TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Chapter Audio Précis 250S

Chapter Audio Précis 250S

Av / 2010-05-17 - 06:00
Chapter Audio Précis 250S

Ljud & Bild tycker

  • Extrem baskontroll. Superupplöst. Dynamiskt vilddjur.
  • Blir varm.

Att hitta den perfekta förstärkaren, som varken tar bort något från eller lägger till något till ljudet, och som lyfter slöjan och släpper fram hela musiken, är lika omöjligt som att hitta den sista decimalen på talet pi. Men det finns ett par stycken som kommer farligt nära. Gemensamt för dem alla är att de kostar lika farligt mycket pengar. Allt från hundratusen och uppåt. Och ytterst få av dem är integrerade förstärkare, oftare är de tudelade kombinationer med för- och effektförstärkare som är allt annat än diskreta.
Chapter Audio tillhör tillverkarna som satsat på att göra det allra mesta av en integrerad förstärkare. Först med modellen Précis, sedan med efterföljaren Précis MkII och nu den senaste versionen Précis 250S.
Förra versionen var verkligen läcker, med böjda kanter och faktiskt en del feminina drag, medan den ursprungliga var lite mer fyrkantig. Det är lockande att jämföra med Lamborghini Murciélago och gamla Countach.
Rent ljudmässigt var de båda väldigt lika, vilket innebar att de inte hade någon uppenbar egenklang utan neutralt återskapade musiken som den var inspelad på skivan. Båda var snabbare än någon annan förstärkare vi hade hört, och kändes dessutom betydligt kraftigare än den angivna effekten på 130 watt per kanal. Skillnaden var att den senare modellen hade ännu bättre kontroll i djupbasregistret och därför gav musiken ett stabilare fundament att stå på, samtidigt som det var roligare att spela högt. Både Précis och Précis MkII hyllades som favoriter av undertecknad, oavsett prisklass. Men så kostade de också 60 000 kronor.
Att det nu kommit ännu en ny version beror enbart på Chapter Audios framgång med effektförstärkaren Couplet 250S. En större och ännu snabbare klass D-strömförsörjning (obs! analog, inte digital) än i föregångaren Couplet har dramatiskt ökat dess prestanda. Återigen är det basregistret som är mest påtagligt, men förbättringen gäller även den allmänna muskelkraften. Som ett experiment ville konstruktörerna höra vad som hände med den integrerade Précis om de stoppade in samma strömförsörjning under pansaret. Inga andra förändringar gjordes. Resultatet var förbluffande: en ännu bättre baskontroll. Därmed beslöts att även den integrerade förstärkaren var tvungen att utrustas med den nya strömförsörjningen. Genom att göra på dessa sätt har Chapter dessutom kunnat hämta ut högre effekt, som nu anges till 225 watt per kanal. Och om vi känner Chapter rätt så är det inget skumt med den siffran. Strömförsörjningen är nämligen så snabb att förstärkaren under korta intervall (i transienterna) kan lämna 600–800 watt. Och det räcker för de flesta!
 
Switchad strömförsörjning
Analog klass D betyder en switchad strömförsörjning. Ursprungligen användes detta i PA-sammanhang, där det finns krav på låg vikt, mycket kraft i förhållande till strömförbrukning samt låg värmeutveckling så att flera förstärkare kan monteras bredvid varandra i rack utan att ta skada. I hifi-sammanhang är dessa krav inte lika stora.
Fast om du ska ha en förstärkare som lämnar massor av kraft är det ju ett plus om du inte märker det på elräkningen. Att den inte blir varm är praktiskt om den ska stå nära andra komponenter i en stereomöbel. Och vem vill riskera diskbråck när man lyfter elektroniken?
Därför är det intressant att notera att Précis 250S både är tung (den väger 25 kilo) och blir tämligen varm. Det tycks alltså inte som om någon av fördelarna med switchad strömförsörjning har utnyttjats.
Branschen tycks rent allmänt vara överens om att normal klass A/B låter bättre än klass D, så varför har Chapter Audio satsat på detta om de ändå inte lyckats få ned vikten och temperaturen?
Précis 250S har mycket invecklade kretsar under huven och de gör att förstärkaren blir varmare än normalt. Strömförsörjningen är dessutom överdimensionerad och chassiet är gjort av tjock aluminium. Konstruktionen är så välgjort kompakt att den helt enkelt måste vara tung.
Chapter anser dessutom att klass D har ljudmässiga fördelar. Tekniken levererar nämligen strömmen mycket snabbare än normala strömförsörjningar. Det gör utslag på transientrespons och dynamik, vilka är viktiga egenskaper när man ska förstärka en ljudsignal.
 
Testutrustning
Förstärkaren har fått smaka på mycket fin hifi-utrustning. Min egen neutrala och ytterst välljudande Hegel CDP4 mk2 (som modifierats av BASE) samt D/A-omvandlaren Hegel HD10 har använts mest, men vi har också provat PS Audios drivverk och D/A-omvandlare PerfectWave (34 000 kronor vardera – test är på gång!), samt April Musics integrerade CD-spelare Stello CDA500 (30 000 kronor). Emellanåt har Squeezeboxen fått bidra och vid flera tillfällen har musiken kommit från datorn via bland annat Spotify, avkodad av HD10:s USB-port.
Högtalarna har varit allt från Anthony Gallo Nucleus Reference 3.1 (35 000 kronor), B&W CM9 (26 000 kronor) och PMC fact.8 (55 000 kronor), ända upp till Dynaudio Consequence Ultimate Edition (500 000 kronor!).
Kablarna har också varierat men har mestadels varit Synergistic Research Alpha Sterling XLR och Alpha Quad-högtalarkablar, båda med elektrisk skärmning. Vi har även provat med diverse kablar från Nordost, MIT och Kimber Kable.
 
Ljudkvaliteten
När jag äntligen fick råd att lägga beslag på ett par av de briljanta – men dessvärre nyligen utgångna – Gallo Reference 3.1, var jag glad och stolt som en tupp. Jag bara älskar den öppna ljudbilden och den välkontrollerade och komplext klangrika basresponsen – som på ett imponerande sätt sträcker sig ned till 34 Hz, vilket är djupt för att komma från en så kompakt högtalare!
Tillsammans med Hegels integrerade förstärkare H200 har jag lockat fram ett ljud i vardagsrummet som ger vanebildande musikupplevelser. Resultatet är att jag lyssnar mer på musik på fritiden än jag brukade.
Jag var osäker på vad som skulle hända när Chapter-förstärkaren fick inta platsen i stereobänken. Jag minns att den första Précis-modellen på sin tid gav Hegel-förstärkaren en omgång när jag jämförde dem. Men det var länge sedan och på Pioneers dyra S-1EX-högtalare. Undrar just vilka skillnader jag skulle upptäcka när senaste Précis-versionen kopplades till Galloerna?
En hel del, faktiskt. Likheten är att inget tonregister sticker ut eller hålls tillbaka. Men skillnaderna är ändå många. Chapter-förstärkaren markerar en drös detaljer som Hegeln inte får fram. Detaljerna är små, men definitivt märkbara. Sångröster öppnar sig och andas mer, övertonerna från cymbaler svävar och känns nästan som om de sprider guldstoff i luften, och stereobilden är bredare samtidigt som ljudbilden är djupare. Chapter-förstärkaren skapar större plats runt instrumenten, vilka både är stora till omfånget och har generöst med rymd runt sig.
Mest intressant är dock basresponsen. Chapter Audio Précis 250S har en extrem djupbaskontroll. Gallo-högtalarna är avsedda att användas med en specialtillverkad effektförstärkare som kopplas till en extra talspole på baselementet och som får ned basåtergivningen till 22 Hz. Effektförstärkaren, som kostar 12 000 kronor, känns överflödig när Précis 250S är inkopplad. Basen är nämligen bergfast och Chapter gräver fram undertoner från avgrundsdjupet.
Kontrabasarna i Schönbergs ”Wuthering Heights” går djupt, är stora och har en vansinnigt klar övertonstruktur. Fiolerna dansar runt och tillför ljudbilden en lekfullhet som är svår att förklara. Förstärkaren får tydligt fram den komplexa tonstrukturen i klassisk musik.
När det handlar om återgivning av kvinnoröster är Ingrid Olavas senaste album ett bra exempel. ”The Warrior” återges med många detaljer jag aldrig hört förut, jag upptäcker tonstrukturer i hennes karaktäristiska röst som ger den ännu större särprägel. Musikens nerv försvinner aldrig.
En nackdel med våldsamt exakta förstärkare kan vara att de berövar musiken värme och känsla. Men inte Précis. Den är blixtsnabb, ultraprecis och klangneutral, men låter ändå musiken veckla ut sig på det själsliga planet. Det låter aldrig sterilt eller känslokallt. Bara rätt.
 
Begränsningar
När vi fick in Dynaudio Consequence Ultra Edition i testrummet förra månaden var det självklart att släppa lös Précis 250S på dem. Vi hade redan hört vilka kvaliteter som fanns i Chapter-förstärkaren, plus att dess kraftresurser borde räcka för att driva även dessa gigantiska högtalare. Om det bara vore så väl. Dessa krävande monster har nämligen en känslighet på 86 dB vid 1 watt, vilket med 4 ohms impedans betyder 2 watt, vilket motsvarar en känslighet på 82 dB med 1 watt. Eller, för att uttrycka saken på ett annat sätt: om lasten av normala högtalare motsvarar en dragkärra så är Dynaudio-högtalarna ett lastbilssläp! De är nämligen 8–10 gånger mer tungdrivna än de flesta andra högtalare, och kräver alltså 1000 watt där ett normalt högtalarpar klarar sig med 100–150 watt.
Trots att Chapter Précis 250S är mycket kraftig för att vara en 220-wattare så har den inte de kraftresurser som behövs för att driva dessa högtalare som de förtjänar. När den pressas till gränsen för vad den orkar så är ljudtrycket högre än vanlig trivselnivå, men alla som gillar att dansa med drinken i handen och slipsen som pannband, kommer inte att bli tillfredsställda. Och tro mig, den som köper så stora och tunga högtalare, med en sofistikerad prislapp på en halvmiljon, nöjer sig inte med att låta dem stå och spela hissmusik dygnet runt. Det bör också påpekas att även på normal lyssningsvolym låter musiken platt och oengagerande. I mina öron låter faktiskt Gallo-högtalarna bättre med Chapter-förstärkaren. Betydligt bättre. Ger du Dynaudio-högtalarna tillräckligt med kraft så låter de däremot mästerligt. Men då behövs nog effektförstärkaren Couplet 400S eller monoblocken Couplet 500M.
Vi fick mer liv i Dynaudio-högtalarna med Bladelius Saga och Ymer, en kombination för 180 000 kronor, alltså lite drygt dubbelt så mycket som Chapter-förstärkaren kostar. Bladelius har påtagligt mer kraft och får ut mer liv och dynamik ur högtalarna på alla ljudnivåer. Men med Gallo Reference 3.1 tycker jag faktiskt att Chapter låter mer inbjudande. Bladelius-kombinationen är lite mer energisk i övertonerna och kan bli lite för mycket av det goda.
Med alla andra högtalare vi har testat gör Précis 25S underverk med ljudet.
Tänk på att en så här detaljerad förstärkare betonar svagheter i signalkällan, på gott och ont. En CD-spelare du trodde lät varmt och fylligt kan faktiskt avslöjas som en källa till förvrängning när den kopplas till Chapter Précis 250S. Om du köper den här förstärkaren och är missnöjd med ljudet, har du alltså blivit varnad: kolla alla andra led i anläggningen!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons
Ljud & Bild