Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Canon Powershot G16

Bra val

Canons G-serie har länge varit standarden alla proffskompakter mäts efter. Nu kommer den bästa modellen.

Av / 2013-12-24 - 06:00
Canon Powershot G16
Lasse Svendsen

Det var Canon som skapade marknaden för proffskompakter med sin G-serie. Många utgåvor senare har vi kommit fram till den bästa av dem alla. G16 ser likadan ut som föregångaren G15 men har ett par viktiga förbättringar. Den lagrar fortfarande råfiler för fotografer som gillar att efterbehandla sina bilder. Den har samma optiska sökare som man antingen älskar eller hatar (den är liten), samma blixtsko och den fina 28–140 mm-zoomen vi känner igen. Med mycket bra ljusstyrka: f1,8–2,8.

Wifi
Nytt är däremot wifi, så att man kan överföra bilder trådlöst, antingen till smartmobilen eller via Canons Image Gateway till sociala tjänster som Facebook. Inställningen är ganska enkel. Man ger kameran ett namn, till exempel ”G16”, sedan kan man koppla in datorn eller en smartmobil eller surfplatta med CameraWindow-appen, eller en trådlös skrivare för direktutskrifter.

12 bilder i sekunden
Ännu viktigare än så är kanske autofokusen och bildhastigheten, som båda förbättrats rejält. Nu är G16 en av de snabbaste kompaktkamerorna. Den har blixtsnabb autofokus i de flesta situationer och de första sex exponeringarna går på en halvsekund, sedan är bildhastigheten 9,3 bilder i sekunden i uppemot 522 exponeringar. Om man lagrar på ett UHS-1-märkt SD-minneskort. Kameran har också fått fler filtereffekter, till exempel Star för dem som gillar att ta bilder av stjärnhimlen.

G16 har fokusmarkering (peaking) på skärmen, som gör det enklare att fokusera skarpt för hand.

Bildkvalitet
PowerShot G16 har en ny 12-megapixlars CMOS-bildsensor och en ny Digic 6-bildprocessor som Canon hävdar ger högre bildkvalitet i dåligt ljus. Men skillnaden är inte stor om man jämför med G15 på hög ljuskänslighet. Vid ISO 1600 har G16 något finare kornbrus, som precis som i föregångaren blir gradvis mer synligt vid ISO 3200. Förbättringarna ligger i mängden färgbrus, som är mindre i G16 om man jämför med samma ljuskänslighet. En liten förbättring, alltså.

Zoomobjektivet är detsamma. Vilket innebär att man får en mycket bra skärpa med nästan alla bländare och brännvidder. Skärpan är naturligtvis svagare i hörnen med full ljusöppning (f1,8–2,8) men ljusförlusten ut mot hörnen är måttlig. Objektivet är en smula känsligt för ströljus, men det är väldigt ont om färgbrytningar.

Sammanfattningsvis är Canon G16 en kamera där allt som var bra (och mindre bra) i föregångaren har bevarats. De viktigaste förbättringarna är wifi och betydligt högre bildhastighet. Bildkvaliteten är genomgående hög och råfilerna passar utmärkt för efterbehandling. Den här kameran ska man välja om storleken inte spelar så stor roll men bildkvaliteten är desto viktigare.

Ljud & Bild tycker

Mycket hög bildkvalitet Användarvänlig Strålande snabb Lättskött wifi Pytteliten sökare Ojämn skärpa på tele Ingen pekskärm

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

Ljud & Bild
Rulla till toppen