Taiwanesiska Asus är inte ett okänt namn på något sätt. Inom datorer och speciellt spelutrustning är märket ett av de största, och har ofta varit gäst i vårt testrum. Även smartklockor och surfplattor har vi sett. Mobiltelefoner från Asus är däremot en nyhet. Åtminstone på våra breddgrader. Asus har faktiskt gjort Android-mobiler ända sedan 2014, men de har aldrig lanserats officiellt i Skandinavien.
Det ska det bli ändring på nu. På ett stort evenemang i Rom nyligen lanserade Asus inte färre än fem smartmobiler på den europeiska marknaden. Alla har modellbeteckningen Zenfone 4 men har olika målgrupper.
I det här testet tittar vi närmare på ”normalversionen” som bara heter Zenfone 4 (och har modellkoden ZEE554KL), men vi ska återkomma med tester av de andra så fort vi får tag på dem.
Gott om minne
Asus har spenderat en åttakärnig Snapdragon 630-processor på Zenfone 4. Det är ingen topp-CPU, men rimlig i prisklassen. Och tack vare 4 gigabyte RAM ombord känns gränssnittet aldrig slött eller pressat. Det finns 64 gigabyte lagringsutrymme, vilket är samma mängd som i flera av marknadens toppmodeller. Om det blir trångt om plats kan man utöka med ett microSD-kort på upp till 256 gigabyte, som dock tar upp den enda av de två SIM-kortplatserna.
Skärmen är av typen IPS+ och 5,5 tum stor. Upplösningen är bara Full-HD, men den är ljusstark och läcker att titta på.
På utsidan har Asus har valt att vara på den säkra sidan: en unibody-design i aluminium med svart Gorilla Glass på fram- och baksidan och en synlig metallkant hela vägen runt. Snyggt men anonymt, och påminner starkt om en rad andra mobiler. Bara en nedtonad logga på baksidan avslöjar vilket märke det handlar om.
Det finns en USB-C-port för laddning och lyckligtvis fortfarande en 3,5 mm hörlurskontakt. Fingeravtryckssensorn sitter inbyggd i hemknappen.
Tre kameror
Precis som det verkar ha gått mode i – särskilt i flaggskeppsmodellerna – sitter det hela tre kameror i Zenfone 4: ett normalt 25 mm-objektiv med optisk bildstabilisering för standardbilder (83 graders bildvinkel) och ett 12 mm-vidvinkelobjektiv (120 graders bildvinkel) som får med hela landskapet i motivet. Och så naturligtvis en 25 mm-selfiekamera. Normaloptiken är utrustad med en 12 Mp-sensor och de andra två kamerorna med 8 Mp.
Förutom att ge valfrihet mellan bildvinklarna används dubbelkameran till digitala specialeffekter. Om det bor en porträttfotograf i dig så kan du göra motivet skarpt men bakgrunden diffus. Effekten heter naturligt nog Portrait Mode.
Ett annat specialläge heter Super Resolution och går ut på att fyra bilder kombineras digitalt till en enda med 48-megapixelupplösning. Man kan också filma i slowmotion och göra timelapse-videor. Och filma 4K-video med 30 bilder i sekunden. Sist men inte minst går det att lagra bilder i råformat från båda huvudkamerorna.
HD-ljud
Asus har satsat stort på ljudet också. Med stöd för 24 bit/192 kHz-ljud är det inte upplösningen som sätter gränserna. Fast det spelar så klart ingen större roll så länge man lyssnar på musiken genom de två inbyggda högtalarna. I hörlurar är det en helt annan sak. Där kan man få 7.1-kanalers virtuellt surroundljud tack vare DTS Headphone:X. En ”AudioWizard” hjälper till med inställningar och fintrimning av ljudet efter utrustningen och den personliga smaken.
Prestanda
Asus har visat ljudet och bilden mycket omtanke i Asus 4, men det är fortfarande en mellanklassmobil och man kan inte få allt på en gång. Hastigheten är tillräcklig för normal användning men om du ska köpa en mobil för att spela tunga 3D-spel eller köra massor av appar samtidigt så får du hosta upp mer pengar.
Mätt i rena siffror klarar Zenfone 4 ett Geekbench-resultat på 4174 multicore och 866 singlecore. AnTuTu 6-grafiktestet ger 68294 poäng, vilket är ungefär hälften så mycket som Samsung Galaxy S8 Plus. Men så är priset ett helt annat också!
Asus utlovar ”två dagars batteritid” från 3 300 mAh-batteriet. Det handlar förmodligen om hur mycket av de två dagarna du tillbringar lutad över telefonen. Men PC Mark-batteritestet tömde 80 procent av strömmen på 6 timmar och 30 minuter. Med konstant användning och fullt ös på skärmen. Det är riktigt snyggt.
Slutsats
Asus doppar tårna i farliga vatten när de kastar sig ut på smartmobilmarknaden. Och frågan är om de kan locka till sig mobilkunderna. För även om Asus är en av de riktigt tunga spelarna när det gäller gaming så är de gröna och okända på det här området.
Om valet just nu står mellan iPhone 8 Plus eller Samsung Galaxy S8+ så ändrar inte Zenfone 4 på det, eftersom de båda ligger i en annan – och nästan dubbelt så dyr – klass. Om det däremot handlar om att hitta en bra, åtkomlig telefon som kan pensionera kompaktkameran så är det en helt annan sak.
Asus Zenfone 4 är en tilltalande och snabb smartmobil som har alla de rätta egenskaperna och ett up-to-date operativsystem. Den läckra skärmen och det dito ljudet gör att den fungerar som en underhållningsmaskin, och bildkvaliteten i de två kamerorna är mycket högre än man kan förvänta sig för det här priset.