TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: D-Link Boxee Box DSM-380

Nätvideo på din TV

Internet är fullt av gratis musik, filmklipp och till och med spelfilmer. Boxee är lådan som låter dig avnjuta allting på ett enkelt sätt från TV-soffan.

Av / 2011-03-14 - 18:17
D-Link Boxee Box DSM-380

Ljud & Bild tycker

  • Tangentbords-fjärren Smarta appar Mediestödet
  • Lite lokalt innehåll Felaktig identifiering av titlar

Alla musik- och filmintresserade som tillbringar tid framför datorn hittar så småningom bloggar, podcasts och strömmande tjänster som bjuder på massor av gratis innehåll. Då pratar vi inte bara om små klipp från YouTube utan internet-TV-stationer som sänder regelbundna program samt independentfilmare och musiker som lägger ut sina alster för nedladdning. Men hur sjutton gör man för att njuta av det här innehållet i sitt vardagsrum istället för att behöva sitta böjd över datorn?

Många TV-tillverkare har de senaste åren börjat bygga in internetstöd i sina apparater, men än så länge får man vara glad om man får upp några förbestämda webbsajter och YouTube. Man skulle kunna tro att mediespelarna var det givna svaret, men de har faktiskt inte kommit mycket längre. Förrän nu. För det är nämligen precis vad Boxee Box gör.

Från hackare till låda
I början av 2000-talet fanns också en önskan om att ha en låda kopplad till sin TV där man kunde njuta av media och internet. Så entusiasterna tog helt enkelt en befintlig apparat, nämligen spelkonsolen Xbox, hackade den och skrev sin egen mjukvara. Så föddes Xbox Media Center som med året blivit XBMC och anpassats för att köras under Linux, Mac OS X, Windows och faktiskt hackade Apple TV. Vilket så att säga sluter cirkeln.

Boxee började som en variant av XBMC för Macintosh men anpassades snart för både Linux och Windows. Tanken var att det skulle vara en mer interaktiv mediespelare med starka kopplingar till sociala medier. Användarna uppmuntras att berätta för andra vad de tittar på, sätta betyg och rekommendera via Twitter och Facebook. Företaget bakom var dock inte nöjda med att mjukvaran var instängd på folks datorer. De vill ha ut den på så många plattformar som möjligt och att den skulle hamna i vardagsrummen. Tack vare D-Link så är nu den första mediespelaren baserad på Boxee här.

Intressanta lösningar
Tack och lov har inte D-Link slängt ihop en standardprodukt utan har faktiskt gått nya vägar. Det syns om inte annat på apparatens ovanliga form. Intrycket man får är att det är en kub som fått ett hörn nedtryckt i underlaget. Har man den stående framme så kan man räkna med nyfikna kommentarer men vill man gömma undan den i stereohyllan så är formen faktiskt lite opraktisk.

Annons

Boxee Box remote both sides
Även fjärrkontrollen bjuder på överraskningar. På ovansidan ser den normal ut med styrkors, enterknapp, menyknapp och avspelnings-/pausknapp. Men vänder man på den så har man faktiskt ett mer eller mindre komplett tangentbord. Det är genidraget som gör Boxee så mycket lättare att använda än de flesta konkurrenter. Att kunna skriva söksträngar och webbadresser snarare än att klicka sig fram går betydligt snabbare och smidigare. Fjärren använder sig dessutom av radio istället för infrarött ljus vilket gör att man slipper sitta och peka mot lådan. Man kan även styra den från sin smartmobil om man föredrar det.

På apparatens baksida hittar vi så klart en HDMI-kontakt men även en optisk och analog ljudutgång för dem som har en äldre förstärkare. På sidan sitter trevligt nog en minneskortsplats så att man kan titta på bilder eller rent av filmer. Boxen har nämligen ingen inbyggd hårddisk men man kan koppla till sådana via de två USB-kontakterna. Eller så spelar man media som ligger på datorn eller på en nätverksdisk.

boxee videos
Grym mediespelare
Även om apparatens fokus är att spela media från nätet så klarar den nämligen även att visa bilder samt spela musik och video från det egna nätverket. Och här går den ett steg längre än många andra mediespelare för att visa upp innehållet på ett aptitligt sätt. Den försöker avgöra vad det är för film eller musik och sätter sedan igång att hämta omslag och bakgrundsinformation. Att känna sig som att man står och väljer i videobutiken är faktiskt trevligare än att titta på tråkiga filnamn.

Åtminstone när allting fungerar som det ska. Det gäller nämligen att man har ordning och reda på samlingen, sorterar i mappar och döper allting korrekt. Även då händer det titt som tätt att titlar identifieras helt fel. Man kan visserligen själv söka efter bättre träffar men är det en ovanlig titel så måste man dumt nog acceptera att den visas fel.

Att spela upp media är däremot en ren fröjd. Tack vare fjärrens tangentbord så går det lätt att hitta det man letar efter. Och man behöver sällan oroa sig för att det inte ska gå att spela upp. Tack vare mjukvarans långa historia så stöds de flesta format man hört talas om och vi lyckades faktiskt inte få den att gå bet på någon av våra testfilmer. Musik gick lika bra och bilder likaså.

Mediespelarnas iPhone
Ger man sig ut på nätet så finns det faktiskt en helt vanlig webbläsare som fungerar riktigt bra och kan visa det mesta. Däremot är det långt ifrån optimalt att styra pekaren på skärmen med ett styrkors och vi hoppas att en smartare lösning kommer på detta. Tack och lov är webbläsaren mer av en parentes.

Det fiffiga med Boxee är nämligen att man konsumerar det mesta av innehållet genom små applikationer. Man laddar helt enkelt ner appar för YouTube, Flickr, CNet, Cartoon Network eller TED och så presenteras innehållet på ett sätt som passar för TV-soffan och för att styras med fjärrkontroll. Nackdelen är att någon måste utveckla en sådan app och här liknar Boxee mer Android än iPhone då det än så längre är en för liten plattform för att de riktigt stora leverantörerna ska finnas med. Mycket av innehållet är dessutom begränsat till USA av rättighetsskäl. Det lokala innehållet är än så länge skralt men vi har fått veta att det är appar på gång för att bland annat visa play-tjänsterna från de skandinaviska TV-stationerna. Headweb har dessutom nyligen lanserat sin Boxee-app, så filmer kan man faktiskt få tag på.

För nätveteranen finns även mer avancerade tjänster samt möjlighet att prenumerera på RSS-flöden vilket kan göra boxen till en central för nyheter och väder. Och eftersom det är en öppen mjukvara så kommer det hela tiden nya appar, funktioner och stöd för olika medietjänster. D-Link har lovat att det ska komma två stora uppdateringar om året och bara under vårt test dök det upp två mindre som löste olika problem. Det känns alltså som om vi bara har sett början på vad man kan hitta på med den här universalboxen.

Slutsats
Boxee Box är en utmärkt mediespelare för hemnätverket som klarar de allra flesta bild-, ljud- och videoformat. Men det som är unikt är applikationerna som samlar in och paketerar om media på nätet så att det passar på TV-skärmen och gör det lättstyrt med en fjärrkontroll. Än så länge finns bara enstaka filmtjänster och TV-programmen dröjer, men när de väl lanseras så är detta mediespelaren vi har väntat på.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild