers & Wilkins 685 S2

Ljud & Bild tycker

  • 685 S2 präglas av ett detaljerat mellanregister och en finkornig konstruktion som släpper igenom fler detaljer än konkurrenterna, och en välbalanserad ljudkaraktär som passar bra för all slags musik.
  • När man försöker göra alla till lags kan det hända att resultatet uppfattas som lite för trist för somliga. Det finns andra testdeltagare som har ännu mer bastryck, fart och fläkt.

Bowers & Wilkins 685 S2600-serien från B&W är högtalarnas svar på Volkswagen Golf: en allsidig ”folkhögtalare” som ska fungera bra överallt och låta bra med all slags musik. Därför lägger Bowers & Wilkins ner stora resurser på att få ljudet riktigt. Förra generationen av 600-serien släpptes 2007, så B&W har haft gott om tid på sig.

Hela 685-konstruktionen har fintrimmats i S2-versionen, med en ny aluminiumdiskant som sitter i en flytande upphängning för att reducera störningar från bas- och mellanregister. Diskanten har också fått ett skyddande galler som förhindrar bucklor. Mellanregisterbasen har det välkända Kevlar-membranet med en ny fasplugg. Basporten sitter på framsidan, vilket gör att högtalarna är lättplacerade i antingen en bokhylla, på en bänk eller (allra helst) på stativ.

Ljudkvalitet
685 S2 visar sig vara en högtalare med väldigt bred repertoar. Medan de andra testdeltagarna imponerar på sina respektive områden är det B&W som har de bästa totalegenskaperna. Emilie Nicolas ”Pstereo” fyller lyssningsrummet med ett stort och fylligt ljud, tjusiga röster och briljanta detaljer. Daft Punks ”Lose Yourself to Dance” låter också väldigt detaljerat och öppet. Och Dan Wilsons piano fyller rummet med äkta pianoklang.

Detta är också de högtalarna som bjuder på den mest imponerande ljudbilden: ställda på stativ, en bra bit från sidoväggar och med en halvmeter till bakväggen, gav 685 S2 oss ett holografiskt stereoperspektiv som ingen av konkurrenterna lyckades kopiera. Musiken återges i flera ”lager” där detaljer man annars inte lägger märke till framträder tydligt i ljudmixen. Och det händer utan att ljudet blir för skarpt i toppen eller tröttsamt att lyssna på. Vi antar att mycket av detta beror på den förbättrade diskanten.

685 S2 gör helt enkelt ytterst få fel! Om vi ändå ska hitta något att klaga på så får det bli att bas- och mellanregistret upplevs som lite mer försiktigt och behärskat, med mindre saftig dynamik än PSB och en något tunnare bas än vad kruttunnan från Klipsch kan framkalla.

Annons

Musikalisk multitalang
Detta är en högtalare som är byggd för att tilltala de allra flesta. Just därför kan den också uppfattas som lite ”hövlig och civiliserad” av vissa fantaster som föredrar en mer energisk och framfusig spelstil. Ändå tvekar inte testpanelen en sekund: Bowers & Wilkins 685 S2 är den solklart bästa allroundhögtalaren i testet!

Också i detta test:

SVS Prime Bookshelf

Tål en omgång

SVS är kända för sina hemmabiohögtalare. Och även de här trivs antagligen bäst i hemmabion.

SVS Prime Bookshelf har en häftig basrespons för att vara en stativhögtalare. Basrytmen trycker på bra och det låter aldrig hårt ens på riktigt hög volym.
Vi hade velat ha luftigare övertoner. Instrument och sångröster låter lite dämpade och saknar glöd och energi.
Läs hela testet

Klipsch RP-160

Grand Slam!

Högtalarna från Klipsch är en storlek större än de andra testdeltagarna och kommer beväpnade till tänderna med kraftiga horndiskanter och baselement. Det hörs!

Med stort och kraftfullt ljud och en hög känslighet på hela 95 dB kan Klipsch RP-160 ge imponerande resultat även med mindre, billiga förstärkare.
De här stora högtalarna får inte utan vidare plats i alla bokhyllor!
Läs hela testet

Canton Chrono 502.2

Silkeslent ljud från bokhyllan

En av testets minsta högtalare låter silkeslent och förförande.

Ett av de läckraste utförandena vi har sett i den här klassen. Dessutom är ljudet både fint och upplöst och med särskilt luftiga övertoner. Kompakta mått är lätta att möblera med.
Basen är inte den häftigaste och det saknas lite attack även längre upp i tonerna.
Läs hela testet

Elac BS73

Charmigt fyllig

Från Elac kommer en liten högtalare med charmerade stor och fyllig klang!

Vackert öppen och varm klang präglar de här högtalarna, som aldrig skär i öronen.
Basen är lite mer försiktig och Elac har inte lika dynamiskt och piggt ljud som de starkaste konkurrenterna i prisklassen.
Läs hela testet

PSB Imagine XB

Sprutt till tusen!

Den här lilla krabaten får plats fint i en bokhylla och bjuder på överraskande starka toner.

Imagine XB låter större än den ser ut och har en frisk och rytmisk spelstil. Mycket underhållande, med massor av detaljer i ljudbilden. Dessutom är den oerhört lättplacerad.
Andra högtalare i prisklassen har djupare bas och det finns de som har mjukare och lenare spelstil.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Ljud & Bild