TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bang & Olufsen BeoVision Horizon

Luxuös minimalism

Den senaste TV:n från Bang & Olufsen är en dyr historia, men kan också vara ett bra köp om du utnyttjar de många fördelarna.

Av / 2017-01-16 - 07:58
Bang & Olufsen BeoVision Horizon

Ljud & Bild tycker

  • Mycket bra bild och ljud, avancerade utbyggnadsmöjligheter, snabb och stabil smart-TV.
  • En dyr 48-tummare som ger mest för pengarna när ingår som del i ett större system. Bör utrustas med en separat mediespelare.

För somliga är TV:n själva mittpunkten i vardagsrummet: De inreder hela rummet för maximala TV-upplevelser. För andra är den svarta skärmen snarare ett nödvändigt ont, som helst ska stå undangömd i ett hörn och inte väcka uppmärksamhet när den är avstängd. Och så finns det naturligtvis de som vill ha en TV i vartenda rum, fullständigt integrerad med fjärrstyrning av ljud, ljus och hela rasket.
Bang & Olufsen har alla typer av TV-tittare som kunder, men ett gemensamt drag är att de vill ha det där lilla extra. Vår erfarenhet av modeller som BeoVision 11 och BeoVision Avant är att design, material och inte minst bild- och ljudkvaliteten håller yppersta klass. Fast det kostar minst lika mycket som det smakar. Gärna lite till.
Mätt i kronor per tum är B&O:s TV-apparater bland de dyraste som finns att köpa och avståndet ner till vanliga modeller tycks bara öka. Även deras billigaste modell, BeoVision Horizon, kostar lika mycket som tre, fyra stycken fina Samsung-skärmar av samma storlek. Det kan vara svårt att svälja, även för dem som har råd. Så den stora frågan är alltså: Är det värt det?

Horizon
BeoVision Horizon är B&O:s senaste 4K-TV. Den är byggd för att vara lite billigare, mer kompakt och ett flexibelt alternativ till B&O:s större BeoVision-modeller. Tillsammans med flaggskeppet BeoVision 14 är Horizon dessutom den första modellen från B&O som bygger på Android Smart TV-plattformen.
Horizon finns i 40 och 48 tum och har en betydligt mer diskret, nedtonad och retro-aktig design än BeoVision 14 och Avant. Här finns ingen kromad bildram och inga motorstyrda högtalare som sänks ner när du sätter på TV:n. Kvalitetsintrycket går däremot inte att klaga på. Ramen runt skärmen är gjord av borstad, svartanodiserad aluminium. Skårorna framför högtalarna likaså. Även om bakplattan är gjord av plast så känns Horizon som en äkta B&O-TV.
Horizon kan levereras med en mängd olika fästen. Många väljer förmodligen att hänga den på väggen. Den karaktäristiska ”vagnen” med hjul skulle mycket väl kunna kallas för en flört med det förflutna, medan den vridbara sockeln är tämligen stilig. Vårt testexemplar hade det speciella Easel-stativet, ett staffli som lutar TV:n nio grader bakåt. Flera specialfästen, inklusive svängarmar, fästanordningar för TV-mottagare, Blu-ray och liknande finns att köpa från B&O:s underleverantör STB Brackets.

Foto: B&O
Foto: B&O

 

Mer än bara TV
TV-apparater har alltid spelat en central roll i Bang & Olufsens sortiment. TV:n är på många sätt kärnan i ett B&O-system eftersom den innehåller styrning av högtalare, val av källa och andra utökade multiroom-funktioner. Detta är värt att ha i bakhuvudet när man jämför priserna med andra TV-apparater.
Förutom de inbyggda stereohögtalarna har Horizon en inbyggd 7.1-kanalig surrounddekoder. Tack vare den går det att bygga ut ljudsystemet med upp till åtta ytterligare högtalare längst fram, bak och på sidan, plus en separat subwoofer. Horizon är utformad för att kopplas till aktiva B&O-högtalare, antingen med kabel (Powerlink ) eller trådlös Wisa-anslutning. Här går det med andra ord att bygga ut till ett ganska omfattande och elegant hemmabiosystem där allt styrs från TV:ns fjärrkontroll.

Användning och finesser
Horizon markerar alltså B&O:s övergång till Android-systemet. I likhet med Sony, Philips, Grundig och flera andra har Bang & Olufsen valt att satsa på Android-plattformen eftersom de enligt egen utsago anser att Android har potential att bli en av de ledande Smart TV-plattformarna.
Nackdelen med Android är att man ger upp en del av kontrollen över gränssnitt och menysystem. Horizon startar med välkända Bang & Olufsen-loggan på skärmen, men sedan är användarupplevelsen mycket snarlik andra Android-skärmar. Startmenyn är en standardiserad Android-meny där Googles egna tjänster som YouTube ligger överst. B&O har dock kunnat göra sin egen variant av installations- och funktionsmenyerna, och där har de gjort sitt bästa för att bevara identiteten. Inställningsmenyerna är mycket överskådliga och innehåller en uppsjö av justeringsmöjligheter.
Trots Android-plattformen är inte app-utbudet det bästa vi har sett. Även om Netflix går att ladda ner så fick vi ett felmeddelande om att TV:n inte stöddes. När vi tog upp detta med B&O så rekommenderade de att man använder en separat mediespelare till sådana streamingtjänster. På baksidan finns ett speciellt utrymme för montering Apple TV, som dessutom går att styra direkt med fjärrkontrollen.
Horizon har B&O:s nya fjärrkontroll, BeoRemote One, som använder Bluetooth utöver konventionella infraröda signaler. Det möjliggör tvåvägskommunikation mellan fjärrkontrollen och TV:n, och man behöver inte längre peka fjärrkontrollen rakt mot skärmen. BeoRemote One är snygg att titta på, i utskuren aluminium, och ligger skönt i handen. Knapparna har dock inte riktigt samma taktila känsla som föregångaren Beo4. Vi råkade också ut för att vi tappade kontakten med TV:n vid några tillfällen. Då var fjärrkontrollen tvungen att parkopplas igen, och det kan vara lite besvärligt.

Annons
Foto: B&O
Foto: B&O

 

Bildkvalitet
Vi har redan konstaterat att Horizon ger den rätta känslan när det gäller design och byggkvalitet. Hur är det då med bilden, som ju bör vara TV:ns raison d’être?
Horizon har många av de goda egenskaper vi känner igen från Bang & Olufsen-modeller. LCD-panelen med Ultra-HD-upplösning är hämtad från samma familj som BeoVision 14 och bildbehandlingen ska också vara någorlunda likadan som i storebror, bortsett från viss videoprocessning. Skärmen är noggrant kalibrerad på fabriken och har också en ljussensor som mäter och anpassar ljusstyrkan efter omgivningen, plus en kontrastfilm som ska minska reflektioner på skärmytan. Mycket är alltså gjort för att ge en bra bild.
Första intryck är att Horizon skärmens bildbehandling och uppskalning är mycket bra. Detta är som sagt en Ultra-HD-skärm, men även vanliga HDTV-sändningar ser förbluffande skarpa och detaljerade ut. TV-serier kommer verkligen till sin rätt på 48-tummaren, även om de är ganska hårt komprimerade inspelningar.
Horizon har också mycket mjuka och jämna rörelser och klarar fint att hantera fartfyllda fotbolls- och handbollsmatcher utan att tappa fokus.
TV:n har förkalibrerade bildlägen, bland annat ett speciellt filmläge som är noggrant fintrimmat efter Rec 709-standarden med D65-vitpunkt (6500 Kelvin). Filmläget har mycket neutrala färger, troligtvis något av det bästa vi har sett på en LCD-TV – och då är det direkt ur kartongen så som skärmen kom från fabriken. Horizon skiljer väldigt bra på olika färgnyanser, tillräckligt för att den mycket väl kan användas som monitor för fotobearbetning och liknande. Betraktningsvinkeln är också så bra att det går fint att sitta ut mot sidan utan att färgerna blir urlakade och bleka.
Horizon är däremot inte lika imponerande när det gäller ljusstyrka, kontrast och svärta. Skärmen stöder inte High Dynamic Range (HDR) och kan därför inte visa sådant material med extra kontrast i mörka och ljusa områden. Den saknar också de extra färgnyanserna i LCD-skärmar med utökad färgrymd (som ofta kallas Quantum Dot).
Även om skärmen kan visa UHD-Blu-ray-filmer som ”Revenant” och ”Sicario” med imponerande skärpa så saknar den alltså ett par av de sista detaljerna. Det kan kännas som en brist, i synnerhet när man ser hur imponerande resultat sådant innehåll kan ge på budgetvänliga skärmar som Samsung 55KS7005. Avståndet upp till en annan highend-TV med LCD som Panasonic TX-58DX900E – eller LG:s OLED 65E6, för den delen – är också relativt stort när det gäller ren och skär kontrast. Fast med de rivalerna får man klara sig utan Horizons avancerade funktioner på ljudsidan.

Ljudkvalitet
Avsnittet om ljudkvalitet brukar i normala fall vara snabbt överstökat. Men ljudsystemet i Horizon förtjänar definitivt lite mer spaltutrymme: Det inbyggda högtalarsystemet är i grund och botten ganska så enkelt, med 2 x 2,5-tums fullregisterelement och 30-watts förstärkareffekt. Det låter kanske inte så imponerande på papperet, men i praktiken upptäckte vi att Horizon låter mycket övertygande med ett brett spektrum av TV-material.
Vi testade bland annat med TV-serien ”Nobel” och blev imponerade av de tydliga dialogerna. Även utan renodlad bashögtalare finns en fin fyllighet i musik och ljudeffekter, och man kan spela dundrande högt utan antydan att skorrning eller förvrängning. Vi vågar helt säkert hävda att du måste spendera en nätt summa på extern soundbar-högtalare om du ska matcha ljudkvaliteten i de inbyggda högtalarna.
Men Horizon har många fler möjligheter än de inbyggda högtalarna. De som vill kan utöka ljudsystemet med extra surroundhögtalare. I samband med testet fick vi låna fyra Beolab 17-satellithögtalare på stativ plus en Beolab 19-subwoofer. Dessa aktiva högtalare har inbyggda förstärkare och kan anslutas trådlöst till TV:n.
Vi testade med olika konfigurationer och började med bara Horizon + subwoofer. Det gav naturligtvis en betydande boost i basregistret, och ljudet kan jämföras med det man får från någon av de bästa soundbar-högtalarna. Nästa steg var att bygga ut ljudbilden bakåt med två stycken Beolab 17. Med dem bakom soffan fick vi en markant större känsla av rymd och en imponerande återgivning av ljudeffekter. Horizons inbyggda högtalare fungerar faktiskt utmärkt som frontkanaler, så länge de får lite draghjälp i basregistret.
Det största lyftet kom naturligtvis när vi utökade till ett 5.1-system med dedikerade högtalare till vänster och höger kanal och använde Horizon som centerkanal. Detta system kostar en ansenlig summa, men då får du också en komplett lösning som fungerar oerhört bra ihop med TV:n. Allt går att styra från samma fjärrkontroll och efter lite finjustering av avstånd och fördröjning fick vi också i stort sett helt perfekt läppsynk, vilket kan vara svårt att få med många mer ”uppstyckade” ljudsystem.

Slutsats
BeoVision Horizon är inträdesbiljetten till Bang & Olufsens TV-värld. Men det är ändå ingen billig TV vi snackar om: med ett pris på 40 000 kronor får Horizon se sig besegrad av konkurrenterna när det handlar om ren och skär bildkvalitet för pengarna. Med det sagt är bildkvaliteten i praktiken mycket hög med de flesta TV-material. Horizon har också en mycket övertygande ljudkvalitet. Ännu bättre blir det när den kombineras med separata högtalare som BeoLab 17. Då kan du få en diskret, användarvänlig och elegant hemmabio som mycket väl kan mäta sig med de bästa.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild