Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Beoplay H9

Trådlöst lyxljud från B&O Play

Danskarna har knåpat ihop de kanske bästa trådlösa hörlurarna på marknaden. Det enda som är avskräckande med Beoplay H9 är priset.

Av / 2017-01-03 - 19:51
Beoplay H9
Mikael Hansen

B & O Play har tidigare tampats med Bose om vem som är den okrönte kungen av aktiv brusreducering. Förra gången var det med H8, som släpptes i början av 2015. Nu är vi i början av 2017 och Beoplay H9 har dykt upp i butikerna. Kan den knuffa ner Bose från tronen?
Vid första anblicken påminner H9 mycket om den något äldre H8, fast med ett par väsentliga skillnader. H8 var en on-ear-modell medan H9 är en over-ear. Det hänger på storleken på de två öronkuddarna. H9 har ärvt sin storlek från Beoplay H7 och täcker hela örat, i stället för att bara vila på utsidan som H8 gjorde. I praktiken betyder skillnaden att H9 är mer bekväm att ha på sig länge åt gången, eftersom det inte är samma konstanta tryck på öronen, plus att kuddarna ger en passiv brusreducering och förhindrar att det smiter ut för mycket ljud åt sidorna.

Lyxmaterial
Precis som de andra hörlurarna i Beoplay serien är H9 gjord av de finaste och mest lyxiga materialen. Det handlar alltså om äkta läder på bygeln av aluminium och äkta skinn på kuddarna. Förutom att ge en känsla av lyx fyller detta en praktisk funktion. Till skillnad från konstläder, som bland andra Bose använder sig av, håller naturliga material bättre i längden och känns otroligt behagliga mot huden. Jag har själv varit en storkonsument av Noise Cancelling-hörlurar under många år och råkat ut för att kuddarna på hörlurar från Sennheiser och Bose så småningom börjar vittra sönder. Sådant är helt enkelt för dåligt när det handlar om så här dyra produkter. Men den här problematiken bör man alltså slippa helt om man köper H9. Det måste naturligtvis också nämnas att äkta läder är dyrare än konstläder, vilket återspeglas i priset. Men har man väl råkat ut för sönderfallande öronkuddar så bör man överväga att betala lite extra.

Foto: Beoplay
Foto: Beoplay

 

Utmärkt ljud
Ljudet är naturligtvis det viktigaste och där gör H9 ingen besviken. Har du redan lyssnat på någon av de föregående Beoplay-hörlurarna, så kommer du att känna igen dig, även om de här låter ännu bättre. De spelar helt enkelt skitbra. Ljudbilden är otroligt bred och luftig. Det finns både bas och tyngd, utan att det känns öronbedövande. Du hör alla detaljer klart och tydligt.
Om man gillar mer bas är en smaksak, och personligen brukar jag tillhöra dem som gillar att få en rejäl spark i hörselgången. På det området område är särskilt Bose duktiga med deras QC35, som vi har testat tidigare och fortfarande är oerhört förtjusta i. Hos Bose känns dock ljudet en aning mer instängt och tungt. Inte dåligt alls, bara annorlunda.
Tung bas i ett par hörlurar kan i vissa fall användas för att kamouflera ett i övrigt mediokert ljud, så man får en bättre bild av de sanna egenskaperna när man sänker den en smula. Ungefär som att stänga av all digital bildbehandling på en TV. Men B&O Play har lyckats bemästra basen och H9 har därför ett mycket välbalanserat och dynamiskt ljud. Basen är perfekt avstämd, samtidigt som diskanten och mellanregistret framträder klart. Resultatet är en ärlig och äkta ljudbild.

Studiokvalitet
Speciellt musik inspelad i flera lager visar exakt hur bra H9 låter. I billigare hörlurar resulterar ofta sådan musik i en luddig ljudbild. Men i ett par av god kvalitet som H9 kan du alltid urskilja instrument och röster från varandra. Ta till exempel en låt som Queens ”Bohemian Rhapsody”. Den byggs upp långsamt, lager för lager, och i H9 hör du tydligt och urskiljer dem från varandra, lite som en symfoniorkester bygger upp musiken genom att lägga till fler och fler instrument. Ljudet omsluter dig och det känns som om du sitter mitt i studion eller konsertsalen. Även en låt som Eagles ”Hotel California” från deras liveplatta Hell Freezes Over väcks så mycket till liv att hårstråna reser sig på armarna. För att uttrycka det enkelt: H9 låter så bra att du blir sugen på att lyssna igenom hela din musiksamling!

Active Noise Cancelling
Förutom ett bra ljud har H9 som redan nämnts inbyggd brusreducering. Det är extra smart om du reser mycket och vill slippa allt oväsen på ett plan eller tåg. Det är svårt att mäta exakt hur effektiv den här funktionen är, jag kan bara konstatera att B & O Play inte riktigt kommer upp till samma nivå som Bose QC35, som i dagsläget är de bästa på att döda buller. Med Bose blir man fullständigt isolerad från omvärlden. Här släpps det fortfarande in en aning ljud, fast på ett subtilt och lågmält sätt. Det är en smaksak om man föredrar det ena eller det andra, och man kan inte säga att det ena nödvändigtvis är bättre eller sämre än det andra. Om målet är fullständig tystnad så är Bose fortfarande överlägsna, trots H9:s effektiva brusreducering.
En annan tydlig skillnad mellan de båda är att du kan höra ett svagt brus i H9 när ANC är aktiverad och det inte spelas musik. När musiken spelar hörs det inte. Det bör också nämnas att ljudet blir något ljusare och mindre tungt i basen när ANC sätts på. Detta är dock helt normalt och beror på motsignalen som ska eliminera bruset.

 

Foto: Beoplay
Foto: Beoplay

Beröringskänslig kåpa
Precis som designen är styrningen hämtad från H8. I stället för fysiska knappar är den högra kåpan pekkänslig. Rör fingret i cirklar för att höja eller sänka volymen, eller svep åt vänster eller höger för att hoppa framåt och bakåt i spellistan. Det fungerar, men kräver viss tillvänjning. Batteriet påstås hålla i 14 timmar, vilket bör räcka gott och väl för de flesta. Skulle strömmen ta slut så går det alltid att använda sladden som ingår. Då slutar touch-funktionen att fungera, så det är lite synd att B&O har plockat bort fjärrkontrollen på sladden.
En annan sak som jag hade velat ha är en vänlig kvinnoröst som talar om när den trådlösa parkopplingen är genomförd, som det finns hos Bose. Detta är dock smådetaljer som inte på något sätt förändrar det allmänna intrycket.

Slutsats
Beoplay H9 är inte den nya kungen av ANC, vad det nu betyder. Däremot är de ett av de mest fulländade paren trådlösa hörlurar jag någonsin har haft på mig, så de får ändå mina varmaste rekommendationer. Beoplay H9 låter helt fantastiskt, är bekväma att ha på sig längre stunder och kan fortfarande plocka bort så mycket brus att du kan lyssna i fred när du är på språng. Dessutom är de gjorda av läckra och lyxiga material, vilket innebär att de kan hålla i många år. Priset är högt, men kvalitet kostar. Står valet mellan Bose QC35 och Beoplay H9 så skulle jag trots en dryg tusenlapp extra ändå föredra B&O Play.

Ljud & Bild tycker

Ser fantastiska ut, är sköna att ha på sig längre stunder och låter helt enkelt enastående. Priset är högt och kan nog verka avskräckande.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Rulla till toppen