TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: CAT B15Q

Liten CAT med mycket klös

Hantverkar-mobil: B125Q håller vad den lovar – innanför det hårda skalet gömmer sig en utmärkt smartmobil.

Av / 2014-09-08 - 18:25
CAT B15Q

Home tycker

  • En ”riktig” smartmobil med bra hastighet – och den hänger med på hårda strapatser. Designen är riktigt fin.
  • Mindre övertygande luckmekanism till batteriskyddet. Inga specialfunktioner för hantverkare.

Tåliga mobiltelefoner – så kallade ”toughphones” – är en liten men växande produktgrupp. De är perfekta för hantverkare som vill ha samma tillgång till mail, appar och alla härligheter på internet som folk som inte har skor med stålhätta. Även fritidsmänniskor kan ha mycket nöje med en mobil som inte ger upp i fuktigt väder och som tål att tappas i marken. En toughphone är också perfekt – fast ett dyrt alternativ – för det hårda livet på botten av skolväskan.

Vart tog CAT vägen?
När vi testade tuffa mobiler i sommarnumret var det många läsare som undrade varför vi inte hade med CAT i startfältet, eftersom just CAT är det märke som är mest känt för sina robusta telefoner. Det berodde varken på glömska eller på illvilja mot CAT, utan helt enkelt på att de inte kunde leverera något testexemplar vid testtillfället. Förra årets toppmodell, B15, fanns inte i lager längre och den nya versionen var inte klar för leverans.

Nu är dock den nya modellen, som fått beteckningen B15Q, emellertid klar. Det handlar om en 4-tums smartmobil med skal av aluminium och plast. Jämfört med den gamla B15-modellen har hastigheten skruvats upp. Processorn är en 1,3 GHz quadcore från MediTek, medan föregångaren fick nöja sig med 1 GHz och dubbla processorkärnor. Minnet är oförändrat: 1 GB RAM och 4 GB lagringskapaticet för appar och data. Operativsystemet är Android 4.4 KitKat.

Funktioner och användning
Förutom att vara robust har B15Q inga speciella hantverkarfunktioner. Den har varken laser, walkie-talkie eller alarm. Standardknappar finns för volym, av/på samt en utlösare till kameran. Hörlursuttag och mikroUSB är skyddade bakom gummiknappar. Baksidan, som är gjord av ett gummiliknande material, är säkrad med en skyddsknapp. Det känns inte riktigt lika säkert som hos Runbo eller RugGear, där man måste plocka fram en skruvmejsel för att byta SIM- och SD-kort. Men telefonen stod emot vatten utan problem.

B15q_right-460x724

Annons

Kamera
Kameran är utmärkt, och när den väl har blivit skarp så är bilden felfri. Fast autofokusfunktion hade gott kunnat vara snabbare. 5 megapixlar är färre än i moderna smartmobiler, men räcker å andra sidan gott och väl till det mesta så länge man inte är pressfotograf. Och är man det så byter man knappast ut sin systemkamera mot en mobiltelefon. Man kan göra videofilmer under vatten – så länge man inte gör det på mer än en meters djup.

B15q_back-3-460x747

Täthet och tålighet
B15Q är IP67-klassad, vilket innebär att den är fullständigt smutsskyddad och att den tål att ligga på en meters djup i 30 minuter. Den ska dessutom klara den militära standarden 810G när det gäller stöttålighet och temperatur. I rena siffror betyder det att telefonen tål att tappas i marken från 1,8 meters höjd och att den fungerar ner till 25 minusgrader och upp till 55 graders hetta.

Benchmarks
En del toughphones har elektronik som är ett par generationer gammal, men inte CAT B15Q som är riktigt snabb. En poäng på 1161 i multicore-testet i Geekbench 3 är helt klart respektabelt. Detsamma är 17697 i det grafikkrävande Antutu 4-testet. Det är ungefär dubbelt så mycket som Samsung Galaxy Xcover. Fast å andra sidan bara hälften så mycket som LG:s flaggskepp G3 – som dock kostar dubbelt så mycket. I surftestet Browsermark 2 hamnar CAT B15Q på 910 poäng. Fullt användbart utan att vara imponerande.

wet_finger_tracking-460x325

B15Q överlever våldsamheter som att dränkas i vatten och tappas i betonggolv utan problem.

Slutsats
CAT B15Q är en fin smartmobil till dig som behöver en rejäl telefon (eller vara vill skaffa dig en tuff outdoor-image). Den är inte lika grov och klumpig som telefonerna från exempelvis RugGear och Runbo, och den är utrustad med en ordentlig processor som orkar hänga med i svängarna.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild