Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: AudioQuest Dragonfly Black och Red

Fantastisk ljudförbättring

Älskar du musik och är kräsen när det gäller ljud så behöver du en mikro-DAC som den här.

Av / 2017-02-20 - 09:09
AudioQuest Dragonfly Black och Red
Lasse Svendsen

Har du tänkt på att mobilen du håller i handen kan ge mycket bättre ljud i hörlurarna? Om svaret är Nej så tillhör du kanske inte målgruppen för AudioQuests Dragonfly. Är svaret däremot Ja – eller kanske Tja – så ska jag berätta en liten hemlighet för dig:
En liten mojäng som ser ut som ett USB-minne kan fungera som balsam för dina kräsna öron.
Framför allt om du har kostat på dig ett par dyra öronproppar eller hörlurar. Då är du kanske mer sparsmakad än de flesta och tillhör solklart målgruppen för någon av de här små apparaterna som gör att musiken låter bättre.
AudioQuest är mest känt som kabelmärke men 2012 tog de hifi-marknaden med storm. Då släppte de sin första Dragonfly. En pytteliten USB-DAC med inbyggd hörlursförstärkare. Som lyfte ljudkvaliteten från varje PC med Spotify, Wimp (numera Tidal) eller iTunes.
Men vanligt folk (vem de än är) använder mobiltelefonen som musikspelare och Dragonfly har varit så strömslukande att den inte har funkat med mobilen.
Förrän nu.

Digitalomvandlare och hörlursförstärkare
De två senaste versionerna av Dragonfly fungerar utmärkt med telefonens USB- eller Lightning-kontakt. Plugga bara in en adapter så har du en mikro-DAC som även fungerar som hörlursförstärkare.
Eller så kan du koppla in laptopen till stereon via Dragonflys minijack-kontakt.


Den svarta och den röda lilla grunkan ser nästan likadana ut. De gör samma sak, fast rent tekniskt finns det ett par skillnader som kan vara värda att känna till. Båda stöder naturligtvis högupplösta musikfiler upp till 24 bit/96 kHz och stöd för MQA-filer är också på gång. Sådana finns redan på Tidal HiFi, som var först med stöd för så kallade Master-album med MQA-kvalitet.
En liten lysdiod talar om vilken upplösning ljudfilen har. Här kan det vara på sin plats att nämna att jag rekommenderar att man följer AudioQuests installationsguide för datorns USB-port, för att få optimal ljudkvalitet från Dragonfly.
Den tekniska skillnaden mellan de båda modellerna är utgångsspänningen, digitalomvandlaren och volymkontrollens konstruktion. Dragonfly Black är billigast och har 1,2 volts utnivå, vilket räcker för det flesta hörlurar. Utom de allra mest tungdrivna.
DACen i Black är en 32-bitarsmodell från ESS som heter 9010 och som även sitter i många dyra stationära digitalomvandlare och har analog volymkontroll.
Dragonfly Red har högre utnivå – 2,1 volt – vilket både gör att hörlursförstärkaren är kraftigare och är bättre på att driva krävande hörlurar. I den sitter det en 32-bitars ESS 9016, med mindre jitter, samt en 64-bitars digitalvolymkontroll (bit-perfect) som ska tillfredsställa även de allra kräsnaste öronen.
Red kostar dubbelt så mycket som Black.

Hörbart bättre ljud
Men är den bättre? Ja, är det korta svaret. Men inte mycket bättre. Jag växlade mellan dem från både Macen med Tidal HiFi Masters och iPhone 7 Plus med Tidal HiFi, och skulle vilja säga att skillnaden i ljudkvalitet bara är värd de extra pengarna om du är väldigt sparsmakad. Eller har ett par väldigt tungdrivna hörlurar.
Vad är det då som händer om man pluggar in Dragonfly Black i stället för att stoppa hörlurarna direkt i laptopens hörlursuttag? En hel del, visar det sig.


Med Black som DAC får musiken skarpare fokus, det kommer mer klang ur hörlurarna och du hör fler detaljer med en gång. Och det är inte allt. Basen blir mycket bättre definierad, och fylligare, och jag tycker också att den dynamiska kontrasten blir bättre.
Med mina referensproppar från UE – In-Ear Reference – hör jag mer klang från stråkar och pianon och mer djup i röster. En markant förbättring, som åtminstone för mig är så stor att jag knappast kommer att lyssna på musik från mobilen utan en Dragonfly i framtiden.
Den dyrare Red-modellen låter lägre, men vrider man upp nivån på utgången så att de två låter lika högt så finns det mer finess, finare detaljupplösning och mer luft runt instrumenten med Red.
Låt mig betona att skillnaden inte är enorm, men jag föredrog ändå Red med klassisk musik och jazz. Eller helt akustisk musik. Eftersom jag fick fler klangnyanser i örat och mindre av de lite sträva s-ljuden som dök upp emellanåt med Black-modellen.
Så Dragonfly Black ger dig bättre dynamik, tyngre bas och mer upplöst ljud. Dragonfly Red har dessutom större detaljrikedom, finess och en mer tredimensionell ljudbild med bättre fokus.
Båda går för övrigt att uppdatera med AudioQuests Desktop Manager-app som bland annat kommer med MQA-stöd till DACen för ett potentiellt ännu bättre ljud från Tidal Masters.

No-brainer
Man behöver inga guldöron för att ha nytta av Dragonfly Red. Den låter bättre än Black, men inte dubbelt så bra. Red passar de allra mest sparsmakade som har väldigt fina hörlurar eller ska koppla datorn till en påkostad stereo. Alla andra klara sig utmärkt med Black, som är det allra bästa köpet där ute bland bärbara hörlursförstärkare med inbyggd DAC. Dina öron förtjänar det.
Du kommer att tacka mig.

 

Ljud & Bild tycker

Tydlig förbättring av ljudet från alla digitala ljudkällor, till exempel mobiltelefoner och datorer med USB. Så liten att den får plats i fickan och tillräckligt billig för att vara värd varenda krona (Black). Stöder bara musikfiler upp till 24 bit/96 kHz. Dragonfly Red är dubbelt så dyr som Black.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen