Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon D3s

Nikon D3s

Av / 2010-03-18 - 07:00
Nikon D3s
Marius

En del motiv är det bara att ge upp. Det är ju inte alltid man kan parkera kameran på ett stabilt stativ och ta de bilder man vill om ljusförhållandena är dåliga. Actionscener i svag kvällssol kräver en ljuskänslig kamera som tillåter att man vrider upp ISO-känsligheten så mycket att slutartiden blir kort nog för att ge skarpa bilder. Annars riskerar man betydande mängder brus, och det vill man ju inte ha.
Nikon har lagt ribban – och ljuskänsligheten – högt i sin nya D3s. Som tillsammans med Canon EOS 1D mk IV är den enda spegelreflexen som har en ljuskänslighet över ISO 100 000. Smått imponerande ISO 102 400 gör att man inte kan låta bli att undra över hur bilderna blir. Tills nu har ISO 3200 och 6400 i bästa fall varit brukbart, och då bara på små papperskopior. Men D3s ger proffsfotograferna ISO 6 400, 12 800, 25 600, 51 200 och alltså imponerande 102 400. I praktiken betyder det att man kan ta porträttbilder med ett Nikkor-objektiv som 85 mm f1,5D i ljuset från ett stearinljus och ändå ha så kort slutartid att man får skarpa bilder – även om man fotograferar med kameran i handen.
D3s har en ny 35-mm bildsensor med automatisk dammrensning och 12 megapixlar i 24 x 36 mm. Sensorn har förbättrade mikrolinser över ljussensorerna och en helt ny elektronisk krets som ska minimera risken för bildstörningar. Kameran kan filma HD-video i 720p/24 med ljud, antingen från den inbyggda mikrofonen eller från en extern. Nikon har också förbättrat den kontrastbaserade autofokusen när man använder kamerans högupplösta 3-tumsskärm som sökare. Bortsett från detta är det bara marginella förändringar i förhållande till den utgående D3 och fullformatmodellen D3x med 24-megapixlars bildsensor.
Kamerans autofokushastighet har förbättrats ytterligare – nu är den upp till 30 procent snabbare än D3 med konstrastbaserad autofokus i live-view – och den är lika snabb på seriefoto med 9 bilder i sekunden som maxhastighet och buffertkapacitet på 130 JPEG-bilder eller 48 råbilder i serie. I DX-format, där kameran använder en mindre del av bildsensorn (5,1 megapixlar från 24 x 16 mm) kan man fyra av serier med 11 bilder i sekunden. En 1,2x-reducering av bildytan finns också, som använder 30 x 20 mm.
 
Användning
Det gedigna kamerahuset av magnesiumförstärkt aluminium, med många gummipackningar för att hålla ute damm, smuts och fukt, har behållit användarvänligheten hos D3 och D3x. Och den har samma lamellslutare som D3, som tål upp till 300 000 exponeringar. Om man tittar efter noga så ser man att D3s dessutom har fått Live View-knappen och en Info-knapp på baksidan. Nikons Q-läge (Quiet Mode), som släpper spegeln lite saktare och är tystare än vanlig exponering, finns också. AF-knappen på baksidan, som även triggar autofokus när man filmar, är förbättrad på D3s i och med att den har en mer markerad respons när man trycker på den. I övrigt har kameran behållit Nikons lysande RGB-ljusmätning (3D Color Matrix II) och Active D-Lighting i fem steg, som kompenserar för risken att högdager bränner ut i motivet.
Precis som föregångarna D3x och D3 har kamerans laddare plats för två batterier samtidigt och ett fulladdat batteri räcker till 4 300 exponeringar innan det måste laddas igen. Kameran har också intervallometer, elektroniskt vattenpass med visning på skärm, stöd för trådlösa blixtar, trådlös överföring av bilder med sändaren WT-4 (tillbehör) samt HDMI-utgång. Med två minneskortplatser kan man välja om kameran ska säkerhetskopiera till det andra kortet eller skriva på det andra när det första är fullt. Det går också att lagra stillbilder i NEF-format (RAW) eller JPEG-kopior på ett av korten och videofilmer på det andra.
  
Bildkvalitet
Frånvaron av full-HD i 1080-upplösning kommer säkert att bekymra somliga. Men 1280 x 720p i maximalt 5-minuters sammanhängande sekvenser räcker och blir över för de flesta produktioner och fotojournalister lär knappast behöva mer än så. Dessutom är videokvaliteten väldigt hög. Man kan visserligen inte använda autofokusen när man filmar, men det går att använda hela ISO-skalan och starta och stoppa filmningen med avbländarknappen vid sidan av handgreppet. Stillbilder kan hämtas ut direkt från videosnuttarna om man vill. Använder man optik utan bildstabilisator rekommenderar vi att ställa in kameran i Tripod-läge och ställa den på stativ, då har man ett stabilt underlag och fördelen att man kan använda den kontrastbaserade autofokusen (dock ej när man filmar) och bestämma bländaröppning själv.
Man kan efterbehandla råfiler med kamerans inbyggda bildbehandling. Och ändra många olika parametrar, till exempel bildstorlek, färgrymd, färgbalans, vitbalans, filtereffekter och inte minst brusreducering. Det senare är definitivt praktiskt. ISO 102 400 är mycket hög ljuskänslighet och det bör inte komma som någon större överraskning att man kan ser tydliga störningar i bilderna som tagits med så höga värden.
Relativt grova kornstörningar och markerade färgstörningar kan uppfattas som irriterande för somliga och bilderna har begränsat användningsområde med så mycket brus. Bara genom att sänka till ISO 51 200 minskar bruset betydligt, då får man flera bilder som faktiskt kan skrivas ut i A3-format. ISO 12 800 och 25 600 är klart användbart. Jag skulle vilja hävda att D3s levererar nästan lika rena bildfiler vid ISO 25 600 som D3 gör vid 6 400. Det gör det möjligt att ta betydligt fler handhållna bilder med D3s, i synnerhet med Nikkor-optik som har Nikons inbyggda VR-bildstabilisator.
Att fyra av bildserier på en hockeyrink i eftermiddagsljus är en barnlek med D3s. Med nya AF-Nikkor 70–200 mm f2.8G ED VR II spårade kamerans 3D-trackning rörliga objekt med lysande precision och bildfilerna blev helt enkelt fantastiska. Kontrasten och färgmättnaden är mycket bättre i det nya objektivet. Det tar knivskarpa bilder som man vid första anblicken skulle kunna tro är tagna med mycket högre upplösning än 12 Mp.

 Tekniska data

Bildstorlek
4256 x 2832

Sensorstorlek
36 x 24 mm

Bildformat
12/14-bitars NEF, TIFF, JPEG

Färgrymd
sRGB, Adobe RGB

Känslighet
ISO 200–12 800 (+100 och 102 400)

Seriefoto
9/s* (48 RAW/130 JPEG)

Video
1280×720, 24/s (AVI)

Slutartider
30–1/8000 s

Största bländaröppning

Bildstabilisator
Nej

Minsta fokusavstånd

Sökare
Optisk, 100 procents täckning

Blixt
TTL, blixtsko, synkkontakt

Anslutning
USB 2.0 Hi-Speed, HDMI

Batteri
Litiumjon 4300 bilder

Mått (B x H x D)
160 x 157 x 88 mm

Vikt
1240 g utan batteri

 
* Upp till 11 bilder/s med låst fokus

Ljud & Bild tycker

Fantastisk bildkvalitet från 35-mm-sensor. Exakt ljusmätning och snabb AF. Omfattande redigering. Extremt lite brus upp till ISO 25 600. Användbara bildfiler även vid ISO 102 400. Ingen AF med video. Bara 720p-video. Bildstabilisator endast med utvald optik. Stor och tung.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen